Her Şeyin Geçmişi ve Geleceği: Zaman

Her Şeyin Geçmişi ve Geleceği: Zaman

sola ok  Uzay

27.05.2016

3,761 Gösterim

Bu içeriği 5 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Her Şeyin Geçmişi ve Geleceği: Zaman




Zaman, küçük parçalar halinde olduğunda bir anlam kazanır. Çok uzun zaman aralıklarına bakıldığında, olanları anlamlandırmak neredeyse imkansızlaşır. Bu yüzden dakika gibi küçük ölçekle başlayıp mlenyumlar ve hatta trilyon yıllarla örnekler vererek ilerlemek daha mantıklı olacaktır.

Mesela Türk milli futbol takımı 2016 yılında Avrupa kupası gruplarında mücadele etti. Suriye'de olan kaos savaşı ise hâlâ sürmekte. 2000'li yılların başlarında ABD, 11 Eylül saldırılarını bahane ederek Irak'ı işgal etti. Akıllı telefonlar hayatımıza girdi. Birçok sosyal ağın kurulmasıyla sosyal medya terimi doğdu.

Biraz geriye gidersek; 20. yüzyılda iki yıkıcı dünya savaşı oldu. İlkinde Osmanlı İmparatorluğu yıkıldı, Türkiye kuruldu. İkincisinde, Adolf Hitler kısa sürede neredeyse tüm Avrupa'yı fethetti ve II. Dünya Savaşının başlamasına sebep oldu. II. Dünya Savaşı'nın ardından başlayan Soğuk savaş ise neredeyse yüzyılın ikinci yarısı boyunca sürdü.

20. yüzyıl ortalarında ABD, Ay'a insanlı başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Ortalama bir insanın ömrü bu olayların bir çoğunun yanında, internetin doğuşuna ve bilgi çağının başlangıcına da tanıklık etmiştir.

20. yüzyıl

İnsanlık tarihinin son beş yüz yılı yaşam tarzlarını da çok değiştirdi.

Sanayileşme sonucu birçok yeni siyasi fikir doğdu, çiftçiler işçilere dönüştü ve bilginin yaygınlaşması daha kolay hale geldi. Hepsi de son birkaç yüzyılda oldu.

Bundan 5-6 yüzyıl öncesi, 15. yüzyıl önemli olaylarla dolu bir yüzyıldı. Kristof Kolomb Amerika'yı keşfetti. Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile orta çağ sonlandı ve yeni çağ başladı.

Son 1500 Yıl

Orta çağda ise insanlar toprak ve din üzerinden savaşıyorlardı ancak veba salgını 6 yılda her üç Avrupalı'dan birini öldürerek savaştan daha etkili oldu.

Bugün içinde bulunduğumuz yüzyıl çok küçük bir zaman dilimidir ve 2018'i bu büyük zaman dilimi içerisinde görmek oldukça güçtür. Mesela Piramitler 4500 yıl önce inşa edildi, Roma İmparatorluğu'nun yükselişi 2000 yıl önceydi, yani Romalılar için piramitler, şu an Romalıların bizim için olduğu kadar eskiydi.

Tarih ise yazının icadıyla başlar. Peki ama, ondan önce neler oldu ? 12 bin yıl kadar önce tarımsal devrim gerçekleşti ve insanoğlu tarım yapmaya başladı. Bu da şehirler ve daha büyük toplulukların oluşmasına yol açtı. İnsanoğlunun Dünya gezegeni üzerinde egemenliği işte tam bu noktada başladı.

Tüm insanlık tarihine baktığımızda, milattan sonra diye ifade ettiğimiz zaman dilimi oldukça küçüktür.

Yalnızca 65 milyon yıl önce, dinozorların çağı büyük bir patlama ile sona erdi. Ancak dinozorlar dünyada inanılmayacak kadar uzun bir süre, 165 milyon yıldan fazla hüküm sürdü. Bu o kadar uzun bir süre ki, 65 milyon yıl önce yaşamış bir dinozor türü olan Trex şu an içinde bulunduğumuz zamana, başka bir dinozor türü olan Stegosaurus'larla arasında olan zamana göre daha yakındır.

Dinozorların Çağı

Gezegenimizde hayvan yaşamı 600 milyon yıl önce başladı. Bunlar balık ve başka basit küçük deniz canlılarıydı. Arkalarından böcekler ve sürüngenler takip etti. 200 milyon yıl kadar önce de memeliler başladı. Fakat aslında yaşam çok daha önce 3,6 milyar yıl önce başladı. Herhangi bir hayvanın ortaya çıkışına kadar 2,4 milyar yıl boyunca yaşam, minik mikroplar ve sayısız tek hücreli bakteriden ibaretti. 3 milyar yıl boyunca gezegendeki yaşam, çıplak gözle görülür bir halde değildi.

4,6 milyar yıl önceyse devasa bir patlamanın kalıntılarından Güneş'imiz doğdu.

Güneş'in doğuşundan 60 milyon yıl sonra, Dünya meydana geldi. Bir süre sonra da Mars büyüklüğünde bir gökcismi Dünya'ya çarptı ve Dünya'dan büyükçe bir parça koptu. Uzayda sürüklenen bu parça bir süre sonra Dünya'nın çekim etkisiyle yavaşladı ve durdu. Bu gökcismi zaman içerisinde Dünya'nın uydusu Ay'a dönüştü.

Tüm bu bilgilere rağmen tüm evren düşünüldüğünde, Güneş Sistemi oldukça gençtir. Evren 13,8 milyar yıl önce doğdu ve 600 milyon yıl sonra, milyarlarca yıldızdan oluşan ve bizim galaksimiz olan Samanyolu galaksisi meydana geldi.

Büyük Patlama ve Günümüz

Peki her şeyin başlangıcı olan Büyük Patlama'dan önce ne vardı ? Bu konu hakkında birçok teori mevcut ancak bilinen gerçek şu ki; Büyük Patlama'dan önce ne olduğu henüz bilimsel olarak bilinmemektedir. Belki de asla bilinmeyecek. Yine de Büyük Patlama'nın öncesi diye bir zaman dilimi düşünüldü, en azından elimizde bu var.

Tüm bu bilgiler geçmişi özetledi. Şimdi de gelecek hakkında bilinenleri inceleyelim. Yaklaşık 1 milyar yıl içinde Güneş çok fazla ısınacak ve Dünya üzerinde yaşam imkansız hale gelecek. Güneş'in 4 milyar yıl sonraki ölümü, güneş sisteminin sonu olacak.

Daha sonra ne olacak ? Günümüzden bir kaç trilyon yıl sonra yıldız oluşumu duracak ve bir gün, evrendeki son yıldız da ölecek. Evren karanlığa gömülecek, geriye yalnızca kara delikler kalacak. Son kara delik de yok olduktan uzun bir süre sonra, evren, ısı ölümü denilen bir evreye ulaşacak. Bu evreden sonra artık hiç bir şey değişmeyecek. Çünkü Evren artık sonsuza dek yok olmuştur.

Evren'in Sonu



Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

27.05.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (7)

  1. Yasin

    Çok haklısınız her şeyin ilacı zaman. Eskileri hatırlarken sanki hiç yaşanmamış gibi oluyor.

  2. Eymen Tahmazoğlu

    Zaman çok farklı ve ince noktalı kavramdır. Zaman durmaz bildiğiniz gibi. Acaba diğer dünyada zaman kavramı var mı, yok mu, yoksa zaman hep akıp gidecek mi ? Sonsuzluk olduğu için zaman kavramı ortadan kalkmaz mı ?

  3. Musa

    Zaman gerçekten ne kadar garip. Yaşlılarımızın dediği gibi; "ömür dediğin, bir göz açıp kapatma arası"

  4. Meltem

    Gerçekten güzel yazı olmuş geçmişi olmayanın geleceği de olmaz. İnsanlar biraz geçmişlerini hatırlasalar dünya böyle olmazdı herhalde.

  5. Erdal

    Hayatta neler değisti neler. Tek değismeyen zaman galiba, o ilerledikçe de, yaşananların detayi değişiyor.

  6. Sinem

    Geçmişten günümüze kadar en önemli kavram aslında zaman. Dikkat ederseniz durmayan tek şey zaman. Bazı şeyleri durdurabilirsiniz ama zamanı asla.

  7. Cumhur

    Ve kıyamet hüküm sürecek. Günümüz aklı ile bildiğimiz yaşam; bambaşka, fizik ötesi bir yerde yeniden şekilleneceK.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Evren, Uzay ve Dünya Hakkında Bilinmeyenler
05.03.2016
8,450 Gösterim

Evren, Uzay ve Dünya Hakkında Bilinmeyenler

Evren, Uzay ve Dünya Hakkında Birbirinden İlginç Bilgiler

Her Şey İçine Çeken Kara Delikler Nasıl Keşfediliyor?
03.03.2018
4,041 Gösterim

Her Şey İçine Çeken Kara Delikler Nasıl Keşfediliyor?

Hiçbir şey kara delikten kaçamazsa, biz onları nasıl gözlemleyebiliriz ki? Kara deliklerin var olduklarını nasıl bilebiliriz?

51. Bölgenin Gizemi Hakkında Bilgiler
11.09.2016
7,919 Gösterim

51. Bölgenin Gizemi Hakkında Bilgiler

ABD başkanının bile özel izinle girebildiği ve tüm dünyadan gizli bir şekilde araştırma ve deneylerin yapıldığı 51. bölgeye ait kapsamlı bilgiler.

Kaçış Hızı veya Kurtulma Hızı Nedir?
13.11.2016
7,708 Gösterim

Kaçış Hızı veya Kurtulma Hızı Nedir?

Bir cismin kendisini etkileyen kütleçekim alanından kurtulabilmesi için ulaşması gereken hıza, kaçış hızı veya kurtulma hızı denir.

Dünya, Güneş'e 1 Metre Daha Uzak veya Yakın Olsaydı Ölürdük Safsatası
16.12.2017
5,459 Gösterim

Dünya, Güneş'e 1 Metre Daha Uzak veya Yakın Olsaydı Ölürdük Safsatası

Yıllardır herkesin inandığı bilim dışı bir söylemde, "Dünya'nın Güneş'e 1 metre daha yakın veya uzak olsa öleceğimiz" söylenir. Ancak işin aslı nedir?