Türk Yapımı Milli Silahlarımız
Türkiye, uzun senelerdir zırhlı araç, uçak ve silah gibi büyük sanayi gerektiren araç ve gereçleri üretemediğinden yurt dışından almak zorunda kalıyordu. Ancak son yıllarda üretim anlamında ciddi ve büyük adımlar atılmış durumdadır.
Günümüzde çok bilinmese dahi Türk Silahlı Kuvvetleri için çoğu silah ve araç Türk mühendisler tarafından tamamen yerli malzemeler kullanılarak üretilmektedir. İşte bu yerli üretim silahlardan bazılarını bu listede görebilirsiniz.
MPT-76
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilen MPT, M-16'ların 2 yıllık bir geliştirme süreci sonunda ortaya çıktı. 4 kg ağırlığında, 600 metre etkili mesafesi bulunan ve 20 mermi alan bu tüfek 2011 yılından beri makine ve kimya endüstrisi (MKE) tarafından üretilmekte.
Türkiye’nin milli imkanlarla tasarlanarak üretilen ilk piyade tüfeği -40 °C soğuk ve +60 °C sıcak ortamlarda, çamurlu, tozlu iken arazi çalışma testleri ile beraber toplam 42 ayrı teknik testte üstün başarı sağlayan MPT-76’da emniyet mandalı, kurma mandalı ve şarjör mandalı diğer silahlardan farklı olarak her iki tarafta da yer alıyor. MPT kısaltması Milli Piyade Tüfeği sözünün baş harflerinden esinlenerek verilmiştir.
Ayrıca bu silahın sır gibi tutulan projesini bir fabrika müdürü, ABD'li bir silah şirketine 1.2 milyon Türk Lirasına kaçak olarak satmaya çalışırken yakalandı ve tutuklandı.

BORA-12
Makine ve Kimya endüstrisi kurumu tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk keskin nişancı tüfeğidir. Pakistan Silahlı Kuvvetlerinin düzenlediği bir yarışmada ABD, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde kullanılan diğer keskin nişancı tüfeklerini geride bırakmıştır. 1200 metre etkili mesafeye sahiptir. Ayrıca BORA-12, Azerbaycan ordusuna da ihraç edilmekte ve Azebaycan ordusunda da aktif olarak kullanılmaktadır.

KNT-308
KNT-308, Türkiye'nin ilk yerli, keskin nişancı tüfeğidir. Hafif zırhlı araçlara yönelik üretilen silah, 5-10 mermilik şarjör kapasiteli ve etkili menzili 1500 metredir. Sınıfındaki silahlardan yüzde 20 daha etkili ve yüzde 30 daha hafiftir. Yaklaşık 2 bin dolar fiyatı olan tüfeğin, ilave aksesuarlar (dürbün vb.) ile birlikte fiyatı 20 bin dolara çıkabilmektedir. Rakiplerinden yüzde 30 daha ucuzdur. Ayrıca kendi dalında dünyanın en hafif silahıdır. KNT-308 yalnızca 5,350 gr ağırlığındadır. Kullanımı ve bakımı kolay olan silah, sınıfının diğer örneklerinden daha kolay da katlanabilmektedir.

Otokar Kobra
Zırhlı tekerlekli araç olan Kobra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin istekleri doğrultusunda yol ve doğa şartlarında sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmek için Otokar tarafından tasarlandı.
Kobraların pek çok farklı versiyonu bulunmaktadır. 9 kişilik mürettebat taşıma kapasitesinde hafif silahlarla donatılmış, aynı zamanda 4x4 olan bu zırhlı araç 1997 yılından beri ülkemizde üretilmektedir.
Kobra, iyi bir balistik korumanın yanı sıra, aynı platformun farklı görevlere uyarlanabilir olması ile tanınır. Aynı gövde ve altyapı üzerine tasarlandığı ve birçok model ve tip üretilebildiği için bakım ve serviste büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Farklı kullanım amaçları için üretilmiş farklı Cobra'larda bile ana yapının aynı kalması bakım, onarım ve yedek parçada da büyük tasarruf sağlaması, Cobra'yı pek çok ordunun tercih ettiği bir zırhlı araç yapmaktadır.

ANKA - İnsansız Hava Aracı
Tehlikli bölgelerde keşif, gözetleme ve hedef tespiti için geliştirilen Anka Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yapıldı. Adı efsanevi Zümrüdü Anka kuşuna dayanır. 2010 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve tüm testlerden geçerek 2013 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaya başlandı.
Normal bir gözcü uçağından çok daha büyük olan ANKA'nın yeni modellerini silahlandırılmış ve insansız bir saldırı aracı geliştirilmeye başlanmıştır.

Roketsan UMTAS - Tanksavar Füze Sistemi
Barındırdığı yüksek teknoloji sayesinde çok hafif ama çok yüksek tahrip gücüne sahip bir füzedir. Roketsan üretimi olan bu füze helikopterlerde kullanılmak üzere üretilmiştir. Savaş alanlarındaki tüm zırhlı araçları imha edebilecek olan bu füze aynı zamanda lazer güdümlüdür. Fırlatıldığı andan itibaren pilot tarafından hedefe kitlenebilir ya da havada hedef değiştirerek başka bir hedefe yönlendirilebilir.

Roketsan Cirit
Roketsan Cirit, 2004-2009 yılları arasında tasarlanan ve 2011 yılından itibaren Türk roket ve füze üreticisi Roketsan tarafından üretilmekte olan, 8 km menzilli, lazer güdümlü 70 mm'lik füze sistemidir. Türk Ordusu'nun T-129 Atak gibi saldırı helikopterleri için geliştirilen sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düşük maliyetle nokta vuruşu kapasitesini arttırmak için tasarlanmıştır. Sistemin adı geleneksel bir Türk oyunu olan cirit oyunundan gelmektedir.
ATAK helikopterlerinin havadan yer hedeflerine karşı kullandığı 2.75 yarı aktif lazer güdümlü füzesi Cirit, hafif zırhlı hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışmaktadır. Cirit, dumanı azaltılmış yakıtlı ve duyarsız mühimmat özelliğine sahip roket motoru ile üç etkiye aynı anda sahip çok amaçlı harp başlığı ve elektromekanik kontrol tahrik sistemlerine sahiptir.

HİSAR (Hava savunma sistemi)
HİSAR, yerden havaya füzeli bir hava savunma sistemi grubudur. HİSAR Füzeleri; askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir. HİSAR Füzeleri, aile bütünlüğü içinde modüler yapıda, farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

KORKUT
Menzili 4 kilometre olan sistem, hava-yer mühimmatları, seyir füzeleri, helikopter ve İnsansız Hava Araçlarına karşı geliştirildi. KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hareket halinde yüksek isabet oranı, gece/gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirildi. Hareket halinde atış yapabilen KORKUT dakikada 1100 mermi atıyor.
KORKUT, otomatik hedef takibi yapabilen yine ASELSAN ürünü üç Boyutlu Ku-Bant Atış Kontrol Radarı ve IFF (Dost/Düşman tanıma) anteni ile donatıldı.

Atmaca (Füze)
Atmaca Füzesi Roketsan tarafından geliştirilmekte olup asgari 200 km menzilli gemisavar füzesi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ve Deniz Hava Komutanlığı'nın milli silah sistemleri projeleri için üretilmektedir. Füze deniz hedefleri dışında denizden karaya hedefler için de kullanılabilecek. Ayrıca füze fırlatıldıktan sonra hedef güncellemesi yapılabiliyor.

T-129 ATAK Helikopteri
T129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. Hafif ve diğer helikopterlere göre çok daha hızlı ilerlemektedir. Aynı zamanda manevra kabiliyeti de yüksektir. Hafif silahlarla donatılan T-129 ATAK, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteridir.
TUSAŞ'ın kendi tesislerinde ürettiği ilk T129-A prototipi, ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. Kabul işlemlerinin ardından 22 Nisan 2014 tarihinde ilk T-129A EDH Türk Kara Kuvvetleri'ne teslim edildi. Üretimi devam etmektedir.

ALTAY - Milli Tank
2007 yılında Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi tarafından başlatılan çalışmalar sayesinde modern savaş meydanlarına uygun bu tank ortaya çıktı. Ağır bir ana muharebe tankı olan Altay'ın diğer tankların aksine hareket kabiliyeti yüksektir. Ayrıca tankın kimyasal, biyolojik, nükleer ve radyoaktif ortamlara rahatlıkla girebilmesi için özel bir koruyucu sistem geliştirilmiştir.
Diğer tanklarda bulunmayan ilginç bir diğer sistem de tanksavarlara karşı geliştirildi. Geliştirilen bu sistem Altay tankını imha etmek için atılan bir roketatar mermisini çok kısa sürede havada algılıyor ve otomatikmen tanksavar mermisini havada imha ediyor. Tankın yakın zaman içerisinde seri üretime geçeceği planlanmıştır.

SOM Füzesi
Her parçası Tübitak tarafından geliştirilen Som füzesi şu anda seri üretimde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmiş durumdadır. Bu füzenin 300 km menzili bulunuyor. Ayrıca hedefe giderken kendi küçük kanatçıklarıyla yön değiştirebiliyor ve havada diğer füzeler tarafından imha edilemiyor.
GPS ile 300 km ötedeki bir hedefe kendi kendisine gidebilen bu füze, ayrıca havadan, karadan ve denizden fırlatılabildiği gibi çok yüksek bir tahrip gücüne sahiptir.

MİLGEM - Milli Gemi
Milli ve gemi kelimelerinden ortaya çıkan MİLGEM'in 2004 yılında büyük bir gizlilikle çizimleri bitirildi. 2005 yılında ise inşa süresi başladı. 3 yılda bitirildi ve 2008 yılında denize indirildi. 99 metre uzunluğundaki MİLGEM son teknoloji sistemlerle donatıldı. Gemide korunma için torpido aldatma sistemi, saldırı içinse pek çok ağır top bulunmakta. İlk üretilen MİLGEM, aktif olarak şu an Türk Silahlı Kuvvetler tarafından kullanılıyor. İkincisinin üretim aşaması devam ediyor.

TF-X Avcı Uçağı
15 Aralık 2010 tarihinde, Türkiye'nin Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), Türkiye'nin F-16 filosu yerine ve F-35 ile birlikte kullanılacak bir yerli yeni nesil hava-hava muharebe avcı uçağı tasarlamaya, geliştirmeye ve üretmeye karar verdi.
TSK'nın elinde bulunan F-16 ların 2030'lu yıllarda emekliye ayrılması üzerine. Yine dışarıdan uçak almak yerine bu tarihten itibaren göklerde kendi uçaklarımız ile uçmak hedefleniyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından şuan tasarım aşamasında olan TF-X'ler F-16'ları geride bırakacak. 2020'li yıllardan sonra seri üretime geçmesi planlanan TF-X'lerin dünya üzerindeki en iyi avcı uçağı olacağı söyleniyor.

KORAL (Mobil Elektronik Harp Sistemi)
Aselsan tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmıştır ve üretilmiştir. KORAL, hizmete girmeden önce 1000 farklı testten geçmiştir ve bu testleri başarıyla tamamlamıştır. KORAL, Hava Kuvvetleri Komutanlığına 2016 yılının Şubat ayında teslim edilmiştir.
KORAL'ın amacı, düşman radarlarını kör etmek, yanıltmak ve şaşırtmaktır.
KORAL sistemi 8x8 taktik araç üzerine entegre edilmiştir. Sistem 2 ana yapıdan oluşuyor; KORAL ED olarak isimlendirilen "Elektronik Destek Sistemi" düşman radar yayınlarını algılayıp takip ediyor. Radarı algıladıktan sonra frekans değeri tespit ediliyor. Daha sonra ise devreye KORAL ET yani "Elektronik Taarruz sistemi" devreye giriyor ve düşman radarlarının sinyallerinin bozulması için karşı yayın yapıyor. Böylece düşman radarlarına karşı çok etkili olabiliyor.
KORAL şu anda Suriye iç savaşı sebebiyle Türkiye-Suriye sınırına yakın yerlerde konuşlandırılmıştır. Ayrıca KORAL göreve başladıktan sonra Rus ve ABD uçakları birçok yanlış hedefi bombalanmıştır. Bu yanlış hedeflerin KORAL nedeniyle oluştuğu söylentisi basında sıkça dile getirilmiştir.

Milli Lazer Silahı
ASELSAN, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi'nin ortak yürütmüş olduğu proje kapsamında, Türkiye'nin ilk milli lazer silahı üretildi. Üretilmiş olan bu milli lazer silah, özellikle füze, roket ve savaş uçağı gibi havadan gelmesi muhtemel tehditlere karşı önemli bir savunma silahıdır.
Lazerler ilk başta yönlendirilmiş enerji silah sistemi olarak gemilere monte edilecek. Milli lazer silahı, menziline giren herhangi bir füze, uçak veya başka bir tehditi rahatlıkla yok edebilme özelliğine sahip. Hem lazer silah hem de yakın mesafe roket sistemi şeklinde kullanılabilmektedir.

İnsansız Deniz Aracı (İDA)
TÜBİTAK'ın da desteğini alan Global Teknik A.Ş. mühendisleri, yaklaşık 3 milyon dolar maliyetle 30 knot hıza ulaşabilen, uydu aracılığıyla dünyanın herhangi bir yerinden sevk ve idare edilebilen; üzerine sonar, radar, su altı kamerası, robot kolları ve hafif makineli tüfek sistemleri gibi birçok cihazın monte edilebileceği insansız deniz aracını ürettiler.
Uzunluğu 4 metre olan İDA, dünyada ABD ve İsrail'in öne çıktığı alanda, Türkiye'nin iddialı bir şekilde yer almasını sağlayacak.

Bayraktar Mini İHA
Kale-Baykar şirketlerinin ortaklığıyla üretilen, yakın menzil gece ve gündüz, keşif ve gözlem amacıyla geliştirilip üretilen ve TSK envanterine giren ilk milli ve özgün mini sınıfı İHA yani insansız hava aracı.
İlk kez 2007 yılında TSK tarafından operasyonel amaçlı kullanılmaya başlandı. Günümüzde Türkiye'nin kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
2012 senesinde Katar'a ihraç edilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, yurt dışına ihraç edilen ilk milli hava aracı sistemi olmuştur. Ayrıca elle fırlatılarak uçurulan Bayraktar Mini İHA, 55 km/saat hıza ulaşabilmektedir.

Bayraktar Taktik İHA
KaleBaykar İş Ortaklığı tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilerek, test kabul aşamasını başarıyla tamamlayarak envantere giren insansız hava aracı sistemi. 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde operasyonel olarak kullanıma girmiştir.
14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27,030 feet irtifaya çıkmıştır. 05-06 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen uçuş testinde tam yüklü olarak 18,000 feet irtifada 4040 km yol kat ederek 24 Saat 34 Dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. Milli hava araçları arasında irtifa ve kendi klasmanında uçuş süresi açısından Türk Havacılık tarihindeki rekorları elinde tutmaktadır.
Zaman geçtikçe İHA üzerinde değişiklikler yapılmış ve İHA füze fırlatabilir hale gelmiştir. 2015 yılının aralık ayında Bayraktar İHA ilk silahlı atışını yapmıştır. Böylelikle Türkiye, İHA ve füzesini yapabilen yani Silahlı İnsansız Hava Aracı kısaca SİHA üretebilen 6 ülkeden biri olmuştur.
Türk yapımı İnsansız Hava Araçları, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonlarında aktif olarak kullanılmış ve büyük başarılar elde etmemizi sağlamıştır.

BMC KİRPİ
BMC şirketi tarafından Kirpi adıyla üretilen, mayına karşı korunaklı 17 ton ağırlığındaki taktik tekerlekli araçtır. Tam dolu bir depo ile 800 km yol gidebilen Kirpi, lastikleri patlasa dahi tekrar şişerek 40 km yol gidebilme özelliğine sahip. Ayrıca yüksek manevra kabiliyeti ile dar sokaklarda veya küçük çaplı bölgelerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

ARMA - Zırhlı Muharebe Aracı
Otokar'ın üretmiş olduğu Arma 8x8 adındaki zırhlı muharebe aracı; karanlıkta, dumanda veya siste hiçbir ışık açmadan termal kamera sayesinde yolu ve çevresini görme ve ilerleme imkanına sahip. Arma aracının Amfibi kit sayesinde herhangi bir ön hazırlığı bulunmadan anında suda yüzebilmesi ve su içerisinde saatte 8 km hız yapabilmektedir. Sürücüsü dahil 12 kişi ve 24 ton yük taşıyabilme özelliği de bulunmaktadır. Tam doldu depo ile 750 km yol gidebilmektedir.

T-155 Fırtına Obüsü
Türkiye'nin ilk milli üretim topçu sistemi ünvanını taşıyan T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarının ardından en etkili silahların başında gelmektedir.
Araç, hareket halinde, 30 saniye içerisinde atış görevine hazır hale gelebiliyor, 1 dakika içerisinde 6 adet top atışı gerçekleştirebilen bu araç, atış görevinin tamamlanmasının sonrasında 30 saniye içerisinde mevzi değiştirebiliyor ve bu şekilde düşmanın karşı ateşine maruz kalma tehlikesini en az düzeye indiriyor.
ASELSAN tarafından geliştirilen Fırtına Obüsü'nün özgün atış kontrol sisteminin en önemli özelliği ise 8 ile 25 km arasındaki mesafelere yapılan atışlarda birbirinden farklı namlu açılarından ardıardına atılan üç merminin de hedefe aynı anda ulaşması sayesinde üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesidir.
2016 yılında gerçekleştirdiğimiz Fırat Kalkanı harekâtında büyük başarılar elde etmemize katkı sağlamıştır.

Tübitak Akıllı Bomba (Hassas Güdüm Kiti)
Uçaktan atılan bombalara güdüm özelliği kazandıran (HGK - Hassas Güdüm Kiti) geliştirilerek 2000 lb Mk-84 genel maksat bombalarını akıllı bombalara dönüştürebiliyor.

PARS - Zırhlı Muharebe Aracı
İsmini Anadolu Parsı'ndan alan bu araç, FNSS Savunma Sistemleri şirketi tarafından üretilmektedir. Pars 8x8 adı verilen yeni nesil tekerlekli zırhlı aracın ayrıca Pars 6x6 modeli de üretilmiştir. Aracın motoru, aracı ön kısmı yerine aracın ortasına yerleştirilerek yük dağılımı açısından büyük avantaj sağlandı. Aracın ön ve arka bölümlerinde kameraların yer almaktadır ve bu sayede aracın görüş açısı benzer araçlara göre fazlasıyla geniş tutulmuştur.

15 sene önce hiç bir şeyimiz yoktu, şimdi şükürler olsun taşlar yerine oturuyor. Zamanında uçak üreten ecdadımız, şimdi de üretime başladı; milad 2023 olacak, rabbim yardımcımız olsun.
gerçekten çoğunu bilmiyordum inşallah daha iyilerini de yaparız
Üretilen Milli Piyade Tüfekleri artık Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilmeye başlandı. Kalan 19 bin 500 silahın üretim ve teslimi bu yıl tamamlanacak.
Ülkemize de zaten bunlar yakışır, inşallah daha iyilerini de görür ve dışarıdan ham madde temin etmeden silahlarımızı üretiriz.
Ülkemizin insanları bu zamana kadar boş durmadı ve kısa zaman içinde çok iyi silahlarımız yapıldı. Bu bizim açımızdan çok iyi kimseye muhtaç değiliz.
Son yıllarda savunma sanayi alanında iyi atılımlar yaptık. Bu tür atılımlar dünyada söz sahibi olmamız için önemli.
Türk insanı üretkendir karadenizde adamlar eleli ile silah üretiyorlar isteyince oluyor yeterki imkanlar müsait olsun.
Dünya kurulduğundan insanoğlu gerek kendini koruma amaçlı, gerekse taarruz için silah üretmeye ihtiyaç duymuş. Bunu kendi imkanları ile yapabilmesi çok önemli olduğu kanati ortaya çıkıyor.
Harika bir paylaşım, sitenizi takip ediyorum :)
Yerli üretim savaş makinelerinde, son yıllarda büyük gelişmeler göze çarpıyor.
Hemen hemen hepsi birbirinden güzel ve çok iyi silahlar, dünyaya korku salar. Özellikle keskin nişancı silahı çok hoşuma gitti.
Yapmak istedikten sonra imkansız diye bir şey olamaz. 1940'lı yıllarda teyyare yapan bir milletiz, yeterki yapacağımıza inancımız olsun.
Bu kadar kısa zaman içinde kendimize ait baya bir silahlarımız var, gurur duymak lazım. Eski zamanlarda bunlar yoktu, haliyle artık başka ülkelere muhtaç değiliz.
Birde burada belirtilmeyen Jng-90, sniper tüfeğimiz vardır. Ve tüm dünyada oldukça meşhurdur.
Çok güzel inşallah bir çoğu seri üretime geçer ve yenileri de eklenir.
Yapılan bu silahlar milli silahlarımız ve gurur duyuyoruz ama şuan askeriyede kullanıyor mu bilmem. Keskin nişancı silahının mesafesi çok iyi.
Türk yapımı silahları gördükce gururlanıyorum inşallah daha ileri teknoloji silahlarıda üretiriz.