Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.
Uzay Fotoğrafları Gerçek mi?
Devasa boyutlardaki alanları kapsayan uzay fotoğraflarının etkileyici, göz alıcı görselleri gerçek mi veya gerçeğe ne kadar yakın?
İnsanlar, bulutsu fotoğrafları başta olmak üzere uzayda bulunan gök cisimlerine ait görselleri rengârenk halleriyle görmeye alışkındır. Parlak maviler, yeşiller, kırmızılar, pembeler insanları çok etkiler. Ancak asıl çekilen orjinal fotoğaflarda durum böyle değildir.
Aşağıdaki iki görselde "Atbaşı Bulutsusu"nun orjinal ve renklendirilmiş hali bulunmaktadır.

Yukarıdaki fotoğraf görselin çekildiği halidir ve renksizdir. Aşağıdaki hali ise renklendirilmiş halidir.

Peki bu durumda gökbilimciler insanlara yalan mı söylüyor?
Aslında bu fotoğraflar doğrudan renkli olarak da çekilebiliyor, bu açıan bir sorun yok. Bu durum kullanılan alete bağlı bir şey. Yani astrofotoğrafçılığa uygun bir fotoğraf makinesi ile doğrudan renkli fotoğraf çekilebilir.
Fakat teleskoplar genellikle tüm dalga boylarına duyarlı değildir. Görevlerine ve gözlemlemek istedikleri şeye göre yapılırlar. Mesela Hubble Teleskobu'nun yerine gönderilmesi planlanan James Webb Teleskobu, tam olarak Hubble ile aynı işi yapmayacaktır. Çünkü James Webb Teleskobu yalnızca kızılötesi gözlem için yapıldı.
Bu detaydan sonra asıl nedene gelecek olursak; uzay fotoğrafları genellikle siyah beyazdır çünkü gökbilimciler ihtiyaç duydukları bilgiyi siyah beyaz fotoğraflardan daha kolay bulabilirler. Birçok farklı filtreler aracılığıyla aynı bölgeye ait farklı bilgileri içeren görüntüler alınabilir. Daha sonra gerekirse bu görüntüler birleştirildikten sonra bilgisayar aracılığı ile renklendirilebilir. Ancak bu işi çoğunlukla, fotoğrafların güzel görünmesi için amatörler yapar.

Sonuç olarak renkli fotoğraflar, uzayı inceleyen kurumlar için çok büyük bir anlam ifade etmez. Bu sebeple işler siyah-beyaz fotoğraflar üzerinde halledilir. Ardından da gökbilimcilerin verdiği bilgiler ve amatörlerin uğraşları sonucu, gerçeğe en yakın şekilde renklendirilirler.
Yani uzay, görsellerdeki gibi "gerçeğe yakın" bir şekilde renklendirilmektedir. Renklendirilme aşamasında tek fark, photoshop ile renk parlaklığı aşırı derecede arttırılmış olabilir. Yani yukarı görselleri bulunan Atbaşı Bulutsusu gerçekten bu renklerdedir ancak belki bu kadar canlı görünmüyor olabilir.
Çünkü insan gözünün duyarlı olduğu belli bir dalga boyu aralığı vardır. Bunun dışında kalan kızılötesi, morötesi gibi bölgelerdeki ışımaları insan gözü algılayamaz. O yüzden insanlara bazı şeyler tam olarak olması gerektiği gibi görünmüyor. Tüm bu koşullar, söz konusu uzay olduğunda beraber değerlendirilmeli.
Ayrıca "uzay fotoğrafı" denilerek bakıp geçilen uzay görüntüleri tek bir kareden değil, mozaiklerin birleştirilmesinden elde edilmektedir. Örneğin aşağıdaki görselde sağ üst kısımda kalan siyah bölge bu mozaik olayından kaynaklanmaktadır.

Bir teleskop, gözlemlediği devasa alanların fotoğraflarını doğrudan tek bir kare olarak değil, parçalar halinde çeker. Bu parçalar daha sonra birleştirilir ve bölgenin tamamına ait tek bir kare fotoğraf elde edilir. Verilerin gönderilmesi tamamlanmamış ise görev bir şekilde yarım kalmışsa veya henüz resmi çekilmemiş olan kısımdaki bilgi çok önemli değilse fotoğraflarda, yukarıdaki görseldekine benzer eksik kısımlar kalabilir.
Kısaca uzay fotoğrafları aslında gerçek değildir ancak gerçeğe en yakın haldedir.
Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal
medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.
30.12.2017