Uzay Hakkında 10 Sıra Dışı Bilgi

Uzay Hakkında 10 Sıra Dışı Bilgi

sola ok  Uzay

16.03.2016

8,643 Gösterim

Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Uzay Hakkında 10 Sıra Dışı Bilgi


Einstein'ın İzafiyet Teorisi'nde bulunan İkizler Paradoksu bölümündeki bilgilere göre, birbirinden farklı hızlarda hareket etmekte olan iki obje için zaman farklıdır. Bu teoriye göre zaman, hızlı olan için diğerine göre daha yavaş akmaktadır. Bunun sonucunda ışık hızına ulaşıldığında, zaman geriye sarmaya başlıyor. Yaklaşık 1 yıldır (340 gün), saatte 27.500 km hızla yol alan Uluslararası Uzay İstasyonu içinde bulunan ABD'li Astronot Scott Kelly için zaman, bu hız sonucunda dünyaya oranla daha yavaş aktı. Scott Kelly, bu bilgiler sonucunda NASA'nın verilerine göre 28 mikrosaniye gençleşmiştir.

scott kelly

Hız arttıkça zaman daha yavaş geçer. Işık hızına ulaşılınca zaman durur. Işık saniyede 299.792.458 metre yol kat eder. Bugüne kadar insanlığın yapmış olduğu en hızlı cisim olan "Helios 2" ise (uzayda) saniyede 70.220 metre yol kat eder.

helios 2

Gökbilimcileri, evrenin her an daha da artan bir hızla genişlediğini keşfettiler. Kur'an-ı Kerim'de, evrenin genişlemesi Zariyat sûresinin 47. ayetinde geçmektedir. Bu genişlemenin nedeni hâlâ bilinmemektedir.

evrenin genişlemesi

Nötron Yıldızları kendi etraflarında inanılmaz hızlarla dönerler ve aşırı yoğundurlar. Bir çay kaşığı boyutunda bir nötron yıldızı parçacığı yaklaşık 10 milyon ton ağırlığa sahiptir.

nötron yıldızı

Atomların %99.99'u boştur. Dolu olan kısımları çekirdek ve elektronlardan meydana gelmektedir. Bu da demektirki, Dünya'daki tüm insanları oluşturan maddelerin hepsi bir şeker küpüne sığabilir.

atom, insanlar, küp şeker

Kuantum fiziğine göre, gelecekte yapılacak olan bir seçim geçmişi etkileyebilir. Yani bu teori, herhangi bir sonucun kendisini oluşturan nedenden daha önce ortaya çıkmasının mümkün olduğunu savunur. (Bu bilgiyi ben kaderle özdeşleştiriyorum. Kaderimizin önceden yazılmış olması ve bilinmesi, geleceğimizin de belirlenmiş olduğu anlamına geliyor. Yani gelecekteki yaşanmamış bir olayın geçmişte yaşanmış bir olayı etkilemesi için, yaşanmamış olan geleceğin de önceden biliniyor olması gerekir. Bu bilginin kaderle bir bağlantısı olma ihtimali oldukça yüksek.)

atom, insanlar, küp şeker

Dünya'nın uydusu Ay'da atmosfer olmadığı için rüzgarda yoktur. Bundan dolayı 1969 yılında Ay'a giden Apollo 11'in yolcuları, Ay'a ayak basan ilk iki insan olan Neil Armstrong ve Buzz Aldrin ayak izleri, (bir göktaşı çarpıp bozmadıysa) bugün hâlâ Ay yüzeyinde bozulmamış bir şekilde durmaktadır.

aydaki ayak izi

Yaklaşık 4,5 milyar yıl önce Mars büyüklüğündeki Theia adlı gezegenin dünyaya çarptı ve Dünya'dan büyük bir parça koparak uzaklaşmaya başladı. Kopan parça Dünya'nın yer çekimi nedeniyle belli bir uzaklığa ulaştıktan Dünya'nın yörüngesinde kaldı ve Dünya'nın uydusu olan Ay oluşmuş oldu. Ay'ın yüzeyinin Dünya yüzeyiyle aynı maddeden oluşması bunun bir sonucudur. Bu çarpma sonucunda Dünya'nın ekseni 23.5 derece eğildi. Bu sebeple Dünya'da mevsimler yaşanmaktadır. Eğer ki bu eğim 1 derece bile farklı olmuş olsaydı, uygun olmayan iklim şartları sebebiyle Dünya'da yaşam olmazdı.

theia

Dünya'nın uydusu Ay, Güneş'ten 400 kat küçüktür. Ay'ın Güneş ile arasındaki mesafe, Dünya ile arasındaki mesafeden 400 kat daha uzakta olduğu için Güneş tutulması esnasında Ay ve Güneş aynı boyda görünür.

Güneş sisteminde, Dünya'nın dışında yaşam olma ihtimalinin en uygun olduğu yer Jüpiter gezegeninin Europa uydusudur. Bunun nedeni, Europa'nun büyük ihtimalle bir yeraltı okyanusuna sahip olduğudur. Bu yeraltı okyanusta, çok hücreli mikroorganizmaların yaşayabileceği düşünülmektdir. 2011 yılında Europa'nın donmuş halde bulunan yeraltında çok geniş göllerin varlığı ispatlanmıştır. Bunun sonucunda yaşayan mikroorganizmaların olabileceği ihtimali daha da güçlenmiştir. 2025 yılında Europa'ya bir inceleme aracı fırlatılacaktır. Bu araç Europa'da yaşama uygun koşulların olup olmadığını inceleyecektir. Bu bilgiler dahilinde 2013 yılında "Europa Report" (Jüpiter Macerası) adında bir bilim kurgu filmi çekilmiştir. İzlemenizi tavsiye ederim.

jupiter europa



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

16.03.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (2)

  1. Ferda Yamanoğlu

    Theia, Hadid suresi 25. ayete göre demirden oluşuyordu ve Dünya ile kaynaşarak demir çekirdeği oluşturdu. Yani Dünya'nın kütlesi arttı. Böylece ayetin yazdığı gibi mizan(tartı) indirildi. Çünkü terazilere gezegenlerin kütlesi etki eder.

  2. Aslihan Kızıltuğ

    ve yazının en önemli kısmı böylece verdiğiniz film tavsiyesi oldu benim için. Teşekkürler.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Jüpiter'in Yüzeyine Yolculuk
04.08.2018
3,140 Gösterim

Jüpiter'in Yüzeyine Yolculuk

Neredeyse tamamı gazlardan oluşan Jüpiter'in yüzeyine ayak basarsak ne olur?

Drake Denklemi Nedir, Nasıl Hesaplanır ?
27.06.2016
8,345 Gösterim

Drake Denklemi Nedir, Nasıl Hesaplanır ?

Drake denklemi, dünya dışı yaşam ihtimalini ve bu ihtimalde olası kaç uygarlık olabileceğini hesaplama yöntemidir.

Paralel Evren Teorisi
02.05.2016
11,054 Gösterim

Paralel Evren Teorisi

Paralel evren veya çoklu evren nedir ? Sonsuz sayıda evren mi var ? Paralel evrelerde biz var mıyız ? Paralel evren, kurguladığımız bir teori mi ?

Kara Delik Oluşturmanın Formülü: Schwarzschild Yarıçapı
08.11.2016
9,167 Gösterim

Kara Delik Oluşturmanın Formülü: Schwarzschild Yarıçapı

Schwarzschild yarıçapı, her türlü cisme uyarlanabilen özyapısal yarıçaptır. Bir cismin kütlesi bu yarıçapa kadar sıkıştırılabilirse kara delik oluşur.

Warp Teknolojisi ve Işıktan Hızlı Yıldız Gemisi Projesi
15.05.2016
10,770 Gösterim

Warp Teknolojisi ve Işıktan Hızlı Yıldız Gemisi Projesi

Evrendeki en yüksek hız, ışık hızıdır. Peki Evren'i keşfetmek için ışık hızından daha hızlı bir yıldız gemisi üretmek mümkün müdür ?