Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.
Yarışlarda Kullanılan Drift Tekniği Nasıl Ortaya Çıktı ?
1885 senesinde üretilen ilk otomobilin amacı ulaşımı kolaylaştırmaktı. Fakat daha sonraları teknolojinin gelişmesiyle daha farklı amaçlar için çeşit çeşit arabalar üretildi. Bir süre sonra da rekabeti seven insanlar tarafından araba yarışları başladı.
Bu yarışlarda kullanılan farklı tekniklerle yarışçılar birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyordu. Bu tekniklerden biri de Japonya'da ortaya çıkan driftti.
1970'lerde Japonya'da düzenlenen araba yarışlarında Kunimitsu Takahashi adlı bir pilot driftin temellerini attı. Kunimitsu Takahashi, diğer yarışçıların aksine virajları yavaş ve kontrollü dönmek yerine, viraja son hızla giriyor ve seyircilerin şaşkın bakışları arasında, virajda hız kesmeden yan yan ilerleyerek süratli bir şekilde virajdan çıkıyordu. Böylelikle arkasında bıraktığı diğer yarışçılar anca onun lastik dumanlarını takip edebiliyordu.
Kunimitsu Takahashi'nin pisste bıraktığı lastik izleri ve arabasının virajı döneren çıkardığı sesler bütün Japonya'da büyük hayranlık uyandırdı. Diğer pilotlar bu tekniği taklit etmeye çalıştıysa da kimse Takahashi gibi yanlayamadı.

Drift tekniği kısa zamanda kendisine pek çok birincilik ve büyük bir hayran kitlesi getirdi. Fakat drift, o yıllarda sadece Japonya'da bilinmekle sınırlı kaldı ve dünyaya açılamadı.
Takahashi'nin neredeyse her yarışını izleyen ve en büyük hayranlarından biri de Keiichi Tsuchiya'ydı ve bu drift tekniğini öğrenmek için çok hırslıydı. Bu tekniği öğrenmek için virajlarla dolu Haruna dağına gidip, her gün onlarca lastik yakan Keiichi Tsuchiya, yıllar süren çalışmaları sonucunda, araba yarışlarında iddialı bir isme dönüşmüştü.

Aradan yaklaşık 20 yıl geçti. Driftin temellerini atan Kunimitsu Takahashi yarışları bırakmış, yarışlarda onun yerini Keiichi Tsuchiya almıştı. Drift ise artık Japonya'nın her sokağında bilinen fakat dünyaya açılamamış bir teknik olarak kalmıştı.
Ta ki, 1996 yılına kadar. 1996 yılında Option dergisinin Kaliforniya'da düzenlediği yarışa, Japon yarışçı Keiichi Tsuchiya'da davet edildi ve bu yarışa Honda ile katıldı.
Dünyanın her bölgesinden yarışçıların ve markaların katıldığı bu yarışa çok büyük ilgi oldu. Bütün yarışseverler birincinin Amerikan ya da Avrupa araçlarından çıkacağını düşünürken Keiichi Tsuchiya, birden tüm dünyanın gözü önünde yanlamaya başladı ve her virajda arayı biraz daha açtı. Böylelikle dünya drift ile resmen tanışmış oldu.

Keiichi Tsuchiya yarışı birinci bitirdi ve Honda bu yarıştan sonra tüm dünyada tanınan bir marka haline geldi. Bu olayın ardından drift heyecanı bütün arabaseverlerin ilgisini çekti ve tüm ülkelerin sokaklarında kullanılan bir teknik oldu.
Kısa zamanda diğer ülkelerde de drift üzerine araba yarışları yapılmaya başladı. 2006 yılında ise tüm dünyanın beğenerek izlediği Hızlı ve Öfkeli serisinin 3. filmi olan Tokyo Drift'in çekilmesiye drift, popüler bir kültürün parçası haline geldi. Hatta bu filmde drift kralı olarak geçen Keiichi Tsuchiya balıkçı rolünde yer aldı.

Ülkemizde araba yarışlarına olan ilgi pek fazla olmadığı için drift profesyonel anlamda Türkiye'de gelişmedi. Ama iş sokaklarımıza gelince, drift tekniğini uygulayan pek çok insanımız bulunmakta.
Ken Block Drift Gösterisi Serisi
Ayrıca dünyaca ünlü ABD'li drift ustası Ken Block'un gösteri amaçlı çekmiş olduğu, sponsor destekli kısa film tadındaki dirft izletilerini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Ken Block Gymkhana I
Ken Block Gymkhana II
Ken Block Gymkhana III
Ken Block Gymkhana IV
Ken Block Gymkhana V
Ken Block Gymkhana VI
Ken Block Gymkhana VII
Ken Block Gymkhana VIII
Ken Block Gymkhana IX
Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal
medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.
01.10.2016
Drifti bulan kardeşimiz sağolsun.Sayesinde araba kullanmak daha zevkli oluyor.
Helal olsun, tek kelimeyle tecrübe konuşuyor, araba konuşuyor, hayranlık duydum.
Harika bir içerik olmuş. Baya emek harcamışsınız. Bu sayfayı favorilere ekledim, arada girip videoları izleyeceğim.
7 tane drift yapma tekniği bulunuyor. Ben genelde arabanın motor gücünü kullanarak yanlıyorum.
araba kullanmak normal bir şeydir ancak drift bir sanattır ve sanata saygımız sonsuz. :)
Keiichi Tsuchiya olayın kitabını yazmış bir adam iken Tokyo Driftte figüranlık yapıyor, işin talebesi olan Ken block ise Milyonlar götürüyor işte popülizm.
Drifti biz Need For Speed oyunu ile Hızlı ve Öfkeli filmlerinden öğrendik. Bir de ülkemizde Şahin ile drift yapan çok. Kim demiş ilgi yok diye :)
Sanırım bu arabaların motor torkları da çok yüksek ve seri; düz yolda adeta suda gidiyormuş gibi gözüküyorlar.
Bizde BMW 3.20D M Sport modeli var yollar müsait olduğunda ya da site içerisinde biraz aksiyona girdiğim oluyor :)
Drift benim hasta olduğum bir şey. Sırf drift yapmak için BMW E30 aldım. Canım sıkıldıkça drfit yapıyorum.
Ben, Ken Block'un üstüne adam tanımıyordum ta ki Keiichi Tsuchiya'yı duyana kadar. İlk fırsatta 1996'do olan yarışın görüntülerini izlemek istiyorum.
Bu işte profesyonel seviyede olmak zor gerçekten, zaman isteyen bir şey. Drift konusunda bence Ken Block 1 numara.
Bence drift yarışları, drag yarışlarına kıyasla daha güzel. Driftin geçmiş hikayesi gerçekten etkileyici.
Bu böyle nasıl araba kullanmak... hayran kaldım doğrusu. Bu da bir yetenek işi.
Konularınıza bayılıyorum. Görseller ve videolarla zenginleştirdiğiniz için okumak çok zevkli hale geliyor.
Ken blok diyorum başka birşey demiyorum. Adam harbiden DK izlemeyen kalmasın.