Herkesin Başına Gelen, Zihnin Kişiye Oynadığı Akıl Oyunları
Zihin, kimi zaman muhteşem bir köle, kimi zaman acımasız bir efendi. Zihni yönetmek insana çok önemli bir güç ve psikolojik üstünlük sağlarken, psikolojik anlamda zayıflığı yakaladığı anda kişiye dünyayı zehir etmekten geri durmayacak kadar acımasızdır. Bu içerikte zihnimizin bize oynadığı inanılmaz akıl oyunları yer almaktadır.
L'esprit de l'Escalier (Merdiven Nüktesi)
Fransızca'dan İngilizce'ye geçen bu kavramı Türkçe'de merdiven nüktesi veya merdivenin ruhu olarak adlandırılabilir. Bu kavramın adı, Fransız yazar ve filozof Denis Diderot'un 1930'da yayınladığı "paradoxe sur le comédien" adlı kitabında geçen bir hikayeden alınmıştır.
Kitapta, binanın merdivenlerinden aşağı doğru inen birisi adama bir laf söylüyor. Adam da bu lafa verecek güzel bir cevap arıyor fakat tam güzel bir cevap bulduğunda, lafı söyleyen adam çoktan merdivenlerden aşağı inmiş oluyor.
Özetle, kendisine söylenmiş kötü bir lafa o sırada karşılık veremeyip; zekice bir cevap aklına geldiğinde artık iş işten geçmiş olma durumudur. Kendisine acı bir şekilde laf söylenen ve bunun altında kalan birinin olay geçtikten sonra "keşke şöyle deseydim" gibi düşünmesidir.

Capgras Sendromu
Sendromun en önemli özelliği, kişinin çevresindeki insanların gerçek olmadığına, başka insanların çevresindekilerin yerine geçtiğine inanması olayıdır.
Kadınlarda daha çok görülen bu sendrom, sanrısal bozukluklardan biri olarak kategorilendirilebileceği gibi şizofreninin bir belirtisi olarak da görülebilir. Hasta, kendisini oldukça karmaşık bir komplonun içinde hisseder ve çevresindekilerin, kendisinin farkında olmadan değiştirildikleri düşüncesinin rahatsızlığını yaşar.
Bu düşüncenin, ortaçağda bebeklerin kaçırılıp yerlerine başkalarının koyulmasına veya modern zamanda uzaylıların insanlarla yer değiştirip bizler arasında yaşamaya çalıştığına benzer olan inanışla bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

Deja Vu
Deja vu, yaşanılan bir olayın daha önceden de yaşanmış olma hissidir. Bazı zamanlar, bazı şeylerin daha önceden hayatımızda var olduğunu hissedebiliriz. Bu tür olaylarla birlikte insanlar oldukça farklı, esrarengiz ve ürkmüş hissedebilirler. Ayrıca beynimizde bir anda beliren bir olayın imgesini biz daha önce yaşamış gibi hissetsek dahi, aslında onu rüyamızda görmüş olma ihtimalimiz de yüksektir ki; bu rüya olayı dahi başlıbaşına garip bir durumdur.
Spiritüel kaynaklara göre de, hayatta öğrenmemiz gereken olaylara daha önceden ışıklı işaretler koyarız, daha sonra koyduğumuz işaretleri hatırlamaya da Deja vu denir. Bu da "Deja vu" anlarımızda daha dikkatli olmamız gerektiğine işaret etmektedir.
Deja Vu üzerine başka bir teori de, bizlerin farkında olmadığı ya da algılayamadığı paralel evrenler var ve bu evrenlerde bizimle denk halde yaşayan başka benliklerimiz var. Bu teoriye göre biz, başka bir evrenin yansıma evreninde olabiliriz. Yine bu teoriye göre; zaman ve bilgi aynı anda bizim olduğumuz noktada zaten mevcut. Aynı gözümüzün ve kulağımızın görüp duyamadığı ses ve ışık dalgaları gibi denilebilir. Yani üç boyutlu algılama kapasitemiz yanı başımızda duran bilgiyi ya da titreşimi alamıyor. Teoriye göre deja vu, bu evrenlerin yansımasının bir nevi tekrarı denilebilir.
Deja Vu'nun daha ayrıntılı ve bilimsel açıklaması için Dejavu Nedir, Nasıl Oluşur? başlıklı içeriğine gidebilirsiniz.

Déjà Visité
Deja visite, diğerlerine göre daha az rastlanılan bir durumdur. Bu akıl oyunu ise mekanlarla bağlantılıdır. Yeni bir mekana dair gizemli, doğal olmayan bir aşinalık hissi içerir. Deja visite yaşayan kişi, bunun mümkün olmadığının farkında olsa bile (çünkü burada daha önce hiç bulunmadığının bilincindedir), yine de bulunduğu bölgeye, manzaraya, şehre veya çevreye güçlü bir aşinalık hisseder. Deja visite, mekan ve coğrafik durumla alakalıyken deja vecu, daha çok zamansal bir olaydır.

Déjà Vécu
Deja Vecu, insanların dejavu yaşadıklarını sandıkları anda meydana gelir. Deja vu, bir şeyi daha önce de görmüş, yaşamış olabileceği hissidir. Deja vecu ise bir olayı daha önceden tüm ayrıntılarıyla görmüş ve algılamış olma hissidir. Ayrıca bu his o kadar kuvvetlidir ki, deja vecu yaşayan kişi, kokuların ve seslerin bile aynı olduğunu düşünür. Ayrıca deja vecu yaşayan kişiler, biraz sonra başlarına ne geleceğini bile tahmin edebilme yetisine sahiptirler.

Déjà Senti
Deja senti, tamamen zihinsel bir deneyimdir ve kesinlikle "sanki" hissiyatı yaşanmaz. Deja senti yaşandıktan sonra, deneyimleyen kişinin hafızasında uzun süre kalmamaktadır. Deja senti aynı zamanda epilepsi hastaları tarafından da yaşanan bir durumdur. Bir nevi "daha önceden hissedilmiş" duygusudur. İlginç olan bu anormal durumu yaşayan kişi, hissedilen şeylerin detaylarını hatırlamaktadır.

Jamais Vu
Deja vu'nun tam tersi olan histir. Fransızca "hiç görmedim" anlamına gelmektedir. İçinde bulunulan bir durumun tamamen yabancı geldiği, sanki daha önce hiç yaşanmamış gibi hissedildiği bir hafıza yanılmasıdır. Jamais vu yaşayan kişi kendini anlık olarak, daha önce bulunduğu yerlerde hiç bulunmamış, daha önce konuştuğu insanlarla hiç konuşmamış gibi hisseder.

Presque Vu
Presque vu'nun tam sözcük ve anlam karşılığı "dilimin ucunda" deyimidir. Bir durumu veya olayı yaşayacağınız hissine kapılmaktır.
Kişi, bir kelimeyi hatırlayamıyor fakat bu kelime dilinin ucunda. Tam bu sırada beyin yarım kürelerinden biri devreye giriyor; sözcüğü tam anlamıyla hatırlatamasa da, toplamda kaç harfli olduğunu veya baş harfi gibi ipuçlarını tekrar edip duruyor. Hemen ardından diğer yarım küre devreye giriyor ve daha fazla nöronu, sözcüğü hatırlamak için görevlendiriyor. Bunun sonucunda, düşünülen sözcük, tam olarak akla gelmese bile, yakın anlamlı olanları ya da o sözcüğün daha önce duyulduğu yerdeki, kişinin zihnine girdiği anki anılar toplanmaya başlıyor.
