Savaşlarda Kullanılan Hayvanlar

Savaşlarda Kullanılan Hayvanlar

sola ok  Genel Kültür

29.09.2016

6,145 Gösterim

Bu içeriği 5 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Savaşlarda Kullanılan Hayvanlar


Tarih boyunca her zaman insanların en yakın dostu olan hayvanlar, hep yanımızda yer aldı. Fakat bazı değerlerin unutulduğu savaşlarda insanoğlu zafer kazanmak adına bir taktik olarak hayvanları ön saflara sürdü. İşte savaşlarda kullanılmış bazı hayvan türleri...


Arılar


Savaşlarda Arılar

Eski Yunan devletlerinde, savaşlarda arılar önemli bir yere sahipti. Savaşlardan önce arı kovanları, içerisindeki arılarla birlikte toplanır ve bir mancınık yardımı ile düşman ordularının üzerine atılırdı. Böylelikle kovan yere düştüğünde sağ kalan arılar dışarı çıkar ve görüğü her şeye saldırırdı. Savaş daha başlamadan, düşman ordusu arı kolonisinin içinde kalır ve orduda bir karmaşaya sebep olurdu.


Develer


Savaşlarda Develer

Antik Yunan tarihçilerinden olan Heredot'un yazdıklarına göre savaşlarda develerin ilk kullanıldığı zaman 6. yüzyıldır. Persliler, Lidyalılarla yaptıkları savaşlarda develerin büyük cüsselerinden atların korktuklarını fark ettiler ve aynı atlı birlikler gibi onlarda, develere binen bir birlik oluşturdu. Bu şekilde yüz yıllar boyunca develer savaşlarda kullanılmaya devam edildi. Özellikle I. Dünya Savaşı'nda Ortadoğu'da bulunan her askeri birlik, çöllerde susuz kalabilmesinden ötürü at yerine deveyi tercih etti.


Fareler


Bomba Fareler

II. Dünya Savaşı sırasında farler bir silah olarak İngilizler tarafından kullanıldı. İngilizler, yakaladıkları farelerin içini açarak farenin vücuduna olabildiğinde patlayıcı yerleştirdiler ve farenin bedenini özenle geri diktiler. İçi patlayıcı dolu olan bu ölü fareleri ajanları vasıtasıyla Almanların kömür stoklarının içine karıştırdılar. Düşünceye göre bu fareler kazan dairesinde yakılan kömürlerle birlikte ateşe atılacak ve içindeki patlayıcı, ateşle buluştuğunda patlayarak etrafındakileri öldürecekti. Fakat pratikte durum böyle olmadı. Birkaç patlamanın ardından Almanlar durumu kısa sürede fark etti ve kömürler farelerden temizlendi.


Filler


Savaşlarda Filler

Geçmiş çağların tankları diyebileceğimiz filler, antik çağda pek çok kez savaş meydanlarında en önde yer aldı. Fillerin görevi ise devasa cüsseleri, kalın derileri ve kontrolsüz güçleriyle düşman ordusunun içine bodoslama dalmak ve önüne geleni ezmekti. Özellikle Hintlilerin çokça kullandığı bu hayvanların üstlerine okçu birlikleri yerleştirilerel karşı konulamaz bir güç oluşturuyordu. Fakat teknolojinin gelişmesiyle, fillerin yerini daha sonra tanklar aldı.


Domuzlar


Savaşlarda Domuzlar

Fillere karşı atlarla ve askerlerle başarılı olamayan diğer ordular çareyi domuzlarda buldu. Filler çok kolayca ürkebilen hayvanlardı. Bunu keşfeden ordular, fillerin üzerine, üstü yanıcı maddelerle kaplanmış domuzları göndermekte buldu. Savaş alanında bu domuzlar canlı canlı ateşe verilerek fillerin üzerine gönderilirdi. Domuzlar can havliyle yanarak fillerin üzerine koştuklarında filler ürker ve arkaya doğru kaçmaya çalışarak çoğu zaman kendi ordularını ezerlerdi. Domuzlarsa bu taktiğin bedelini yanarak canıyla öderlerdi.


Yarasalar


Savaşlarda Yarasalar

ABD ordusunun II. Dünya Savaşı'nda ortaya attığı bu projede, yarasalar bir nevi canlı bomba olarak kullanılacaktı. Yarasaların üzerine uzaktan kumandalı patlayıcı maddeler yerleştirilerel bu yarasalar sürüler halinde Japonya'ya gönderilecekti. Yarasalar gece dışarı çıktıklarındaysa bombalar uzaktan kumandayla patlatılacak, böylece Japonya'nın her bir sokağında binlerce patlama yaşanacaktı. Gönderilen ilk sürüyle başarılı bir sonuç alındıysa da ABD, yarasalardan çok daha etkili olan atom bombasıyla Japonya'yı vurdu ve savaş sona erdi.


Atlar


Savaşlarda Atlar

Atlar ehlileştirilmeleri ile birlikte savaşlarda üzerine binen Savaşlardaya her zaman üstünlük sağladılar. Öyle ki geçmiş zamanlarda yapılan savaşlarda her zaman süvari birlikleri en önde yer aldı. Onlar, Orta Asya'dan Anadolu'ya Türkleri taşımış, Romalıların arabalarını çekmiş, Amerika'da Kızılderililer ile birlikte direnmişlerdi. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte onlar da savaş meydanlarındaki yerlerini terk ettiler.


Güvercinler


Savaşlarda Güvercinler

II. Dünya Savaşı sırasında haberleşme ve istihbarat çok önemliydi. Bu iki görevi de güvercinler üstlenmişti. Güvercinlerin göğsüne takılan bir kamera sayesinde düşman ordularının üzerinden uçarken görüntüleri alınıyor ve böylece karşı taraf hakkında bilgi sahibi olunuyordu. Ayrıca telgraf mesajlarının kolayca düşmanlar tarafından çözülmesi nedeniyle ayaklarına bağlanan mesajlar sayesinde haberleşme anlamında da önemli yer tutuyorlardı. Fakat Alman ordusu, bu haberleşme trafiğine çözümü başka bir hayvanla getirdi: şahinler. Şahinler, özel olarak eğitilerek bu haberci güvercinleri avlamakla görevlendiriliyordu.


Köpekler


Savaşlarda Köpekler

Köpekler antik çağlardan beri her zaman insanoğlunun yanında oldular, buna savaşlar da dahildi. Özellikle Hun İmparatoru Atilla, savaşlarda özel eğitimli köpekleri kullanan liderlerin başında geliyor. Avrupa'da da köpeklerin bulunduğu özel birlikler savaş meydanlarında çokça savaşmıştır. O çağlarda köpeğin saldırganlığından ve gücünden faydanalanılırken teknolojinin gelişmesiyle birlikte köpekler, zekalarıyla savaş meydanlarında yer almaya devam ettiler. Özellikle II. Dünya Savaşı'nda köpekler gaz maskeleriyle arama-kurtarma ekibi olarak görev yaptılar. Sovyer Rusya ise II. Dünya Savaşı'nda köpekleri canlı bomba taktiğiyle eğiterek Alman tanklarını yok etmek için kullandı.


Yunuslar


Savaşlarda Yunuslar

ABD'de 1959 yılında başlatılan programda yunusların zekası askeri alanda kullanılmaya başlandı. Yunuslar, özel eğitimlerle su altındaki mayınları temizleme, üzerine yerleştirilen kameralar ile de düşman gözetleme, gemiye veya üsse sızabilecek düşman dalgıçlarını öldürme gibi pek çok görevi yerine getirebiliyor. ABD ordusunda şu anda 100'e yakın eğitmli yunus bulunuyor. Dünya üzerinde ABD'den başka yunusları askeri anlamda kullanan tek ülke ise Rusya. Rusya'nın da Karadeniz'de, savaşlarda kullanmak üzere özel eğitimli yunuslarının bulunduğu biliniyor.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

29.09.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (12)

  1. murat

    oldukça ilginç bilgiler. İnsanlar her zaman hayvan beslemişler ama savaşta üstünlük amacını ilk kez bu kadar geniş ele alan bir yazı okudum

  2. Cavit Kavuncu

    Filmlerde filleri falan görüyoruz hep ama epey bir hayvan varmış kullanılan.

  3. Gazi

    İçerik oldukça akıcı ve güzel. Bunun yanında, kullanılan resimlerde bir harika. Hepsini bilgisayarıma indirdim.

  4. Hüsrev

    Savaşlarda bu kadar çeşitte hayvan kullanıldığını bilmiyordum. İnsanoğlunun gücü yetse, karıncaları da savaşlarda kullanacak herhalde.

  5. Rıdvan

    Her şeyi anladım da, domuzları yakarak ordunun üzerine salmak nedir? Böyle bir strateji üzerine kurulmuş bir saldırıdan ne beklenir ki?

  6. Hakkı

    Eski Türk kültüründe Atlar çok önemliydi. Destanlara bile konu olmuş yanlış hatırlamıyorsam Manas destanında 200 kadar at adı yer alıyor.

  7. Yaren Kancı

    Domuzların filleri korkuttuğunu yeni öğrendim. İnsanlar çok farklı savaş teknikleri oluşturmuşlar.

  8. Yasemin İnce

    Savaşlarda fil ve fare kullanımı çok mantıklı. Farenin minikliği filin devliniğini kullanmak dahice.

  9. Hamza Açık

    Doğrusu yazılan bilgileri görünce oldukça şaşırdım. İnanılmaz özellikte taktikleri okudum. Hakikaten bu yazılanlar gerçek mi diye sorgulamadan edemiyor insan...

  10. Çiğdem Gözen

    Fare çok ilginçmiş. Kömürlerle beraber yanınca patlasın diye uğraşmışlar o kadar. Kömür görünümlü patlayıcı bıraksalar daha iyiymiş :)

  11. Figen

    Sonuna kadar okuyup her cümlede daha da şaşırdım noktayı ise yunuslar koydu Allahım insan oğlunun zekası yunusu bile dize getirmiş hey

  12. Hakan

    Binlerce hayvanı savaş uğruna öldürmüşler. Listede yer alan en akıllıca tercihler, güvencin ve yunuslar bence.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Savaşlarda Kullanılan Hayvanlar
29.09.2016
6,145 Gösterim

Savaşlarda Kullanılan Hayvanlar

Birçok savaşta insanoğlu, zafer kazanmak adına bir taktik olarak hayvanları ön saflara sürdü. İşte savaşlarda kullanılmış bazı hayvan türleri...

Yazarı Dahil Birçok Kişiyi İntihara Sürüklediği İçin Yasaklanan Şarkı
18.09.2016
5,606 Gösterim

Yazarı Dahil Birçok Kişiyi İntihara Sürüklediği İçin Yasaklanan Şarkı

Rezso Seress, Macar asıllı besteci ve söz yazarı. Her şey Rezso Seress adlı bu sanatçının bir pazar günü, bir şarkı yazıp bestelemesi ile başlıyor...

Bordo Bereliler
13.06.2016
13,781 Gösterim

Bordo Bereliler

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en özel birliği bordo bereliler, yaptıkları operasyonlarla adından sıkça söz ettiriyorlar. Peki kimdir bu bordo bereliler ?

Azerbaycan Ulusal Kahramanı Mübariz İbrahimov
14.04.2016
9,842 Gösterim

Azerbaycan Ulusal Kahramanı Mübariz İbrahimov

Adsız sansız olsa da, en büyük kahramanlık; Göz kırpmadan saldırıp bir daha dönmemektir.

En Çok Acı Veren 10 Ölüm Şekli ve Hissedilenler
27.08.2016
88,978 Gösterim

En Çok Acı Veren 10 Ölüm Şekli ve Hissedilenler

Günümüze kadar dünya üzerinde 100 milyar insanın yaşayıp ölmüştür ve ölümün de pek çok çeşidi vardır. Peki en acı veren ölüm çeşitleri nelerdir ?