Uzayda Ölen Bir Kişiye Ne Olur ?

Uzayda Ölen Bir Kişiye Ne Olur ?

sola ok  Uzay

10.09.2016

7,406 Gösterim

Bu içeriği 6 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Uzayda Ölürsek Ne Olur ?


Hayatımız, bir gün ne olursa olsun, bir şekilde son bulacak. Bu son bulma durumu yüzlerce şekilde olabilir. Dünyada, insanlar için ölüm şekillerinin ne gibi sonuçlar vereceği az çok bilinmektedir. Eğer bir gün uzaya gidersek ve uzayda ölürsek, orada ölüm sonrası bedenimiz nasıl bir durumla karşılaşır ?

Dünyada yeni ölmüş birinin bedenini çeşitli değişimler geçirir. Bu değişimlerden en belirgin olanı "pallor mortis" adı verilen ve vücudun solgunlaşması olan olgudur. Bu solgunlaşma belirtisinin hemen ardından "livor mortis" başlar. Bu da vücudun morarmasıdır. Ölüm olayı dünyada yaşandığından ve kalp, kan pompalama işlemini gerçekleştirmediğinden dolayı yer çekiminin etkisiyle daha ağır olan kırmızı kan hücreleri yere yakın olan bölgelere doğru çökmeye başlar. Bu çökme sonrasında oluşan, çürük gibi görünen lekeler ve morarma durumu ölümün kesin kanıtıdır. Bu evrenin hemen ardından "rigor mortis" gelir. Bu durum ise uzuvların sertleşip, kırılganlaşması evresidir. Bedeni oluşturan kaslar adeta beton gibi sert bir hale dönüşür ve bedende kan hareketi olmadığından dolayı çok hızlı soğuma başlar. İşte bu soğuma durumuna da "algor mortis" denmektedir. Soğuma oranı ölen kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ölen kişinin nerede öldüğü, iklim durumu, vücut-yağ oranı gibi birçok olay bu soğumanın zamanını değiştirmektedir.

Ölüm

Ölen kişinin bedeninde yaşanan tüm bu evrelerden sonra devreye bakteriler girer ve saldırmaya başlarlar. İlk önce saprobik bakteriler saldırganlaşır ve kasları, iç organları yemeye başlarlar. Bununla birlikte oksijensiz ortamda yaşayabilen anaerobik bakteriler iç organları ayırmaya başlarlar. Bu ayrılma sonucunda ortaya çıkan asit ve gazlar vücudu şişirmeye başlar. İşte ölen insanın vücudunun şişmesinin nedeni de budur. Biriken gazlardan bazıları belli yollardan vücut dışına çıksa da, bazıları çıkamaz. Bu şekilde vücudur şişirip, yırtıklar oluşmasına neden olur. Dünyada bir insanın ölmesinden sonra bu olayların yaşandığı gerçektir ve bilimsel olarak da açıklamaları yapılmıştır.

Peki ya uzayda ölüm gerçekleşirse ne olur ? Bugüne kadar hiçbir insanın uzayda tek başına ölümünü gözlemleme şansı olmadığı için bu konu hakkında anlatılanlar bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulgulardır. Uzayda birçok çeşitte ölüm yaşanabilir. Bunlardan biri uzay giysisinin içerisinde olan ölümdür. Diğeri de uzay giysisi olmadan olan ölümdür.

Uzayda Ölüm

Vücut ısısını artıracak bir yıldıza ya da başka bir ısı yayan nesneye yakın olmadığı varsayılarak gerçekleşen bir ölüm sonrasında vücut oldukça hızlı şekilde donup katılaşır ve sertleşir. Bu donma durumu, bakterilerin vücudu yeme olayını durduracağından dolayı, donmuş bir vaziyette sonsuza kadar vücut bütünlüğü bozulmadan kalınabilir. Ancak tabii ki bu durum, ölü bedenin, ısı yayan bir nesneye yaklaşmadığı sürece gerçekleşecek olan durumdur. Eğer donmuş şekilde bulunan ceset bir ısı yayan yıldıza yakınlaşırsa bu ısı donmuş bedeni bir ateş topunun parçalanması edasıyla anında parçalara ayıracaktır.

Bu donmuş vücut bir yıldıza değil de, dünyamız gibi atmosferi olan bir gezegene yaklaşmış olsaydı, o zaman sıcaklığın yeterince yüksek olmamasından dolayı parçalanma yaşanmayacak ancak donmuş vücuttaki su buharlaşacaktır. Bu buharlaşma sonucunda vücut hızla kuruyacak ve sert bir kumaş niteliğine bürünecektir. Aynı kurutulmuş et gibi.

Uzayda Ölürsek Ne Olur ?

Uzay giysisi içerisinde bir ölüm yaşanırsa ne olur ? Bugüne kadar uzayda, uzay giysileri içerisinde ölen bir insan üzerinde araştırma yapma şansı olmadığı için sadece bilimsel çalışmalar doğrultusunda bu olay anlatılmaktadır. Uzay giysisi içerisinde yaşanan bir ölümde bakteriler donmayacağından dolayı dünyadaki ölüme benzer bir olay yaşanacaktır. Dünyadaki kadar hızlı olmasa da çürüme olayı gerçekleşecektir. Ancak bu durum, yine ısı yayan bir yıldızın yakınlarındayken yaşanacak bir durumdur. Eğer yakınlarında bir yıldız yoksa vücut yine donacak ve çürüme olayı başlamayacaktır. Nerede olursa olsun, ister dünyada, iseter uzayda, ölüm ve ölüm sonrası yaşanacaktır ve bu tüm insanlar için bir geçiştir.

Uzayda Ölen Bir Kişiye Ne Olur ?

Başka bir uzayda ölüm konusu da, Mars'da kurulacak insan kolonisi kapsamında gerçekleştirilecek olan Mars ONE Projesi hakkındadır. Eğer bu projenin gerçekleşmesi esnasında uzayda bir ölüm olayı gerçekleşirse ne olacak ? "Yolculuk süresince eğer biri bir şekilde ölürse, o zaman ölen beden ne yapılacaktır ?" diye sorulan bir soru üzerine, birçok araştırmacı cevap bulmak için teoriler üretmiştir. Bu teorilerden en kolayı ve sorumsuz bir çözüm olarak ortaya atılanı, cansız bedenin uzayda sürüklenmesi için dışarıya bırakılmasıdır. Ancak bu teoriyi Birleşmiş Milletler'in uluslararası kuralları geçersiz kılmaktadır. Çünkü bu kurala göre her ne kadar insan olsa da, uzaya bir çöp bırakmak yasaklanmıştır. Burada çöp denen olgu her türlü nesneyi anlatmaktadır. Buna insan bedeni de dahildir. Uzaya bu şekilde insan bırakılmasının yasak olmasının nedenleri ise uzaya bırakılan beden başka bir cisimle çarpışabilir veya uzayda sürüklenerek başka ırkların gezegenlerine ulaşabilir. Eğer ulaştığı gezegende bulunan varlıklar dost canlısı değilse bizi bulabilirler diye düşünülmektedir. Burada bir ikilem yaşanmaktadır. Madem bulmalarından dolayı bir çekince var; o zaman neden yüz ayrı dilde, nerede olduğumuzu belirttiğimiz bir selamlama mesajını uzaya yolladık diye de düşünmek gerekir.

Uzayda Yaşam

Başka bir ihtimalle, ölen beden, uzay aracı içerisinde, Mars'a gidene kadar neden tutulmuyor ? Bu da çok mantıklı görünmüyor. Hem ölen vücudun salgıladığı virüslerle bakteriler, hem de koku durumu bu olayı olanaksız kılmaktadır. Ayrıca ölmüş arkadaşları ile birlikte yolculuk yapmak, diğer mürettebatın da tüm psikolojik dengesini bozabilir.

Ortaya atılan en ilginç teorilerden biri, Promessa ve NASA işbirliği ile ortaya atılmıştır ve adına da "Body Back" denmiştir. Bu teoride ölen kişinin bedeni uyku tulumuna konur ve uzay boşluğuna bırakılır. Ancak bir şekilde uzay gemisine bağlı olarak donan vücut tekrar gemiye geri alınıyor. Sonrasında donmuş beden, titreşim sağlayan bir makine içerisine bırakılıp toz haline gelinceye kadar titreşime maruz kalıyor. Sonucunda ise ölen kişinin ağırlığı kadar toz parçası elde kalıyor.

Mars ONE projesi yolcuları için tam ve kesin olarak bir çözüm üretilmiş değildir. Fakat yukarıda bahsedilen teorilerden birisi kesinlik kazanacaktır.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

10.09.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (5)

  1. Doğu Kaya

    Dünyaya Doğru fırlatsalar

  2. Elif Kaçım

    Bence en mantıklısı ölen bedenin bir tulum yada poşet içinde izole edilmesi ve uzay aracının dışına monte edilerek hem uzayda başı boş dolaşmasını engellemek hemde varılacak bölgede gömülmesini sağlamak olacaktır.

  3. Yavuz Baha

    Makalenin her bir kelimesini büyük bir zevkle okudum. Bunun dışında uzay elbisesi olmadan uzaya çıkan birinin ölümü, basınç değişiminden dolayı saniyeler içinde olacaktır.

  4. Musa Özsaydam

    Sonsuz bir evrende sürüklenmek korkutucu bence. Uzay boşluğuna maruz kalıp ölümle sonuçlanan tek vaka, Soyuz 11 faciasıydı galiba.

  5. KURT

    Bir şekilde uzayda ölüm olması ancak teorik olarak bilimsel deneylerle açıklanabilir. Gerçekten ne olacağı bana göre meçhuldür.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Üçüncü Boyutun Ötesi Dördüncü Boyut: Tetraküp (Tesseract)
04.09.2017
8,592 Gösterim

Üçüncü Boyutun Ötesi Dördüncü Boyut: Tetraküp (Tesseract)

Tesseract, tüm kenar açıları 90 derece olan, ayrıtları ve yüzeyleri eşit, köşeden köşeye dik dört ayrıtın çıktığı, dört boyutlu küpe verilen isimdir.

Yıldız ile Gezegen Arasındaki Fark Nedir?
31.12.2017
29,778 Gösterim

Yıldız ile Gezegen Arasındaki Fark Nedir?

Dünya'dan 1321 kat daha büyük, 318 kat daha ağır olan Jüpiter neden bir yıldız değil de bir gezegendir? Yıldız ile gezegen arasındaki fark nedir?

51. Bölgenin Gizemi Hakkında Bilgiler
11.09.2016
7,919 Gösterim

51. Bölgenin Gizemi Hakkında Bilgiler

ABD başkanının bile özel izinle girebildiği ve tüm dünyadan gizli bir şekilde araştırma ve deneylerin yapıldığı 51. bölgeye ait kapsamlı bilgiler.

Kara Delikler Hakkında Bilgiler
24.03.2016
13,697 Gösterim

Kara Delikler Hakkında Bilgiler

Sürekli büyümekte olan sonsuz büyüklükteki evrenin içinde gizemli korkunç şeyler bulunmaktadır. Bunlar, yakınlarında bulunan her şeyi büyük bir hızla içine çekip yok eden korkunç kara deliklerdir.

Evren, Işık Hızından Daha Hızlı mı Genişliyor?
26.11.2016
5,545 Gösterim

Evren, Işık Hızından Daha Hızlı mı Genişliyor?

Evrenbilim ile ilgili en popüler söylentilerden biri de, evrenin ışık hızından daha hızlı genişliyor tanımlamasıdır. Ancak bu cümle biraz eksiktir.