Mars'ta İnsan Kolonisi: Mars ONE Projesi

Mars'ta İnsan Kolonisi: Mars ONE Projesi

sola ok  Uzay

12.04.2016

5,691 Gösterim

Bu içeriği 8 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Mars'ta İnsan Kolonisi: Mars ONE Projesi


Mars, Arapça'daki adıyla Merih, Türkçe'deki adıyla da Bakırsokum veya Sakıt olan bu gezegen, Güneş Sisteminnin Güneş'ten itibâren dördüncü sıradaki gezegenidir. Dünya'ya olan uzaklığı 225.300.000 km'dir.

Mars, insanlık için her zaman özel bir yere sahip olmuştur. Mars'ta yaşamın var olduğu söylentileri bir zamanlar oldukça çok dile getirilmekteydi. 19. yüzyılın sonlarında insanların düşüncesine göre Mars, zeki Marslıların var olduğu bir gezegendi.

Dünya'ya olan yakınlığı, Güneş sistemindeki diğer gezegenler içinde Dünya'ya en benzer iklim koşullarının bulunması, Dünya'da var olan atmosfere benzer bir atmosferinin varlığı, 0ezegende su bulunduğuna dair inanç ve teleskoplarla gözlemlenen su kanallarına benzeyen kanallar, Mars'ta gelişmiş bir uygarlığın olabileceği konusu yıllarca dile getirilmiştir.

Hatta Marslılardan sinyaller alındığı konusunda söylentiler oldukça fazlaydı. Dünya'yı ziyaret ettiği söylenen uzaylıların Mars'tan geldikleri iddia edilmiştir. Özellikle bilim kurgu yapıtlarda da bu şekilde canlandırılırdı. Mars'ta yaşam olduğu düşüncesi yakın geçmişe kadar da devam etmiştir.

Dünya ve Mars

Dünya'dan Mars'a olan yolculuğu tamamlayabilen ilk mekik NASA'nın Mariner 4 aracıdır. Mariner 4'ün, 1965 yılının 14 Haziran günü başarılı bir şekilde Mars'a ulaşıp çekmiş olduğu 21 fotoğraf sonrasında Mars'ta, zeki yaşam ürünü olması muhtemel yapıların bulunmadığı net bir şekilde görüldükten sonra düşünceler, Mars'ta Dünya'ya benzer herhangi bir yaşam koşullarının olup olmadığı konusunda yoğunlaştı.

Mariner 4 ve Mars fotoğrafları

Sonraki dönemde yapılan çalışmalar ve gönderilen uzay araçlarından elde edilen veriler sonucunda, bugün Mars'ta tek hücreli canlı bile yaşamadığını kesin olarak biliyoruz. Mars'la ilgili iddialar, artık toprak altında donmuş halde suyun bulunduğu ve bazı bitki türlerinin bulunabileceği konusundan ibarettir.

Mars Yüzeyi

Ancak bu gelişmeler insanoğlunun Mars'la ilgili hayallerini bitirmedi. Bugün insanlık Mars'a gitmeye hazırlanıyor. Bir yandan NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), 2014 yılı aralık ayında yaptığı başarılı test uçuşunun ardından 6 kişilik mürettebatı Mars'a götürecek ve geri getirecek olan Orion uzay aracıyla 2030 yılında Mars'a ayak basılmasını sağlayacak bir proje üzerinde çalışırken, Bas Lansdorp adında Hollandalı bir işadamının girişimi ile oluşturulan ve MARS ONE adı verilen bir proje ile de Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi oluşturmak için çalışmalar yapılıyor.

Mars ONE Projesi İnsan Kolonisi

MARS ONE projesini geliştirenler, bu projenin herhangi bir kâr amacı gütmediğini ve günümüz teknolojileri ile Mars'ta insanların yerleşiminin olası olabileceğini söylüyorlar. 2012 senesinde tanıtımı yapılan ve birçok aşamadan sonra 2024 yılında yola çıkarılacak bir uzay aracı ile 2025 senesinden itibaren Mars'ta insan yaşamını başlatacak olan proje, başta tüm dünya tarafından şaşkınlıkla karşılanmış olsa dahi çalışmalar devam etmektedir. Mars üzerinde yaşamın sürekliliğini sağlayacak teknoloji içinse çalışmalar çoktan başlatıldı.

Orion - NASA

Ciddi bir bütçenin kullanılacağı bu projenin hedefi 2018 yılında ilk insansız uzay aracını yollamasının ardından, 2024'te ilk mürettebatı geri dönüşü olmadan Mars'a yolculuğa çıkarmak. Ayrıca Mars ONE yolculuğunun başından itibaren yayınlanacak olan Mars ONE ekibinin eğitim, yolculuk ve Mars'a yerleştirildikten sonraki süreci ele alan bir Televizyon şovu ile harcanan bütçenin geri dönüşünün sağlanması planlanıyor.

Nisan 2013 yılında başlayan astronot seçim programına, Mars'a gidip bir daha geri dönmemek üzere tüm dünyadan 202.586 kişi başvurdu. Çeşitli eleme aşamalarından sonra 50'si kadın 50'si erkek olmak üzere 100 kişi üçüncü tura seçildi. Sıkı testler ve eğitimden geçirilecek olan bu adaylar arasından 24 kişi belirlenecek ve bu kişiler 4'erli ekipler halinde 7 ay yolculukla Mars'a gidecek.

Mars ONE projesi kapsamında Mars'ta yaşamak için başvurduğu belirtilen 11 Türk adayın hepsi farklı aşamalarda elenmiştir.

Mars'a gidecek gönüllülerde çok fazla özellikte aranmakta. Fiziksel ve ruhsal olarak dayanıklı, yaşı genç, sağlıklı, analitik zekaya sahip, elektrikten mekaniğe kadar geniş bir bilgi ve becerisi bulunan, zeki ve pratik düşünebilen, el becereisi yüksek olan, kısırlaştırma ameliyatını kabul edecek, ekiptekilerle uyum içerisinde olan insanlar bu projeye dahil edilecek.

2015 yılından itibaren seçilen adaylar tam zamanlı eğitime alınacak ve bu eğitim 2024'teki kalkışa kadar devam edecek. Her bir grubun Mars'taki görevlerine hazırlık için her yılın birkaç ayı Mars gibi çöle benzer bir arazide kamp simülasyonu düzenlenecek.

Mars One Projesi Kamp Simülasyonu

2018 yılında insansız uzay aracı, iletişim uydusuyla beraber Mars'a gönderilecek. Bu uzay aracı, mevcut teknolojileri test etme amacını taşıyor. Bu test mekiğiyle beraber birde iletişim uydusu gönderilip Mars etrafındaki bir yörüngeye sabitlenecek. Bu sayede Dünya ve Mars arasında 7/24 iletişim sağlanacak ve Mars yüzeyinde elde edilen fotoğraf, video ve diğer verilerin aktarımı da gerçekleştirilebilecek.

Mars One Projesi - Dünya ve Mars arasındaki iletişim

2020 yılında Mars yüzeyinde gezebilen, çok işlevli bir robot olan akıllı Rover ile bir römörkün fırlatılması planlanıyor. Rover, Mars yaşam alanının kurulması aşamasında birçok görevi yerine getirecek bir robot niteliğinde. Aynı zamanda Mars yüzeyinde yerleşim için en iyi alanı bulmak amacıyla da çevreyi dolaşacak. Yerleşim için olabilecek en iyi alanın yeterli miktarda su içeren toprakların bulunduğu, maksimum güneş gücü için yeterince ekvatoral bir bölgede ve yerleşim inşasını kolaylaştırmak için düz olması gerekiyor. Yerleşim yeri belirlendiğinde Rover, Mars yüzeyini kargo araçlarının gelişi için hazırlayacak.

2022 ikinci Rover, iki yaşam ünitesi, iki hayat destek sistemi ve bir tedarik ünitesi Mars için yola çıkacak. 2023'te ise tüm niteler Rover'ın sinyalini izleyerek Mars'ın yüzeyine iniş yapmış olacak.

Mars One Projesi Akıllı Rover Aracı

Artık 2023 yılında insanların varışından önce Rover yaşam kampını kurmuş ve gelecek olan insanlar için zorunlu yaşamsal ihtiyaçları temin etmiş olacak. Bu amaçla Mars'ta toprak altında donmuş halde bulunan buz parçaları fırınlarda buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırılarak böylelikle su elde edilerek depolanacak.

Bu yolla elde edilen suyun bir bölümü ise oksijen üretmek amacıyla kullanılırken, üretilen oksijen, Mars atmosferinden elde edilecek olan Nitrojen ve Argon gibi havanın diğer bileşenlerini oluşturan unsurlarla birleştirilerek yaşam ünitelerinde solunucak hava oluşturacak. İlk mürettebat yolculuklarına başlamadan önce hayat destek sistemi, solunabilen atmosferi, 3000 litre suyu ve 240 kg oksijeni üretmiş ve depolamış olacak.

2024 yılında bu çalışmalar tamamlandığında Mars'a ayak basacak ilk insanın dünya'dan yolculukları başlayacak. 2025 yılında yaklaşık 7 ay süren bir yolculuktan sonra ilk insanlar Mars'a ayak basacak. İnişten sonra Mars giysileri içinde iniş aracından ayrılacaklar ve Rover tarafından karşılanılacaklar.

İlk ekip hemen gıda üretim ünitelerini kurmaya başlayacak. İlk mürettebat indiğinde her biri 4 kişilik ekibin barınabileceği kadar büyük 2 yaşam ünitesi ve her biri tüm ekip için yeterince su, güç ve bir yerleşim alanı bulacaklar.

2026 yılında ise 2. mürettebat Mars için yola çıkacak. 2. ekiple beraber, 3. mürettebat için gerekli kargo aracı da fırlatılacak. 2. mürettebat Mars yüzeyine 2027'de inişini gerçekleştirdiğinde, yüzeye inen mürettebat için yerleşkelerini çok önceden hazırlamış olan ilk ekip tarafından karşılanıcak. Böylelikle 2035 yılına kadar toplam 20 koloniye ulaşacağı öngrülüyor.

Mars One Projesi İnsan Kolonisi

Mars ONE projesi kısaca bu. Ancak Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı ve gönüllülerin hayatta kalsalar bile gezegenin zor şartlarında nasıl yaşayacakları gökbilimciler tarafından hâlâ tartışılmaktadır. Bunun yanı sıra gezegende bulunan yüksek radyasyon miktarına dirençli uzay kolonileri ve araçlarının henüz geliştirilemediğinden de endişe edilmektedir.

NASA'nın Mayıs 2012'de yaptığı açıklamada, Mars yolculuğundaki radyasyonun astronotların uzun süreli bir görevde dayanamayacağı kadar yüksek olduğunu belirtmesine karşı bazı bilim adamları ise radyasyon bize engel olmamalı. Bir Mars görevini başlatmak istiyorsak radyasyona nasıl direneceğimizin yolunu bulmak zorundayız şeklinde konuşmakta ve 2024 yılına kadar bunun çözümünün bulunabileceğini iddia etmektedir.

Uzmanlar, Hollandalı şirketin ne kadar başarılı olabileceği konusunda şüphelere sahipte olsa, 1999 senesinde Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Hollandalı bilim insanı Gerardus 't Hooft'un, Mars'ta koloni kuracak olan Mars One projesine destek verdiğini açıklaması ve devam eden çalışmalar belki de günün birinde Mars'ta bir yaşam oluşturulabileceğine dair düşüncenin sürmesini sağlamakta.

Ayrıca, 2015 yılında çıkan Marslı (The Martian) filmini izlemenizi tavsiye ederim.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

12.04.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (1)

  1. Mehmet Cemre Kısa

    Çok garip değil mi la. Sabah uyanıyorsunuz başka bir gezegen her yer çöl filan gökyüzüne bakıyorsunuz milyarlarca insan hala dünyada siz ise koskoca marsta 24 kişisiniz. Dünya ahiret bacımsın farzetki uzaydayız hayalin gerçek oluyor filan. Anlamadığım kısırlaştırma neden ? Koloni kuracaksınız zaten.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Drake Denklemi Nedir, Nasıl Hesaplanır ?
27.06.2016
8,337 Gösterim

Drake Denklemi Nedir, Nasıl Hesaplanır ?

Drake denklemi, dünya dışı yaşam ihtimalini ve bu ihtimalde olası kaç uygarlık olabileceğini hesaplama yöntemidir.

Uzaydaki Evimiz: Güneş Sistemi
28.05.2016
6,472 Gösterim

Uzaydaki Evimiz: Güneş Sistemi

Samanyolu gökadası'nın çok küçük parçalarından biri olan Güneş Sistemi'nde, yaşadığımız Dünya da dahil olmak üzere toplam 8 gezegen bulunmaktadır.

Uzay Hakkında 10 Sıra Dışı Bilgi
16.03.2016
8,634 Gösterim

Uzay Hakkında 10 Sıra Dışı Bilgi

Uzay hakkında birbirinden ilginç, sıra dışı 10 bilgi. 1 yıla yakın süredir uzayda yaşayan Scott Kelly hakkında önemli bulgular

Uzay Resmi Olarak Kime Ait?
19.10.2016
9,077 Gösterim

Uzay Resmi Olarak Kime Ait?

Uzun zamandır seyrettiğimiz, hakkında her aman araştırma yaptığımız evren ve evrende bulunan sayısız gezegen, kısaca; uzay kime ait?

Güneş Aniden Yok Olsa Dünya'da Neler Olur?
19.12.2017
6,123 Gösterim

Güneş Aniden Yok Olsa Dünya'da Neler Olur?

Dünya'nın enerji kaynağı Güneş aniden yok olsa, bilinmeyen bir güç Güneş'i birden alıp götürse, ortadan kaldırsa Dünya'da neler olur?