Korku Nedir ?

Korku Nedir ?

sola ok  Genel Kültür

03.07.2016

6,570 Gösterim

Bu içeriği 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Korku Nedir ?


Belirsizlik, niyetlerimize karıştığı andan itibaren, aklımızın sınırlarının yetmediği tuhaf şeyler hissederiz. Hiç size, inanılmaz gergin hissettirecek kadar yüksek bir yerden aşağıya baktınız mı ? Hatta bu sırada, bir şey sizi arkanızdan aşağıya atmaya çalışıyormuş gibi hissetiniz mi ? ya da sevdiklerinizle yüksek bir yerde otururken, onları itebilirmişsiniz gibi hissettiğiniz oldu mu ? Bunu yapabilmek çok kolay olurdu. Yapabilirsiniz, belki de yapmak istiyorsunuzdur. Ya da bu, yalnızca "bilişsel uyumsuzluk teorisi"nin bir sonucudur. Beynimiz, belirsizlikle baş etmekte zorlanır ve korku teorilerini doğurur. Korku ise bize hayat verir.

Uçurum

Araknafobia gibi belirli hayvanlara karşı olan korkular; yükseklik korkusu gibi çevre korkuları; klostrofobi gibi durum korkuları; kan, enjeksiyon, yaralanma fobisine örnek olan iğneye karşı olan korkular, günümüzde en yaygın 4 fobi kategorisidir.

Aşağıdaki görsele tıklayın ve resimler geçene kadar en az 1 defa dikkatlice bakın:

karışık resimler

Şimdi ise aşağıdaki farklı bir görsele tıklayın ve resimler geçene kadar en az 1 defa dikkatlice bakın:

karışık resimler

2. görselde hiç yılan ya da örümcek gördünüz mü ? Yüksek ihtimalle gördünüz. Tek yaptığım şey; kitap ve bardağı, yılan ve örümcek resimleriyle değiştirmekti. Beyin, örümcek ve yılanı daha hızlı tanır. Çünkü eski insanlar için bunlar birer tehditti ve binlerce yıldır insanlığın genlerine kazındı. Çünkü korku, modern toplulukların nüansları tarafından dokunulmamış en eski duygudur.

Psikiyatr James Geer, insanları en çok korkutan şeyleri şöyle sıralamıştı: boğulmak, aptalca gözükmek, sınavda başarısız olmak, terör saldırısı, sevilen birinin yaralanması veya ölmesi, örümcekler, savaş, yılanlar, kendinin ölümü, hata yapmak, gelecek kaygısı, başarısız olma durumu, şiddet, nükleer savaş, kalabalık önünde konuşmak...

korku nedir

Korku esnasında adrenalinden dolayı kaslar kasılır, nefes alış verişi ve kalp atışları hızlanır. Peki aşırı korku insanı öldürebilir mi ? Korkunca kalp, kaslara daha çok kan ve oksijen pompalamak için daha hızlı atar. Bu sayede geçici bir süreliğine insan daha hızlı ve daha güçlü olsa da, çok korkutucu bir şeyle karşılaşıldığında kalp, duruma ayak uyduramayabilir.

Araştırmalar sonucu dünya kupası maçlarına ev sahipliği yapan ülkenin taraftarlarında, kendi takımları yenilince kalp krizi vakalarının ikiye katlandığı görülmüştür. Peki korku, tehlike ve tehdide karşı verilen doğal bir hayatta kalma tepkisiyse, neden insanlar korku filmlerini izlemek ister ? Bunun nedeni, teoriye göre gerçek hayatta yaşayamayacağımız dehşet duygularını 1,5-2 saatlik bir filmde deneyimledikten sonra kendimizi tekrar güvende hissederiz ve böylece rahatlarız.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

03.07.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj
Henüz yorum yapılmamış.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Yalnızca Silindir Ayna ile Görünen Anamorfik Çizimler
07.01.2016
10,506 Gösterim

Yalnızca Silindir Ayna ile Görünen Anamorfik Çizimler

Anamorfik çizim veya anaformik tasarım nedir, nasıl yapılır, tekniği nedir? gibi soruların cevapları ve birbirinden ilginç anamorfik çizimler.

Yürüyen Ağaçlar
25.06.2016
8,819 Gösterim

Yürüyen Ağaçlar

Özellikle Amerika kıtasında bulunan tropik yağmur ormanlarındaki bu ağaçlar, diğer tüm ağaçlardan farklı olarak yürüyebilme özelliğine sahip.

Mermiyi İkiye Ayırabilecek Kadar Keskin Japon Kılıcı: Katana
28.01.2018
8,635 Gösterim

Mermiyi İkiye Ayırabilecek Kadar Keskin Japon Kılıcı: Katana

Katana, 10. yüzyılda Japon savaşçıların feodallere hizmetleri sonucunda ortaya çıkarılan bir kılıçtır. O günden beri dünyanın en keskin kılıcıdır.

Drone ile Çekilmiş 12 İstanbul Panoraması
30.12.2015
16,411 Gösterim

Drone ile Çekilmiş 12 İstanbul Panoraması

Bir fotoğraf sanatçısının, drone yardımıyla çekip, "Flatland" adını verdiği 12 İstanbul panoraması çalışması.

Atom Bombası ve Hidrojen Bombasından Çok Daha Güçlü Silah: Nötron Bombası
16.10.2017
4,922 Gösterim

Atom Bombası ve Hidrojen Bombasından Çok Daha Güçlü Silah: Nötron Bombası

Nötron Bombası, nükleer silahlar arasında öyle özelliklere sahip ki, Atom Bombası ve Hidrojen Bombası yanında basit bir roket gibi kalabilir.