Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Bilgiler
Uluslararası Uzay İstasyonu, kısaca "UUİ", Dünya'nın yörüngesinde dönen büyük boyutta bir uzay aracıdır. Astronot ekipleri için bir ev ve bunun yanında bilimsel bir laboratuvar görevi görmektedir. İnşası için birçok ülkenin birlikte çalıştığı Uzay İstasyonu, farklı uluslardan astronotları konuk eder.
400 kilometre irtifada, dünya çevresinde dönüşünü sürdüren UUİ, saatte 28.800 kilometre hızdayken tam bir dönüş yapması yalnızca 90 dakika sürmektedir. Bu da demek oluyor ki, Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, bizim 24 saatlik gün anlayışımıza göre 16 kez gündoğuşuna ve günbatışına şahit oluyorlar.

Uluslararası Uzay İstasyonu Ne Zaman Yapıldı?
Uluslararası Uzay İstasyonu programı, beş katılımcı uzay kuruluşu tarafından oluşturulmuş ortak bir projedir. Bu kuruluşlar; ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Rusya Federal Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'dır.
İstasyonun mülkiyet ve kullanım hakları hükümetler arası antlaşmalar ve sözleşmelerle belirlenmiştir.
Uluslararası Uzay İstasyonu büyük boyutlarda olduğundan dolayı tek seferde uzaya gönderilemedi. Uzaya gönderilen ilk parçası, Rus Zarya kontrol modülü Kasım 1998 tarihinde fırlatıldı ve 2 hafta sonra Amerikan Unity noduyla birleştirildi. Kasım 2000 tarihine gelindiğinde ise Uzay İstasyonu ilk ekibini konuk edecek bir biçimde birleştirilmiştir. İnşasının tamamen bitmesi 2011 yılına kadar sürmüştür.
Uluslararası Uzay İstasyonu Ne Kadar Büyük?
İstasyonun yörünge yüksekliği 330 km. ilâ 435 km. arasında değişmektedir. İstasyon zamanla azalan irtifasını arttırmak için Zvezda modülünün motorlarını veya ziyaretçi uzay araçlarını kullanır. Bir günde Dünya çevresinde 15,5 tur atar.
UUİ, 6 kişilik astronota ve ziyaretçilere yetecek kadar hacme sahiptir. Eğer Dünya'da olsaydı 420.000 kg ağırlığa sahip olurdu. Aşağıdaki infografikte, gerçek ve kurgusal nesnelerle Uzay İstasyonunun boyutu karşılaştırılıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu Kaç Bölümden Oluşuyor?
İstasyon, Rus Yörünge Bölümü ve Amerika Birleşik Devletleri Yörünge Bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.
UUİ'de, astronotların bilimsel araştırma yaptığı laboratuvarın haricinde, birçok farklı bölüm bulunmaktadır. İlk Rus modülü, istasyonun düzgün işlemesi için temel sistemleri barındırıyor. Aynı zamanda uzayda bulunan mürettebat için yaşam alanı sağlıyor.
UUİ'nin iki tarafa yayılan uzun kirişlerin üzerinde güneş panelleri ve radyatörler bulunmaktadır. Paneller, Güneş'ten gelen enerjiyi toplayıp, istasyona elektrik sağlıyor. Radyatörler ise istasyonun sıcaklığını kontrol ediyor.
İstasyonun dış kısmında robotik kollar mevcuttur. Bu ilk başta garip gelse de, uzayda olduğunu düşünülürse gayet mantıklı. Bu kollar ilk zamanlarda istasyonun inşasını sağlamıştır. Şimdi de uzay yürüyüşlerine çıkan bilimadamlarının hareket etmesinde ve uzayda araştırma yapmada kullanılıyor.

Hava kilitleri ise basit olarak filmlerde ve belgesellerde görülen, astronotların uzaya çıkarken veya uzaydan gelirken bekledikleri küçük oda. Asıl amacı uzay aracında en önemli faktörlerden olan havanın ve basıncın uzaya kaçmasını engellemek.
Son olarak da kenetlenme portu yer almaktadır. Bu da, temel olarak başka uzay araçlarının istasyona bağlanmasını sağlamaktadır. Bu sayede Dünya'dan gelen astronotların ve yiyeceklerin istasyona girişi sağlanıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun Önemi Nedir?
Her şeyden önce Uluslararası Uzay İstasyonu'nun oluşu, insanlığın Dünya dışı yaşama yönelik ilk adımıdır. Uzayda yerçekimi olmadan yaşama şartlarını inceleyip uzun süreli insanlı uçuşlar için çok kritik bilgiler kaydedilmektedir.
Bir başka önemli nokta ise UUİ'de bulunan laboratuvarlar başka bir yerde yapılma ihtimali olmayan, örneğin, yerçekimsiz ortam gereken deney ve araştırmaların gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Rusya Federal Uzay Ajansı arasındaki orijinal ortak niyet bildirgesine göre Uluslararası Uzay İstasyonunun bir laboratuvar, gözlemevi ve fabrika olması planlanmıştı. Ayrıca gelecekteki Ay, Mars ve çeşitli astroid görevleri için ulaşım, bakım ve ara üs olarak hizmet vermesi de planlanmıştı.
2010 yılı ABD ulusal uzay poliçesinde, istasyona mevcut görevlerine ek olarak ticari, diplomatik ve eğitim amaçlı görevler verilmiştir.
Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu, insanoğlunun yapmış olduğu en pahalı ve dünya dışında yapılan en büyük yapıdır. Maliyeti 100-150 milyar dolar civarındadır.

- https://www.nasa.gov/audience/forstudents/5-8/features/nasa-knows/what-is-the-iss-58.html
- https://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararası_Uzay_İstasyonu
Bu bilgiler çok yararlı ama bi durumdan şikayetçiyim bu uluslar arası uzay istasyonu uzayı kirletiyor bu benim görüşüm tabi
Bu istasyonun hızının 28.000 km saat olduğu söyleniyor bu hıza gelmesini hangi güç sağlıyor bide bu hızda giden bir cisimden çıkıp astronotlar nasıl uzay yürüyüşü yapabiliyorlar açıklayabilecek biri varmı acaba
Uzay istasyonu gerçekten de birer başyapıt lakin atmosfere yaydıkları atıklar çok fazla.
Çocukluğumdan beri hep uzayda yolculuk etmek istedim. Ömrüm boyunca da olmayacak !
dönem ödevim için uzay istasyonu hakkında bilgi topluyordum burdaki bilgiler yeterli olacak bana
uzaylarla ilgili hep bir merakım vardı. aslında şöylede bir sorum olacak uzayda dünya arasında mesefa nedir acaba
Çok sıkıntı ya yıllardır eyvallah deneniyor ama boşa gönderilenler orada, atmosferi %80 etkiliyor.
Uzaya özel bir ilgim var bu yazıda ondan ilgimi çekti ve çok akıcıydı heyecan ile okudum. Emeğinize sağlık.
Bu dünyanın içine ettik ve kurtuluş kesinlikle uzayda. Ne zaman bu dünyanın kıymetini anlamaya başlayacağız o zaman uzay bizim için kurtuluş olmaktan çıkacak.
Yanlış bilmiyorsam uzay araştırmaları için gönderilen uydular yüzünden dünyanın atmosferi çöplükle kaplıymış.Yakında uyduda fırlatamayacaklar
vay be, uluslararası kavramını boşuna çıkarmayacak kadar büyük
Uzay istasyonunun temellerinin atılması beni mutlu etti. Bilgiğim akdarıyla bi projenin ortaklarından bri de Google dı
Yer çekimsiz ortamda bulunmayı çok istiyorum. Nasıl bir hissiyat çok merak ediyorum.
Dün, Nat Geo Nasa'nın olağanüstü görevleri belgeselini izledim. Nereden nereye gelmişiz...
Daha önce seyrettiğim, Marsta mahsur kalan adamın hikayesi, bu proje ile gerçek gibi olmuş.
Hayran olmamak elde değil. Bir gün bizlerden de bir bilim insanı buralarda boy gösterir umarım. Dünya tarihine yön vermiş bir millet bunu hak ediyor.
Uzayda bir istasyonun olduğunu bilmek bile büyük bir gelişme sayılır.
Merhaba sitenizin tasarımını çok beğendim özgün ve şık. Ayrıca girdiğiniz içeriklerde çok güzel. Yazı için yorum yapmak gerekirse insan oğlunun uzayı ve bilinmeyenleri araştırması için gerçekten güzel bir istasyon.
Uzay araştırmaları son hızla devam ediyor, insanoğlu gizemleri keşfetme peşinde.
Uzay konuları hakkında detaylı bilgiler verdiğiniz için teşekkürler.
Güzel ve değerli bilgiler için teşekkürler, sitenizi takipteyim.
Çok ilginç geldi bana, bir futbol sahası kadar alanı uzaya taşımayı nasılda başarmışlar, hey hat...
Bizim uzay istasyonumuz var mı acaba çok merak ediyorum :)
Sitenizde bu tarz bilimsel konulara da yer verilmesi sevindirici.
Yapılması uzun sürmüş ve maliyeti cidden çok yüksek. Her yıl yapılan uzay araştırmalarının maliyetleri milyar doları geçiyor.