Hilal Taktiği veya Turan Taktiği, Diğer Adıyla Kurt Kapanı

Hilal Taktiği veya Turan Taktiği, Diğer Adıyla Kurt Kapanı

sola ok  Tarih

14.06.2016

18,186 Gösterim

Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Hilal Taktiği veya Turan Taktiği, Diğer Adıyla Kurt Kapanı


Yüzyıllarca savaş meydanlarında tozu dumana katan, küçük birliklerle devasa orduları perişan eden Turan taktiği, diğer adıyla kurt kapanı, bir satranç manevrası gibi zekice düşünülmüş ve sonuçları itibariyle tarihin sürdürülebilen en başarılı savaş taktiğidir. Peki bu taktiğin sırrı neydi ?

Bu taktiği eski Türklerin, kurtların avlanma yönteminden uyarladığı kabul edilir. Buna göre kurt sürüleri avlandıkları zaman ya da köpek sürülerine saldırdıklarında grubunu ikiye ayırır. 1. grup öncü birliktir. Öncü gruba az sayıda, inanılmaz süratli ve manevra kabiliyeti yüksek olanlardan seçilir. 2. grupsa, arkada uygun bir yerde hilal şeklinde mevzilenip pusu kurar.

İlk olarak öncü grup saldırır ve karşılık alınca çarpışa çarpışa ama hızlı bir manevrayla geri döner. Düşmana yeniliyoruz intibasını verir ve çoğu zaman da düşman buna inandırılır. Geri çekilme esnasında düşman, hilal şeklinde mevzilenen pusu grubunun tam içine düşünce, artık geriye tek bir hamle kalmıştır. Hilal, daire şekline bürünür, dört bir taraftan saldırıya uğrayan düşman, panik ve can havliyle ne olduğunu anlayamadan bozguna uğrar.

Kurtlar

Kurtlar, zeki, çevik, hızlı, inanılmaz birer savaş makineleridir. Bu taktiği onlardan alıp savaşta uygulayan komutanlar büyük zaferler elde etmiştir.

Kurt kapanını uygulayan komutanlar 4 bölüme ayrılır. 1.si öncü grubu, diğerleri ise merkez kuvvet sağ ve sol kanatlardır. Ordunun asıl gücü geride mevzilenen bu 3 birliktir. Öncelikle tıpkı kurtlar gibi ilk grup öncü ve fedai birliği düşmana ani ve şok bir saldırı yapar. Düşmanın cevap vermesiyle yine inanılmaz bir süratle fakat çarpışmaya devam ederek geri çekilir. Geri çekilme esnasında da at üstünde düşmana ok atmak suretiyle zaiyat vermeye devam eder. Düşman birlikleri iyice yaklaşınca, geride mevzilenen asıl birlikler hilal şeklinde düşmanı çepe çevre sarar. Sağ ve sol kanatlar düşmanı ablukaya alır.

Bu yapıldığında zafer çoğu zaman mutlaktır. Moral olarak çöken, panikleyen düşman birlikleri bazen bu taktikle kaçmaya bile fırsat bulamadan çok ağır zaiyatlar vererek tamamen yok olmaktadır.

Kurt Kapanı Taktiği

Bu taktiği tarihte en iyi kullanan kişi Malazgirt puslu ovasında Bizans'ı perişan eden komutan Sultan Alparslan'dır. Kendisinden en az 3 kat büyük olan ve dönemin en iyi ordularından biri olarak gösterilen Bizans ordusunu adeta eritip yok eden Alparslan, tarihin en başarılı zaferlerinden birini elde etmiş ve milletine dünyanın en güzel coğrafyasını hediye ederek tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Bu savaşta Bizans askerlerinin yarısı kaçarak canını kurtarmak zorunda kalmıştır.

İhtişamın adı Kanuni; dünyayı sıraya koyup, mehter marşıyla inleten muhteşem Kanuni Sultan Süleyman bu taktiği en iyi kullananlardan birisidir.

Hilal Taktiği

Tarihin en büyük 5 deniz savaşı zaferinden biri olarak gösterilen Preveze Deniz Savaşı'nda da bu taktik uygulanmıştır. Osmanlı donanması hilal taktiğini denizlere taşıyarak 10.000 askerle 60.000 kişilik düşman birliğini Akdeniz'in karanlık sularına gömmüştür. Osmanlı donanması tek bir gemi zaiyatı vermeden, düşmanın 36 gemisini ele geçirip, 13 tanesini batırmıştır.

Preveze Deniz Savaşı

Kurtuluş Savaşı'nda bu taktikten yararlanılmıştır. Sezar'ın ve Hannibal'ın dahi bu taktiği kullandığı belirtilmiştir. İlginç olan, hilal taktiği ya da Turan taktiğini bazı savaşlarda düşman kuvvetlerinin bilimesine rağmen buna çözüm bulamamaları ve ağır yenilgilerden kurtulamamalarıdır. Yani Turan taktiğinin karşı taktiği geliştirilememiştir.



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

14.06.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (4)

  1. Pınar

    Gerçekten güçlü bir taktik ve etkileyici, görsel olarak da çok hoş.

  2. Bu taktik geçerliliğini teknoloji ile yitirdi. Belki modifiye edilirse tekrar işe yarayabilir.

  3. Suat

    Bu savaş taktiği çok dikkat çekici. Acaba düşmanların aklına nasıl gelmemiş olabilir ama bizim insanlarımız bu işlerde uzman. O yüzden kılıçlı savaşları severim, işte o zaman er meydanı oluyor. Hadi o zaman görelim kâfirleri

  4. Yaylacı

    Gerçekten çok zekice düşünülmüş bir planlama şekli. Kurtlar çok zeki hayvanlar demek ki.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Hilal Taktiği veya Turan Taktiği, Diğer Adıyla Kurt Kapanı
14.06.2016
18,186 Gösterim

Hilal Taktiği veya Turan Taktiği, Diğer Adıyla Kurt Kapanı

Yüzyıllardır küçük birliklerle devasa orduları perişan eden Turan taktiği veya kurt kapanı, tarihin sürdürülebilen en başarılı savaş taktiğidir.

Fatih Sultan Mehmet'in Hayatı ve İstanbul'un Fethi
19.06.2016
26,514 Gösterim

Fatih Sultan Mehmet'in Hayatı ve İstanbul'un Fethi

İstanbul'u fethederek, bir çağı kapatıp, yeni bir çağ açan II. Mehmet, Fatih ünvanını alarak Türk dünyasının en büyük kahramanlarından biri olmuştur.

Türkiye'nin Dünya Seviyesinde İlk Cep Telefonu: ASELSAN 1919
27.09.2018
5,354 Gösterim

Türkiye'nin Dünya Seviyesinde İlk Cep Telefonu: ASELSAN 1919

Yakın tarihimizde yaşanan ve Devrim Arabalarının hikayesine benzer ikinci bir vaka: ASELSAN 1919 Cep Telefonları... Bir Devrim Arabaları hikayesi...

Kürşad ve 40 Çerisinin Efsanevi Hikayesi
10.04.2016
20,782 Gösterim

Kürşad ve 40 Çerisinin Efsanevi Hikayesi

Esaret altındaki Göktürklerin, Çinlilere karşı, 41 kişiyle yaptıkları ihtilali anlatan, özgürlük savaşçıları Kürşad ve 40 Çerisinin hikayesi

Papa'nın Ayaklarına Kapandığı Türk: Atilla
05.02.2016
29,071 Gösterim

Papa'nın Ayaklarına Kapandığı Türk: Atilla

Avrupalılar, Atilla'dan o kadar çok korkuyorlardı ki, Attila hiçbir zaman vahşete imza atmamasına rağmen, sırf gücünün kudretinden dolayı, "Tanrı'nın Kırbacı" olarak nitelendirmişlerdir.