Jül Sezar (Julius Ceaser)

Jül Sezar (Julius Ceaser)

sola ok  Tarih

04.02.2016

8,315 Gösterim

Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Jül Sezar (Julius Ceaser)


Roma Cumhuriyeti'nin bir imparatorluk haline gelmesine ön ayak olan kişi. Asker, politikacı, dikdatör gibi terimler, Sezar'ı tanımlayan terimlerdir.

Jül Sezar M.Ö. 100 ile M.Ö. 44 yılları arasında yaşamıştır. Sezar, Roma'nın önde gelen ailelerinden birinde doğmuştur. Bu yüzden yükselmesi çok zor olmamıştır.

Doğduğu andan itibaren sürekli siyaset ve iktidarın konuşulduğu bir ortamda büyümüştür. Kısa süre içerisinde, hazine yöneticiliği gibi mevkilerde yer aldıktan sonra, o zamanlar Roma'nın bir vilayeti olan İspanya'da vali olmuştur.Fakat, Sezar'a bu yetmemiştir ve gözü daha yükseklerdedir.

Ceaser Wallpaper

Roma'ya geri döndü ve kurduğu sağlam ittifaklar sayesinde Roma'nın en önde gelen isimlerinden biri haline geldi. 1 yılın sonunda, Fransa'ya vali olarak atandı. 8 yıl boyunca Fransada bu görevini sürdürdü. Bu süre içerisinde Roma'yı Galya akınlarından korudu. Bu esnada da İngiltere'ye 2 kez sefer düzenlemiştir. Başarılı seferleri sonucunda Roma Cumhuriyeti'nin hamisi olmuştur.

Sezar, cumhuriyet rejiminin Roma'ya dar geldiğini düşünmüştür. Senatonun uyarılarını dikkate almayarak, Roma ile Fransa arasındaki sembolik sınır sayılan, Rubiocan Nehri'ni ordusuyla geçmiştir ve Roma'da bir iç savaş çıkararak darbe yapmıştır.

Cumhuriyetçilere karşı galip gelen Sezar'ı gören cumhuriyetçilerin lideri Pompey, zamanında konsül yaptığı Sezar'dan kaçarak Mısır'a gitmiştir. Sezarda Pompey'in peşinden Mısıra gitmiştir. Burada, günümüzde bile herkes tarafından bilinen Sezar, Kleopatra aşkı başladı. Kleopatra o zamanlar Mısır kraliçesidir.

Jül Sezar

Jül Sezar, Roma'ya döndüğü zaman Roma'nın tek efendisidir. Kendisini dikdatör ilan etmiştir. Dikdatör kavramı, Roma Cumhuriyeti'nde, senatonun tüm yetkilerini geçici bir süre elinde tutmaya deniliyordu.

Sezar bu süre zarfında, ülke borcunu azalttı, senatoyu genişletti ve takvimleri yeniden düzenledi. Herkes dikdatörlüğün geçici olduğunu düşünüyordu fakat, Sezar kendisini M.Ö 44 yılında ömür boyu dikdatör ilan etti.

Senatör bu duruma çok sinirlendi ve aynı yılda takvimler 15 martı gösterirken, manevi evladım dediği ve sürekli koruduğu Brütüs'ün de içinde yer aldığı bir suikastle öldürüldü.

Ölürken son kez Brütüs'e bakıp: "Sen de mi Brütüs" demiştir. Bu söz tarihe geçmiştir. Hâlâ günümüzde herkes tarafından bilinmektedir.

Sezar ölene kadar hep bir imparator olmak istemiştir. Fakat, Roma'nın ilk imparatoru, Sezar öldükten sonra iç savaşlar sonucunda, Sezar'ın yiğeni Oktavya olmuştur.

Sezar kendisine yapılan yanlışları kesinlikle affetmezdi. Sezar, gençlik yıllarında Rodos'a giderken korsanlar tarafından kaçırılmıştır. Sezar bir süre sonra serbest kalmıştır. Serbest kaldıktan sonra, kendisini kaçıran korsanları çarmıha gerdirmiştir. Bunun sebebi ise, korsanların Sezar'ı kaçırdıkları sırada, Sezar için istedikleri fidye bedelini, Sezar'ın beğenmemesiydi.

Julius Ceaser


Jül Sezar Hakkında Kısa Bilgiler


Büstü para üzerine basılan ilk Romalıdır.
Bugün kullandığımız takvim Sezar'dan kalan bir mirastır.
Kleopatra 14 yıllık bir ilişki yaşamıştır fakat evlenememiştir. Bunun nedeni ise, Mısır kraliçesi Kleopatra ile evlenmesinin, Roma kanunlarına göre yasak olmasıydı.
Girdiği hiçbir savaşı kaybetmemiştir.
55 yaşında, 23 bıçak darbesi alarak öldürülmüştür.
Bir diğer bilgi ise, ingilizcede temmuz ayına July adının verilmesinin Sezarın adı olan Julius'tan gelmektedir.
Saçının döküldüğünü gizlemek için kafasına defne yaprağı tacı takmıştır.
Son olarak her dört yılda bir, şubat ayına bir gün eklenmesinin mimarı Julius Ceaser'dır.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

04.02.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj
Henüz yorum yapılmamış.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Osmanlı'nın Ölüm Melekleri: Cellatlar
15.10.2016
7,736 Gösterim

Osmanlı'nın Ölüm Melekleri: Cellatlar

Cellât sözcüğü, Arapça'daki "Celd" yani "kamçı ile vurma" sözcüğünün kökünden gelen, "eziyet eden, cezalandıran" anlamında kullanılan bir sözcüktür.

Unutturulan Zaferimiz, Kut'ül Amare
29.04.2016
4,998 Gösterim

Unutturulan Zaferimiz, Kut'ül Amare

Kut'ül Amare Zaferinin ardından, İngiliz askerleri Türklere teslim oldu ve esir edildiler. İngiltere bu olay sonucunda tüm dünyaya rezil oldu.

Büyük Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın Hayatı
16.02.2016
11,733 Gösterim

Büyük Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın Hayatı

Dünyanın yarısını fetheden Cengiz Han kimdir ? Cengiz Han'ın hayatı. Moğol İmparatorluğu

Dinozorlar Hakkında Her Şey
13.09.2016
13,957 Gösterim

Dinozorlar Hakkında Her Şey

Günümüzden yaklaşık 250 milyon yıl ile 65 milyon yıl öncesi arasındaki dönemde yaşayan yırtıcı, dev, vahşi hayvanlar olan dinozorlar hakkında her şey.

Osmanlı Tokadı Hakkında İlginç Bilgiler
22.04.2016
10,040 Gösterim

Osmanlı Tokadı Hakkında İlginç Bilgiler

Etkili bir şekilde atıldığı zaman öldürücü seviyede olabilen Osmanlı tokadı, çıkardığı ses dolayısıyla da psikolojik zarar veren bir vuruş türüdür.