Yazarı Dahil Birçok Kişiyi İntihara Sürüklediği İçin Yasaklanan Şarkı
Rezso Seress, Macar asıllı bir besteci ve söz yazarı. Her şey Rezso Seress adlı bu sanatçının bir pazar günü, bir şarkı yazıp bestelemesi ile başlıyor. Yazmış olduğu şarkıya, Macarca'da "Kasvetli Pazar" anlamına gelen "Szomoru Vasamp" adını veriyor. Bu şarkı İngilizce "Gloomy Sunday" adıyla yayılmaya başlıyor.
Rezso Seress'in bestelemiş olduğu bu şarkıyı ilk dinleyen kişi sevdiği kadın oluyor. Kadın, şarkıyı dinledikten hemen sonra bir şişe zehir içerek intihar ediyor. Geride ise yalnızca iki kelimenin yazdığı bir kağıt bırakıyor: "Gloomy Sunday".
Sevdiği kadının intiharıyla bunalıma giren Rezso Seress'e bir darbe de plak şirketlerinden geliyor ve kimse bu şarkıyı dağıtmak, çoğaltmak ve şarkıya destek olmak istemiyor. Ancak, aylar sonra şarkı ilk defa bir yerde, 1936 senesinde "Hal Kemp Orkestrası" tarafından çalınmaya başlıyor. Orketrada bu şarkının çalması ile beraber tüm Avrupa bu şarkıyı duyuyor ve şarkının altında yatan hikayesinden dolayı Rezso Seress'i, insanlar arasında bir anda popülerleştirmeye başlıyor.

Şarkı tam popülerleşmeye başlamışken, Budapeşte'de yaşanan bir olay, şarkıyı ve şarkının garip hikayesini daha farklı bir boyuta taşıyor. Budapeşte polisi, Joseph Keller adında bir ayakkabı boyacısının, sokağın ortasında, kafasına ateş ederek intihar etmiş cesedini buluyor ve Joseph Keller'ın cesedinin yanında bulunan bir kağıtta, Kasvetli Pazar şarkısının birkaç sözü yazıyor.
Oldukça ünlenen ve yayılan şarkı, bir kulüpte çalmaya başlayınca, masasından fırlayan bir adam, bir çok kişiye çarpa çarpa çıktığı kulübün önünde silahıyla kendini vuruyor. Bununla birlikte, aylar içerisinde tüm intihar vakalarının ardında "Gloomy Sunday" şarkısı çıkıyor. İntihar eden kişilerin cesetlerinin bulunduğu evlerdeki pikaplarda veya intihar eden kişinin cebinde, şarkıya ait bir plak veya şarkının sözlerinin olduğu bir kağıt çıkıyor. Bu gibi sebepler yüzünden şarkı, Budapeşte polisi tarafından yasaklanıyor. Tüm bunların ardından birkaç olay daha ardı ardına yaşanıyor. Bu olaylar: Berlin'de bir tüccar elinde "Gloomy Sunday" yazılı bir notla kendini asıyor; New York'ta bir daktilo yazarı, kendini gazla zehirleyip intihar ettiğinde cesedi bulan kişiler plakta Gloomy Sunday şarkısının çaldığını söylüyor.

Şarkı 7'den 70'e herkesi etkilemeye başlıyordu. 82 yaşındaki bir adam evinin balkonundan atlarken "Gloomy Sunday!" çığlığı ile hayata veda ederken, 14 yaşındaki bir kız, kendini boğarak öldürdüğünde cebinde "Macar İntihar Şarkısı" notu bulunuyordu. En ilginç olanı ise Roma'da yaşanmıştı: köprü kenarında oturan bir dilencinin bu şarkıyı dinlediğini duyan bir genç, bisikletiyle birlikte tüm parasını dilenciye verip kendini köprüden suya bırakmıştı.
Bu şarkının insanları intihara sürüklediği gerekçesiyle Macaristan'da yasaklandıktan sonra BBC tarafından İngiltere ve tüm Birleşik Krallık tarafından yasaklanıyor.
Tüm bu olayların ardından Rezso Seress bir Nazi kampına düşüyor. Bu kamptan kurtuluyor fakat daha sonra bir pencereden atlayıp intihar ediyor ama ölmüyor. 1968'de kaldırılmış olduğu hastanede kendini boğarak intihar ediyor(bazı kaynaklarda hastanenin çatısından attığ söylenir). Rezso Seress'in ölüm günü de pazar gününe denk geliyor.

Şarkının yıllar önce ilk yazılmış sözlerinde Rezso Seress, sevgilisine, pazar günü gerçekleşecek olan kendi cenazesine katılmasını istiyor. Şarkının Türkçe'ye çevrilmiş halindeki sözleri şu şekilde:
Pazar kasvetli, saatlerim uykusuz
Dışında yaşadığım biricik gölgeler
Yine de küçük beyaz çiçekler
Uyandıramayacak seni, olmadığın
Senden alınmış matemin siyah kanepesinden
Meleklerin aklına gelmemişti hiç senin geri dönüşün,
Sana katılmayı düşünürsem eğer sinirlenirler mi?
Kasvetli pazar
Zaman geçirdiğim gölgelerdeki kasvetli pazar
Hepsini bitirmeye karar verdi, kalbim ve ben
Yakında mumlar ve dua edenler olacak bu üzücü biliyorum
Ama ağlamalarına izin vermeyin bilsinler ki gittiğim için mutluyum
Ölümde ölüm rüya değil seni kucaklıyorum
Ruhumun son nefesiyle kutsayacağım seni
Kasvetli pazar
Rüya gibi, sadece hayal ediyordum
Kalbimin derinliklerinde sevgilim uyanıyor ve seni uyurken buluyordum
Sevgilim umuyorum rüyam peşine düşmemiştir
Seni ne denli istediğimi kalbim söylüyordu
ve şarkının orjinali...
Gerçekten ilginç bir olay olmuş çok şaşırtıcı,bende şarkıyı çok merak ettim şimdi :)
Hatırladığım kadarıyla biri öldürmek istediği kişilerin bilgisayarını hackleyip kendi yapmış olduğu videoyu açıyordu ve o videoda bu şarkı gibi intihara sürüklüyor. Doğruluğunu bilmiyorum tabii.
Meraktan öldüm, öldüren şarkıyı dinlemek için fakat gel de dinle şimdi sıkıyorsa :)
Şarkının sözleri çok kasvetli. Ayrıca vatandaşın biri youtube yorumuna şöyle yazmış: "Siz hiç Müslüm Gürses dinlemediniz tabi" bu yorum biraz gülümsetti açıkçası :)
Ne şarkıymış yahu, insanları bu kadar kolay öldürüyorsa böyle birkaç şarkı yapıp, pkkya atalım, helak olsunlar.
İnanın şarkıyı dinlemeye korktum :) Aklıma, Murat Kekilli'nin viral reklamı gelmişti. Güya o da ölmüştü ama bu hikaye böyle değil. Sonuçta şarkı yasaklanmış gerçekten.