Uzayda Keşfedilen 7 Sıra Dışı Bulgu
Evrenin oluşumundan bu yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 14 milyar yıl geçtiği düşünülüyor. Boyutlarının, hayal edebilenden daha çok üstünde olması, evrenin sadece keşfedilebilen bölümünde 400 milyardan fazla galaksinin bulunması gerçeği bile birçok gizemi beraberinde getiriyor. Evrende günümüze kadar sıra dışı ve ilgi çekici birçok şey keşfedildi. Bu keşfedilenler arasında en sıra dışı 7 bulgu bu içerikte listelenmiştir.
Elmas Gezegen (55 Cancri e)
Bu gezegen 30 Ağustos 2004 tarihinde keşfedilmiştir. Dünyadan 40 ışıkyılı uzaklıkta bulunmaktadır ve yarıçapı Dünya'nın iki katıdır. Gezegen tamamen elmastan oluşmaktadır. Gezegenin sıcaklığı takriben 1600 derecedir ve çok hızlı döndüğü için bu gezegende 1 yıl sadece 18 saat sürmektedir.

Yanan Buz Gezegeni (Gliese 436 b)
"Gliese 436 b" diğer adıyla "Yanan Buz Gezegeni" 2004 yılında keşfedilmiştir. Yüzey sıcaklığı 400 dereceden fazla olmasına rağmen, yerçekiminin çok kuvvetli olmasından dolayı oluşan basıncın etkisiyle, su buharı yüzeyde katılaşıp, sıcak buz kütlesine dönüşmektedir. Gezegenin yüzeyi 400 dereceden sıcak olan bu buzlarla kaplıdır.

Karanlık Gezegen (TrES 2b)
Bu gezegen 21 Ağustos 2006 tarihinde, Kepler Uzay Aracı tarafından tespit edilmiştir. Güneş sistemine 750 ışıkyılı uzaklaıkta bulunmaktadır. Yarıçapı ve kütlesinden edinilen bilgilere göre, gezegen dev bir gazdan oluşmaktadır. 2011 yılında bilinen en karanlık gezegen olarak tanımlandı. Çünkü, "TrES 2b" adlı gezegen üzerine gelen ışığın yalnızca %1'ini yansıtmaktadır. Bu nedenle gezegen kömürden bile daha koyu bir siyahlığa sahiptir. Etrafında ışık kaynakları olmasına rağmen, gezegenin yüzeyi tamamen zifiri karanlıktır.

Bilinen En Büyük Su Kütlesi
Bu bulgu Dünya'dan yaklaşık 12 ışık yılı uzakta olan su kütlesi 2011 yılında NASA tarafından keşfedildi. Yapılan hesaplamalara göre; Dünyada bulunan tüm okyanuslarda bulunan toplam suyun 140 trilyon katı kadar su bulunduruyor. Buhar halinde olan su kütlesini, kuasar adıyla adlandırılan ve ortasında, büyük bir kara delik bulunan gök cismini sarıyor. Keşfi yapan ekiplerden birinin başkanı konumunda bulunan Bradford; yaptıkları bu keşfin, sanılanın aksine suyun evrende oldukça yaygın bulunduğunu, hatta evrenin oluştuğu en erken zamanlardan beri var olduğunu gösterdiğini söyledi.

Dev Alkol Bulutu
2001 yılında keşfedilen 'Sagittarius B' adındaki bu keşif, Dünya'dan yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Bünyesinde katrilyonlarca alkol bulunmaktadır.

Bilinen En Büyük Yapı
Evrenin uzak köşelerinde akıl almaz enerjilerle parlayan gökadalara Kuasar denir. Büyük Kuasar Grubu (BKG) ise 73 adet kuasardan oluşan ve 4 milyar ışık yılı genişliğinde olduğu düşünülen bir yapıdır. Samanyolu'nun en az 40.000 katı olan bu yapı o kadar büyüktür ki günümüzde bilinen astronomi modelleri bu devasa boyuttaki yapıyı ifade etmekte eksik kalmaktadır.

Karanlık Madde ve Karanlık Enerji
Evrendeki gözlemleyebildiğimiz bütün gök cisimleri, gezegenler, kuasarlar veya galaksileri evrenin sadece yaklaşık olarak %5'ini oluşturmaktadır. Geriye kalan %95'lik bölümün; tadılamayan, koklanamayan, duyulamayan, dokunulamayan, görülemeyen, yani 5 duyu organla algılanamayan karanlık madde ve karanlık enerji'den oluştuğu düşünülmektedir. Hakkında yok denebilecek seviyede az bilgiye sahip olunan karanlık madde ve karanlık enerji gözlemlenebilen cisimler üzerinde oluşturdukları çekim etkileri nedeniyle var olduğu düşünülmektedir. Bu oluşumlar bilinen fizik kurallarını ve astronomi teorilerni sarsabilecek sırlarla dolu olabilir.
