Gerçek Sanılan Yalanlar: Mandela Etkisi Nedir?
Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen Mandela Etkisi nedir, nasıl ortaya çıktı ve neden oluyor?
Ülkemizde uzunca yıllardır çoğu kişinin bildiği veya bir şekilde duyduğu, "Hugo ve Tolga Abi" tartışması devam etmiştir. Binlerce kişi, hatta o zamanlardaki gazetelerin köşe yazılarında dahi Hugo'nun bir bölümünde küfür eden çocuk olduğu milyonlarca insan tarafından kabul edilirken, Tolga Abi ise çıktığı bir televizyon programında, "Öyle bir şey olmadı. Kanıtınız varsa getirin, araba hediye edeceğim" gibi oldukça kendinden emin bir söz söylemişti.
Ardından Hugo'nun yapımcısının dahi Twitter'dan böyle bir canlı yayın kazası olduğunu açıklamasına rağmen hâlâ bu olayın gerçekliğine dair bir kanıt yoktur.
Basın Duyurusu: Son günlerde çeşitli yayın organlarında "HUGO'da küfür edildi mi?" tartışmasına son verelim: "Senin de AQ" söylenmiştir
— Alphan Manas (@alphanmanas) 21 Ocak 2016
Mandela Etkisi Nedir?
Yalnızca birkaç kişinin veya bir grubun değil, neredeyse tüm dünyanın doğru kabul ettiği ve hatta şahit olduklarını bile düşündükleri bu yanılgı durumuna Mandela Etkisi denmektedir. Herkesin emin bir şekilde inandığı, hatta hatırladığı fakat aslında hiç gerçeklememiş olaylara Mandela Etkisi adı veriliyor.
Mandela Etkisi, aslında yıllardan beri olan bir durum. Fakat ilk olarak 2010 senesinde Fiona Broome adında bir blogger, bu etkiye Mandela Etkisi adını vererek etkinin isim babası oldu. BU fikrin hikayesi ise Nelson Mandela'nın 80'li yıllarda hapisteyken ölmüş olduğu yalan efsanesinden geliyor. Gerçekte 2013'ün sonlarında ölen Mandela'nın ölüm haberi birçok kişiyi üzerken aslında milyonlarca kişiyi de şok etmişti. Herkesin kafasında "Bu adam 80'lerde ölmemiş miydi?" sorusu ve algısı oluşmuştu. Yani aslında senelerdir yaşayan Nelson Mandela, dünya nüfusunun çoğunluk kısmı tarafından 1980'li yıllarda, hapishanede ölmüş olarak biliniyordu.

Hatta "Gerçek Mandela 1980'li yıllarda öldü" algısı, "Bu Mandela ise 80'lerde ölen kimdi?" sorusu gibi birçok ülkede ciddi tartışmalar ve kafa karışıklığı oluşturan durum "Mandela Effect" yani "Mandela Etkisi" adını aldı.
Nasıl Ortaya Çıkıyor? Neden Bu Kadar Gerçekçi?
Mandela Etkisi, büyük bir grubun bir bilgiyi veya bir olayı yanlış aktarmasından dolayı gerçekleşen kitlesel bir yanılsama. Bu yanılsama genelde medya üzerinden yapılan bir manipülasyon bile olabiliyor. Özellikle siyasetçilerin ölümleri gibi durumlar bunlara örnek. Hatta abartı ve çıkar sağlamak için yapılan uydurma içerikler de Mandela Etkisi'ne katkı sağlamaktadır.
Gerçekçi olma durumu ise ilk öğrenilen şekilde olması nedeniyle ortaya çıkıyor. Yani bir kişi, yıllarca A diye öğrendiği bir durumun, B olduğunu yıllar sonra sonra öğrenirse, karşı çıkması ve istemsizce kabul etmesi normal.
Matematikte 2+2=4 kesin doğru olan işlemi, 2+2=5 diye söyleme durumu da denilebilir. Gerçekçi olması bundan kaynaklanıyor.
Mandela Etkisi Teorileri: Uzaylılar, Reenkarnasyon ve Zaman Makinesi
Mandela Etkisi o kadar çok büyük bir etki uyandırdı ki, bir anda, Mandela Etkisi için komplo teorileri ortaya çıkmaya başladı. Bunlar arasındaki en popüleri ise zaman makinesi düşüncesidir. Bu düşünceye göre bir yerlerde zaman makinesi üretildi ve bizim bu %100 gerçek olduğuna inandığımız gerçekleri, "aslında hiç öyle bir şey olmadı" gerçeğiyle değiştirildi.
Diğer teori ise artık her olayda bahsi geçen uzaylılar. Bu teoriye göre uzaylılar, dünyaya etki ederek bir takım olayları değiştirdiği düşünülüyor.
Son teori olarak da reenkarnasyon durumu var. Yani bu hatırlananlar geçmiş yaşamlarımızdan zihnimizde kalan bir dejavu durumu olduğu düşünülüyor. Ancak buradaki dejavu durumu, "ben bu anı yaşamıştım" durumu değil de "bu durum aslında tamamen farklıydı" biçiminde olan bir ters hatırlama durumu.
Mandela Etkisi Örnekleri
Tamamen yanlış hatırlama ve yanlış bilgilendirme sonucu olan bu Mandela Etkisi örneklerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.
✔ Monopoly'nin maskotu olan zengin adamda hiçbir zaman mercek yoktu.

✔ La vache qui rit'in maskotu olan ineğin burnunda halka hiç olmadı.

✔ Volkswagen logosundaki V ve W harfleri birleşik değildir.

✔ Bir Türkiye efsanesi: Canlı yayında Hugo'ya ve Tolga Abi'ye küfreden bir çocuk hiçbir zaman olmadı.

✔ Pikaçu'nun kuyruğundaki siyahlık hiçbir zaman yoktu.

✔ KitKat'ın yazılışı hiçbir zaman "Kit-Kat" şeklinde olmadı. Yani "Kit" ile "Kat" sözcüklerinin arasında hiçbir zaman tire (-) bulunmadı.

✔ Grönland'ın büyüklüğü Avustralya'nın neredeyse üçte biri kadardır. Haritada büyük görünmesinin sebebi, dünyanın yuvarlaklığının haritada düz bir zemine uyarlanmasından kaynaklanmaktadır.

Ya ben ineğin burnunda halka olduguna eminim hatta ablam piercing kullaniyordu ona diyordum inek sana benziyor piercingi var. Şok oldum şu an
Mandela etkisini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Daha doğrusu bu duruma bu adın verilmesine şaşırmıştım. Tolga abi ve hugo da efsane oldu...
pikacu sevdiğim karakter bu değişikliği ilk kez görüyorum
gerçekten kitkat ve woswogen logolarına şaşırdım doğrusu internet ortamında birçok değişik logolar çıkıyor doğrusunu bulmak zor
Gerçekten farklı bir bakış açısı sanıyorduk bizde, Mandela etkisini bilmiyordum bile
Olaya farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Mandela dünyaya örnek bir siyaset adamı. 30 yıl hapis yattıktan sonra insanın böyle bir ruh halinde çıkması gerçekten inanılmaz.
Öncelikle bu durumun mandela etkisi olduğu yeni öğrendim diyebilirim. Reenkarnasyon durumunun olduğunu da düşünmüyorum.
Hayatta korkulması gereken insan tiplerinden bir tanesi de kendi söylediği yalana inanan insandır.
İnsanın kendi söylediği yalana inanması içlerinde en kötüsüdür. Siz siz olun yalanlarla kendinizi kandırmayın.
Olmamış bir şeyi olmuş gibi göstermek ne kadar da yaygınlaşmış. Trollemenin kaynağı bu sanırım.