Türkiye'de İnternetin Tarihi ve Gelişimi
İlk defa 1960'lı yıllarda ortaya çıkan internetin, dünya geneline bu kadar çok yayılacağını ve hayatın vazgeçilmezleri arasına gireceği, büyük ihtimal tahmin edilemezdi.
Kökeni, ABD, Fransa ve İngiltere hükümetlerinin bilgisayarlar arasında ağ bağlantısı kurmak için yaptığı çalışmalara dayanan internetin bizim bildiğimiz haliyle, genel kullanımın yayılması 1980'li yıllara uzanıyor.
İnternetin Türkiye'ye gelişi ise ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den, Ankara-Washington arasına kurulan kiralık bir hat ile gerçekleştirildi. Bu bağlantı hızı 64 Kbps ile hayata geçti.
İnternetin vatandaşların evlerine girmesi ise servis sağlayıcılarının ortaya çıkması ve çeşitlenip, çoğalmasıyla oldu. İnternetin ilk senelerinde, bireylerin ağa erişim için en fazla kullandığı yöntem çevirmeli kullanımdı.
İnternetin hızı o kadar düşüktü derecedeydi ki, bağlantı için hattan gelen sesi uzunca bir süre dinlemek gerekiyordu.
Türkiye'nin GSM teknolojisiyle tanışması ise 1994'de gerçekleşti. GSM ilk defa Ankara, İstanbul ve İzmir'de kullanıcılara hizmet vermeye başladı.

Türkiye ADSL İle Hızlandı
Türkiye, 2000'li senelerde internete bağlanmak için ADSL teknolojisiyle tanıştı ve bu sayede çevirmeli bağlantı eskimiş oldu. ADSL ile internete bağlanma hızında ülke genelinde bir artış yaşandı.
Türkiye'de internete bağlanmanın ortalama hızı bugünlerde 6,2 Mbps'dir. Ortalama en çok 38,5 Mbps ile bağlantı gerçekleştirilebiliyor.
Dünyada ortalama internet hızının en yüksek olduğu ülke ise 20,5 Mbps ile Güney Kore'dir. Dünyada ortalama internet hızı ise 5,1 Mbps'dir.
Türkiye, bu ortalama internet hızı ile dünyada 55. sırada yer almaktadır. Türkiye nüfusun %55,9'u internet kullanıyor. İnternet erişim imkanına sahip evlerin oranı ise %69,5.
Türkiye'de evlerin %37,4'ü ADSL, kablolu internet ve fiber gibi sabit genişbant bağlantı ile internete erişim sağlarken, %58,7'si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağlıyor. Darbant bağlantı ise evlerin %2,7’sinde internete erişim için kullanılıyor.
2015 yılında genişbant internet abone sayısı ise 44,3 milyon olarak istatistiklere geçmiştir.

Cepten Bağlantı
Son yıllarda Türkiye'de akıllı telefon kullanımı oldukça artmış durumda. Türkiye'de kişilerin %74,4'ü internete kablosuz olarak bağlanmak için cep telefonu veya akıllı telefon kullanıyor.
3G hizmeti de 61 milyon aboneye ulaşmış durumda.
Türkiye'de hanelere fiber ağ ve cep telefonlarına ise 4,5G teknolojisinin gelmesiyle internete bağlanma hızında yaşanan artışın artması bekleniyor.

4G Hız Devrimi
Dünyada 4G mobil bağlantısı gerçekleştiren ülkelerin başında Güney Kore %97 ile önde geliyor. Güney Kore'yi, Japonya ve Hong Kong takip ediyor.
4G bağlantısının en yüksek yükleme hızına eriştiği ülke ise 36 Mbps ile Yeni Zelanda olmuştur.. Yeni Zelanda'yı 33 Mbps ile Singapur, 30 Mbps ile Romanya takip ediyor.
5. nesil mobil ağ olarak adlandırılan 5G teknolojisinin küresel olarak 2020'li yıllara doğru gelmesi öngörülüyor. 4. nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G'nin gelmesini sağlayarak 5G altyapısının öncüsü olacak 4.5G ile Türkiye 2016 baharında daha hızlı bir mobil internete merhaba demiş oldu.

Her şey 1994 yılında ilk gsm operatörünün ülkemize gelmesi ile başladı ve şuan fiber internet kullanabilecek alt yapıya sahibiz.
TTnet'e ve hızlarına mahkûmken daha da gelişeceğimizi düşünmüyorum.
İnternetin, bu kadar yakın bir zamanda, çok hızlı gelişme kaydettiği muhakkak.
Benim doğum yılımda ilk kez ülkemize internet gelmiş :D ama şuan internet hizmeti iyi bir durumda, lakin kota sınırı olmasa...
Konu güzel. Ama internet hızımızla fiyatlara bakınca moralim bozuluyor.
Bir nesil çevirmeli ağ bağlantısı sesi ile büyüdü desek yeridir. Birde bağlantı kopmuyor muydu, bekle Allah bekle...
Maalesef düşük hıza yüksek ücretler ödüyoruz, üstüne adil kullanım kotası var.
Hatırlıyorum 99'da sadece mp3 indirebilmek için 100 lirayı geçkin fatura öderdim, hey gidi günler.
Ben hala 2000'li yıllardaki 146 dan internete bağlanma sesini özlüyorum :)