Bu içeriği 4 dakikada okuyabilirsiniz.
Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı ?
Bugün, her insan piramitler hakkında az çok bilgiye sahiptir. Mısır piramitleri anlatıldığı zaman, çoğunlukla kişilere, bu piramitlerin oldukça mucizevi yapılar olduğundan bahsedilir. Hatta bu mucizevi şeyler çoğu zaman abartıya kaçar ve piramitlerin inşasında uzaylıların yardım ettiğinden bile bahsedilir.

Piramitlerin, yaklaşık millattan önce 2500'lü senelerde inşa edildikleri tahmin edilmektedir. Kulağa çok uzak bir tarih gibi geliyor olsa da, adı geçen devirlerde Anadolu ve Mezopotamya topraklarında çoktan birçok devlet kurulmuştu. Piramitlerin yükseklikleri farklılık göstermekteydi. Mesela Giza piramitleri çevresinde bulunan Firavun Khufu'nun piramidi yaklaşık 140 metre boyundadır. Her yeni firavun, kendisinden önce yapılan piramitten daha büyük ve daha ihtişamlı bir piramit inşa ettirmek istiyordu. Bu nedenle, zaman içerisinde yapılan piramitlerin ihtişamı da bu duruma bağlı olarak artıyordu.

Bu piramitler o dönemlerde, türünün tek örneği olarak görülüyordu. Üst üste konulan ve herbiri birkaç tonu bulan milyonlarca kireç taşı parçasından oluşan bu yapılar, firavunlara mezar olarak inşa ediliyordu. Aslında piramitlere benzeyen ve mezar biçimi asırlar öncesinde Anadoluda mevcuttu. Friglilerin, ölülerini huzura kavuşturmak amacıyla yaptıkları tümülüsler, piramitlerden çok da farklı değildi. Ancak piramitler gibi üstün bir mimari ürünü de değillerdi. Yalnızca, toprak altında yapılan bir mezar odasının üzeri, taş ve toprak yığılarak piramit gibi bir tepe haline getiriliyordu.

Peki asıl piramitlerin yapıldığı o devasa taşlar nasıl elde ediliyordu ? Khufu Piramidi'nin yapımında kullanılan kaya blokların tanesi yaklaşık 2,5 ton ağırlığındaydı. Ayrıca piramidin yeri şans eseri belirlenmemişti. İnşa edilecek olan piramidin hemen yakınında bir kireç taşı mevcuttu. Piramidin inşasında çalışan işçiler, kireç taşının bulunduğu yerden dikdörtgen biçiminde, yekpare olarak kestikleri taş blokları doğrudan kızağın üstüne yüklüyor ve piramidin yanına çekerek yerine yerleştiriyorlardı. Yapılan bu işlem sırasında birçok kazaların yaşandığı ve işçilerin zarar gördükleri, mezarlardan çıkan kemiklerdeki izlerden öğrenilmektedir. Ayrıca bu iş için binlerce insan hayatını kaybediyordu.

Peki piramitlerin yapımında kaç kişi çalıştı ? Piramitler hakkında seneler boyu birçok tahmin yürütüldü. Bu tahminler inşaatta 10.000 kadar insanın çalıştığını ortaya sürüyordu. Fakat bilim insanları ve araştırmacılar, ellerinde bir kanıt bulunmadığı için bu iddialar karşısında sessiz kalmaktaydılar. Arkeolojik bulguların aydınlatılması sonucunda, konuya daha doğru açıklamalar getirildi. Bu araştırmaların sonucuna göre taşları yerinden çıkarmak için 1200 adam gerekiyordu. Taşların her birini yaklaşık 20 kişi çekebliyordu ve bu işi yapan insan sayısının da 700 olduğu tahmin edilmektedir. Yine bulunan kanıtlara göre bu insanlar köle değillerdi. Para ile çalışan işçilerdi. Bazıları ise devlete vergi ödemek yerine işçilik yapmayı kabul ediyordu.

İşçilerin çalışma durumu böyleyken, piramitlerin inşa süreci nasıl ilerlemekteydi ? Piramidin inşasında en önemli kısım, yerin ve temelin belirlenmesiydi. Bu iş, matematik alanında uzmanlaşan Mısırlılar için çok da zor değildi. Temele ilk taşlar koyulduktan sonra ise piramit yükseldikçe inşaat da zorlaşıyordu. Mısırlılar, 2,5 tonluk taş blokları, 140 metre yüksekliğe kaldıracak bir alet icat etmediler, sadece aklın, bilimin ve zekanın sınırlarını kullanarak basit bir yöntem buldular.

Mühendisler ve mimarlar da buna mucizevi bir çözüm buldular. Eğer taş bloklar kaldırılamıyorsa onların bulundukları toprak yükseltilmeliydi. Böylece tümsekler yapmaya başladılar. Piramit yükseldikçe onun etrafını saran topraktan tepeler inşa ettiler. Böylece kireç taşı blokları sadece meğilli yollardan çıkartılmakta zorlanılıyordu. Çok sayıda insanın ortak çalışmasıyla bu iş, hızlı bir şekilde ilerliyordu.

Bu şekilde sürüp giden inşaat yaklaşık 15-20 sene sürüyordu. Zaten firavunlar hayattayken kendi mezarlarının yapım emrini veriyorlardı. Zirveye son taşlar konulduktan sonra artık inşaat için yapılan toprak yolun temizlenmesiyle son halini alıyordu. Bu toprak yolların temizlenmesi bile en az birkaç yıl sürüyordu. Bu bilgilere göre Mısırlılar, piramitleri uzaylılar, devler veya diğer dünya dışı varlıklarla inşa etmemişlerdi. Bilhassa kullandıkları geometri, matematik ve fizik bilimleri sayesinde bu denli büyük yapılar ortaya çıkarmışlardı. Ya da bu bilgiler, sadece mantık dünyamızı öne çıkarmak için uydurulmuş bir takım söylentiler de olabilir.
Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal
medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.
26.08.2016
Bence eskiden teknoloji vardı. Teknoloji olduğundan herkes enerji için birbiriyle savaş halinde olduğundan atom savaşları oldu ve teknoloji yok oldu. Hayatta kalan insanlar mağaralarda yaşayıp nesillerini sürdürdüler.
Mısır zamanında dünyanın en gelişmiş ülkesiydi. Her alanda başarıyı yakalamışlardı.
Bana tüm zamanlarda yapılmış en ilgi çekiçi şey nedir deseler, piramitlerdir derim. Tamamem gizemli bir dünya ve hala piramitlerin girilmeyen gizli odaları var.
Dünyamızın evrende "denizde 1 kum tanesi" olduğunu düşünürsek, bu koca evrende yalnız olamayız. Piramitlerdeki ufo resimleride bunu destekliyor. Uzaylıların bu piramitlerde etkisi olduğunu düşünüyorum.
O zamanın şartlarındaki mühendislik ve matematiği görüne, evrende yalnız olmadığımızı düşünüyorum şahsen :)
Bu konu ile ilgili bir sürü belgesel izlemişimdir. Bu belgesellerden çıkardığım sonuç: piramitlerin birer mühendislik harikası olduğudur. Ama o zamanda o kadar ileri mühendislik nasıl geliştirilmiş işte orası tam bir muamma.
Çok kafa karıştırıcı, piramitlerin yapılması tam bir muamma. Hâlâ net bir açıklama okuyamadım yazılanlar, çizilenler beni tatmin etmiyor.
Piramitlerin nasıl yapıldığı tarih boyunca hep kafa karıştırmıştır. Buradaki yazı baya faydalı oldu.
Piramitler o zaman olduğu gibi hâlâ türünün tek örneği. Geometri ve matematik kullanılmasaydı böyle bir yapıyı yapamazlardı.
Ben bu sorunun cevabını çok yerde aradım neredeyse birçok makale var ama çok teoriler var hangisi doğru bilinmez ama o zamanlar da da teknoloji vardı tabi. Sadece bu zamanın teknoloji gibi değildi belki en üst seviyede idi.
Hakkında bir sürü teori ortaya atıldı ama gerçekten müdendislik harikası bu yapılar, günümüzde bile yapılmaya çalışılsa yine de çok zorlanılır...