Osmanlı Padişahlarının İlginç Özellikleri
600 yıllık Osmanlı tarihi 36 farklı padişahın yönetimine tanıklık etti. Tarih derslerimizde bu insanların yaptıkları büyük icraatlar anlatılıyor fakat bir şey unutuluyor. Bu padişahların her birinin farklı özellikleri, farklı ilgi alanları vardı. İşte tarihin biraz daha özel hayat kısmı diyebileceğimiz, bazı osmanlı padişahlarının bilinmeyen özellikleri...
Osman Gazi
Osman Gazi'nin bacakları kısa, kolları ise çok uzundu. Öyle ki, ayakta dururken elleri dizlerine kadar yaklaşırdı. Ayrıca güreşe çok meraklıydı. Askerleriyle antrenmanlar sırasında güreştiği bilinmektedir. Bunun yanında gönlü bol bir insandı. Üzerindeki kıyafete ilgiyle bakan birini gördüğünde, kıyafetini mutlaka hediye ettiği tüm kaynaklarda yazmaktadır.

Orhan Gazi
Orhan Gazi iyi bir padişah, aynı zamanda iyi bir seyyahtı. O dönemde Osmanlı'nın 100 civarında kalesi bulunuyordu. Orhan Gazi, zamanının çoğunu, bu kaleleri teftiş etmek ve dolaşmakla geçirirdi. Hiçbir kalede çok fazla konaklamaz, dinlendikten sonra başka bir kaleye yola çıkardı. Aynı zamanda salı ve perşembe günleri mutlaka oruç tutardı.

Yıldırım Bayezid
Seferlerde hızlı hareket etmesi ve yorulmak nedir bilmemesi üzerine kendisine yıldırım ünvanı verilmiştir. Asla geri adım atmayan, sinirli, insanların tedirgin olduğu bir padişahtı. Ata binmek ve silah kullanmak konusunda çok maharetliydi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nde şiir yazdığı bilinen ilk padişahtır. Özellikle süs havuzlarına özel bir ilgisi vardı. Fatih Sultan Mehmet'ten önce İstanbul'u kuşatsa da alamamıştır.

Çelebi Mehmet (I. Mehmet)
Sanat olarak urgancılıkla uğraşmıştır. Henüz şehzadeliği esnasında tüm diyara, güreşe olan maharetiyle nam salmıştır. Ayrıca Mekke ve Medine'ye her yıl hediyeler gönderilmesi onun emriyle başlamış ve bu gelenek I. Dünya Savaşı'nın sonlarına kadar, Osmanlı'nın en zor dönemlerinde bile devam etmiştir. Avcılık konusuna aşırı derecede ilgiliydi. Nitekim bir av esnasında yaban domuzu kovalarken attan düşüp vefat etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet
Kendisini bizzat göre Venedikli Zorzi Dolfin'in yazdıklarına göre; az gülen, zeki, çalışkan, cömert, amacına ulaşmakta inatçı, her gün mutlaka kitap okuyan ve araştırmalar yapan eşsiz biriydi. En büyük hobileri, haritacılık ve bahçıvanlıktı. Devlet işlerinden arta kalan zamanı, sarayın bahçesinde ağaç ve çiçek yetiştirmekle geçirirdi. Okçuluğa özel bir ilgisi vardı. Bu yüzden savaş alanlarında ve eğitimlerde okçu birliklerine özellikle önem göstermiştir. Ayrıca yemek yerken yanında kimseyi bulundurmaz, mutlaka yalnız yemek yerdi.

Yavuz Sultan Selim
Savaşçı kişiliğiyle ön plana çıkan Yavuz Sultan Selim, yeniçeri geleneklerine bağlı bir padişahtı. Bu yüzden diğer padişahlar gibi sakal bırakmazdı. Uyumayı pek sevmez, bir günde sadece 3-4 saat uyurdu. Okumaktan gözleri bozulduğu için mercek kullanan ilk Osmanlı padişahıdır. Gösterişi sevmez, sade kıyafetler giyer ve yemeklerde tek çeşit yemek pişirterek tahta tabaklar kullanırdı. Aynı zamanda bir koleksiyonerdi. Kutsal emanetler ve çini koleksiyonu vardı.

Kanuni Sultan Süleyman
46 yıllık hüküm süresiyle en uzun süre tahtta kalan padişah olarak tarihe geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, zanaat olarak kundura imalatçılığı yapmaktaydı. Bunun yanında iyi bir hat ustasıydı. Değerli taşlara ve bunları işleme konusuna özel ilgisi vardı. Özellikle giyiminde bu taşları çokça kullanır ve gösterişli kıyafetler giyerdi. Üstelik kuvvetli bir şair tarafı da vardır. Divan edebiyatında en fazla gazel yazan şairdir. Sanata önem verir, özellikle müzik ve resimle ilgilenirdi.

I. Ahmet
Henüz çocuk sayılabilecek yaşta, 13-14 yaşlarında tahta çıkmıştır. Ayrıca tahta çıktıktan sonra sünnet olan ilk padişahtır. Zanaat olarak kaşık yapmıyla ilgilenmişti. Fatih Sultan Mehmet'in koyduğu kardeş katli yasasını değiştirmiş ve kardeş katlini yasaklamıştı. Günümüzde İstanbul'un önemli simgelerinden biri olan Sultan Ahmet Cami'ni yaptırmıştır.

IV. Murat
Gücü ve cüssesiyle tanınan IV. Murat, aynı zamanda uyguladığı tütün ve içki yasaklarıyla da bilinir. Bu yasaklara uymayan pek çok kişiyi öldürtmüş, bazı zamanlarda ise öldürme işini bizzat kendisi yapmıştır. Neredeyse her akşam kılık değiştirip halkın arasına katılır ve bizzat gözlem yapardı. Özellikle satranç oyununa çok meraklıydı. Osmanlı Devleti'nde sefere çıkan son padişahtır ve savaşlara bizzat katılmıştır. IV. Murat hakkında; bir kılıç hamlesiye atı ortadan ikiye böldüğü, attığı bir okun mermiden ileriye düşmesi gibi pek çok olay kaynaklarda yazmaktadır. Savaşlarda kullandığı 250 kg'lık gürzü, Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir.

Sultan II. Abdülhamit Han
Abdülhamit Han batı müziğine çok meraklıydı. Piyano ve keman çalabiliyordu. Zanaat olarak oymacılık ve marangozluğu öğrenmiştir. Ayrıca antika eşyalara özel ilgisi vardı. Saraydan ayrılamadığı için bulabildiği tüm seyahatnameleri tercüme ettirip okumuştur. Sade bir giyimi olsa da temizliğe önem verirdi ve günde en az 2-3 kez kıyafet değiştirirdi. Fotoğraf çekmeyi çok severdi ama kendi fotoğrafının çekilmesinden hoşlanmazdı. Saatlere özel ilgisi vardı. Özellikle bozuk saatleri tamir etmek için saatlerce uğraşırdı. Bunun yanında dönemindeki gazetelere sansür uygulamış ve bazı kelimelerin kullanımını yasaklatmıştır.

Sultan Vahdettin
Osmanlı Devleti'nin son padişahıdır. Aynı zamanda gözlük kullanan ilk ve tek padişahtır. Günlük kıyafetler giymeyi tercih etmez, bunun yerine askeri üniformayla dolaşırdı. Kuşlara, özellikle güvercinlere özel ilgisi vardı. Saltanatın kaldırılmasıyla ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Ülkeyi terk ederken yanında kişisel eşyaları hariç hiçbir mal varlığını almamıştır.

Böyle ilginç bilgilerin olduğu tarih makaleleri çok hoşuma gidiyor.paylasim için teşekkürler
Herkes birbirinden farklı, bunun padişahı ya da cumhurbaşkanı yok tabiki
1. Ahmet ne kadar garip bir hikayeye sahip. Cihan devletinin başına geçiyorsun ama padişah da olsan sünnetten kurtulamazsın...
yavuz sultan selim çok nazik bir padişahmış.8 yıllık taht hayatında 80 yıllık taht işi yapmıştır
Tarihi bir karıştırsak daha neler çıkar dünyadan. Bunlar da bizimkilerden daha neler var, kim bilir?
20 yıldır gözlük kullanan biri olarak nedense son padişahın gözlük kullanan ilk ve tek padişah olması çok dikkatimi çekti. Algıda seçicilik işte :)
Atalarımızın haklarını ödeyemeyiz. Peygamberimiz'in (sav) övgüsüne mashar olmuş atalarımızın izinden gitmeliyiz.
böyle güzel ecdadın özelliklerinin bilinmesi lazım.Nesil çok boş yetişiyor.
Çok güzel bilgiler okuyup öğrenmek özellikle de geçmişini çok önemli bir şey. Mutlaka göz atılması gereken bir yazı olduğunu düşünüyorum.
tarihteki kişilerin her zaaman için ilgi çekici tarafları olmuştur. Belki bir gün yarar diye arşivledim
Çok ilginç bilgiler buldum. Aradığım şeyleri bulmak güzel oldu, emeğinize sağlık güzel yazı olmuş.
Bizim tarihimiz farklılıklarımızla bilinir. Diğerleriyle aynı olsaydık şanlı bir tarihimiz olmazdı...
Güzel bir paylaşım olmuş.İnsanımızın peygamber övgüsüne layık olmuş atalarımızı bilmesi gerekir
Hepsinin farklı özellikleri var ama çılgınlık hepsinin ortak özelliği sanırım. Yoksa bunca şey yapılamazdı.
Kıyafetine dikkatle bakan birine kıyafetlerini hediye eden yöneticiden, 3 gün aynı gömleği giydi diye bunu marifetmiş gibi anlatan yöneticiye. Ne kadar şanssız bir nesiliz.
2.Abdülhamid ayrıca polisiye romanların hastasıydı ve bu onu biraz daha şüpheci hale getirmiştir.
Çok yararlı ve hoş bi konu. İçinde hiç okumadığım yazılarda var.Bizimle bu güzel bigiler paylaştığınız için teşekkürler.
Birçok padişah erken yaşta tahta çıkmış ve bazıları da uzun yıllar tahtta kalmış.
Çok ilginc bulduğum bir yazı, daha önce bu bilgileri okumamıştım.
Eski padişahlarımıza bakıyorum, hemen hemen hepsi sporla ilgili kişiler.
Kalite ve önemli bilgiler paylaşıyorsunuz tebrikler
Hepsini okudum. Padişahlar hakkında birçok bilgi okudum ama birçoğu padişahların yaptıkları savaşlar ve ıslahatları hakkındaydı.
Osman Gazi hakkında daha fazla bilgi paylaşırsanız sevinirim.