Vücudumuzun %99,99'u Boşluktan Oluşuyor
Bir atomun boyutu, çevresinde bulunan elektronların ortalama konumuna göre belirleniyor. Başka bir deyişle; atomun büyüklüğü, çekirdeği ile elektronlar arasındaki boşluktan oluşuyor. Çekirdekler genellikle bu boş alanın sadece 100.000'de 1'i kadar bir boyuta sahip oluyor.
Eğer çekirdeğe bir fındık tanesi boyutunda dersek, atomun kendisi bir stadyum büyüklüğünde oldurdu. Eğer atomlar arasındaki boşluktan kurtulup sadece çekirdek ve elektrondan ibaret olsaydık, her birimiz bir toz tanesinden daha küçük bir boyutta olurduk. Tüm insanlık bir küp şeker kadar bir alana sığabilirdi.
O Halde Bu Kadar Kütle Nereden Geliyor?
Bu kadar kütlenin sebebi enerjidir. Temelde her insan, proton, nötron ve elektronlardan oluşmaktadır. Atomun çekirdeğindeki proton ve nötronlar da kuark adı verilen daha küçük parçacıklardan oluşuyor. Bu kuarklar ise gluon adı verilen başka bir madde aracılığıyla bir arada durabiliyor. Kuarklar, proton ve nötronların kütlesinin oldukça küçük bir yüzdesini oluştururken, gluon ise tamamen kütlesiz bir maddedir.

Birçok bilimci, vücudumuzdaki kütlenin birçoğunun, kuarklar ve bunları bağlayan gluonların kinetik enerjisinden kaynaklandığını düşünüyorlar.
Peki tüm evrendeki atomlar neredeyse tamamen boşluktan oluşuyorsa, herhangi bir şeye dokunduğumuzda nasıl hissedebiliyoruz? Neden başkalarının içinden geçemiyoruz? Neden araçlarımız yolun içinden geçerek dünyanın merkezine kadar düşmüyor?
İşte bu noktada boşluk kavramını detaylıca incelemek gerekiyor. Çünkü boşluk denilen şey aslında asla tamamen boş değildir. Boşluk diye adlandırdığımız ve gözlemlediğimiz alanlar aslında dalga fonksiyonları ve görünmez kuantum alanları ile doludur.
Bir atomun içindeki boşluk, bir vantilatörün kanatları gibi düşünülebilir. Vantilatörün fanı çalışmadığı müddetçe, vantilatörün içinin çoğunlukla boş alandan oluştuğu görülebilmektedir. Ancak vantilatörün fanı çalışmaya başladığında, elimizi kanatların arasına sokup o boşluğu hissedemiyoruz. Kuantum fiziğine göre, elektronlar da aynı bu şekilde, aynı anda atomun her yerinde bulunabiliyor ve aslında boşluktan oluşan olan alanların katı bir his vermesine neden oluyor.
Aslında Hayatınız Boyunca Hiçbir Şeye Dokunmadınız
Bir sandalyeye oturduğunuzu düşünün. Sandalyeye oturduğunuzda, sandalyeye değdiğinizi, vücudunuzun temas ettiğini hissedersiniz. Çünkü bedeniniz veya kıyafetleriniz şu anda oturduğunuzu düşündüğünüz yere tam anlamıyla dokunmuyor. Bir şeye veya birine dokunduğunuzu düşündüğünüzde aslında atomların çekirdeği evya elektronlar birbirine dokunmuyor. Karşıdaki kişinin veya cismin atomlarının elektronları etrafında bulunan elektromanyetik alan, sizin atomlarınızın elektromanyetik alanını itiyor. Hissedilen şey aslında bu itme durumu.
Yani teknik olarak yürümüyor, dokunmuyor ve şu anda bulunduğunuz yerde oturmuyor, çok az üzerinde havada duruyorsunuz.
Bilgiler için teşekkürler, oldukça şaşırtıcı bir konu. Verdiğiniz vantilatör örneği ile nasıl katı maddeler sıkışmıyor anladım, her şey aklıma yattı.
Şaşırtıcı bilgiler. Okurken bir ara kendimi matrix filminde hissettim
Böyle bır şey fizik kurallarına uygun mudur, biraz karmaşık bir konu...
Bu yazılanlar şaka gibi çok inandırıcı gelmiyor bana. Dokunmadan insan nasıl yaşar pek aklım almadı.
Yazılanlardan çok şey anladım ama hiç bir şey anlamadım. Aslında boşluktayım da yazamıyorum, yazdığımı sanıyorum bilmem anlatabildim mi?
İlk defa duyuyorum. Hani düşünüyorum düşünüyorum, gidip aynada kendime bakıyorum ve nasıl %99 um boşluk, bu işin içinden çıkamıyorum :)
Blogunuzu uzun süredir takip ediyoruz, başarılısınız. Sizde sitemizi ziyaret edip bir makaleye yorum atarsanız çok mutlu oluruz, başarılar dilerim :)
Big Bang Teorisini düşündüğümüzde, uÇsuz bucaksız evrenin tek bir noktadan meydana geldiğini düşündüğümüz vakit, aslında evrenin de %99'unun boşluktan oluştuğu kanısına varmak mümkün.
Yine ilk defa duyduğum bir bilgi ilginç geldi. Bende daha basit bilgiler var vücudumuzun yüzde kaçı su gibi :)
Nasıl yani aklım almıyor benim kütlemin %99,99 boş olamaz bu kalp bu çiğer bu dalak vs hiç mi yer kaplamıyor