İmkansız Durumlarda Bir Umut: "Neden Olmasıncılık" (Wishful Thinking) Nedir?

İmkansız Durumlarda Bir Umut:

sola ok  Genel Kültür

10.12.2017

5,563 Gösterim

Bu içeriği 2 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



İmkansız Durumlarda Bir Umut: "Neden Olmasıncılık" (Wishful Thinking) Nedir?


Bilim, kanıt veya istatistiki bilgilerden yararlanmak yerine hangi durumun olmasının kişiyi memnun edeceği baz alınarak karar verme veya inanış düzenleme durumudur. Kişinin kendini tetiklemek için oluşturduğu bir itici düşünce denilebilir. Bir nevi kişinin "pollyannacılık" oynamasıdır. Başka bir deyişle: nesnel temele dayanmayan iyimser varsayım; gönlünden geçen sonuca meyilli düşünme; temenni etme.

İngilizce'de "wishful thinking" olan bu sözcüğün Türkçe sözlük karşılığı "hüsnükuruntu"dur. Yani aşırı derecede umutlanma halinin biraz daha derinleştirilmişi.

İyi niyet içeren, kalpten gelen, öyle istendiği için öyle olacağına inanılan düşünce anlamına gelme durumudur. En kısa tanımı ise "olsa"dır.

Wishful Thinking

Örneğin Nasreddin Hoca'nın komşusuna olan borcunu ödeme planı tam bir "wishful thinking" denilebilir. Şöyle ki:

Yolun kenarına çalı ekeceğim. Çalılar büyüyecek. Koyun sürüleri buradan geçerken çalılara sürtünecekler. Sürtündüklerinde yünlerinin bir kısmı çalılara takılacak. Yünleri toplayıp eğireceğim. Yün ipliklerle halı dokuyup satacağım. Kazandığım parayla da borcumu ödeyeceğim.

"keşke öyle olsa", "acaba olabilir mi?", "neden olmasın" düşüncelerinin harmanlandığı bu terim günlük yaşamın hemen her yerinde görülebilir. Siyasetten futbola, kazanç planından hava durumuna, hayatın her anında rastlanabilir ve örnekleri çoğaltmak bolca mümkündür. Mesela Türk milli futbol takımı için hemen her turnuvada, "türkiye gruptan nasıl çıkar" hüsnükuruntu hesaplarını ülkenin neredeyse tamamı yapmaktadır.

Türkiye bu maçı kazanırsa, A takımı da B takımıyla olan maçı kaybedip C takımıyla berabere kalır da, D takımı B takımını yenip Türkiye'ye kaybederse Türkiye gruptan çıkar.

Yukarıdaki Türk milli takımı örneği her ne kadar bazı zamanlarda gerçekleşse de bu yine de mükemmel bir hüsnükuruntu (wishful thinking) örneğidir.

Wishful Thinking Nedir?

Bu sene derslere çok çalışacağım, bir yandan İspanyolca dersleri alıp spordan çıktığımda boş kalan zamanlarımda da müzik kursuna gideceğim.

Yukarıdaki örnek, üniversitelerin başlama dönemlerinde sosyal medyada çokça paylaşılır. Çoğu öğrenci bu gibi mükemmel planları olacağını söyler ve tabii ki genelde olumsuz sonuçlanır. Sosyal medyadaki capslerin deyimiyle: "yapamadı" gibi bir sonuçla karşılaşması kaçınılmazdır.

Bu gibi kötü sonuçlar doğurması yüksek ihtimaller dahilinde olduğu için "hep kaybetmeye neden olan" da denilebilir.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

10.12.2017

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj
Henüz yorum yapılmamış.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Dünyayı Yöneten En Güçlü Aileler: Rothschild Ailesi
16.06.2016
15,349 Gösterim

Dünyayı Yöneten En Güçlü Aileler: Rothschild Ailesi

Yahudi kökenli Rothschild ailesi, trilyonlarca dolarlık servetleriyle, dünyanın en zengin ve en kirli işlerine bulaşmış ailelerinden biridir.

Atom Bombası ve Hidrojen Bombasından Çok Daha Güçlü Silah: Nötron Bombası
16.10.2017
4,922 Gösterim

Atom Bombası ve Hidrojen Bombasından Çok Daha Güçlü Silah: Nötron Bombası

Nötron Bombası, nükleer silahlar arasında öyle özelliklere sahip ki, Atom Bombası ve Hidrojen Bombası yanında basit bir roket gibi kalabilir.

En Çok Acı Veren 10 Ölüm Şekli ve Hissedilenler
27.08.2016
85,361 Gösterim

En Çok Acı Veren 10 Ölüm Şekli ve Hissedilenler

Günümüze kadar dünya üzerinde 100 milyar insanın yaşayıp ölmüştür ve ölümün de pek çok çeşidi vardır. Peki en acı veren ölüm çeşitleri nelerdir ?

Türk Yapımı Milli Silahlarımız
27.07.2016
17,159 Gösterim

Türk Yapımı Milli Silahlarımız

Türkiye, uzun yıllar birçok savaş araç ve gereçlerini yurt dışından ithal ediyordu. Ancak son yıllarda üretim anlamında ciddi adımlar atılmıştır.

Günümüzün Yaygın Safsatası: Ad Hominem Nedir?
16.11.2016
6,698 Gösterim

Günümüzün Yaygın Safsatası: Ad Hominem Nedir?

Argumentum ad hominem veya kısaca ad hominem; bir tartışma sırasında tezi, onu geliştiren kişiyle ilgili bir hale getirerek yapılan safsatadır.