Dünya, Güneş'e 1 Metre Daha Uzak veya Yakın Olsaydı Ölürdük Safsatası

Dünya, Güneş'e 1 Metre Daha Uzak veya Yakın Olsaydı Ölürdük Safsatası

sola ok  Uzay

16.12.2017

5,459 Gösterim

Bu içeriği 3 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Dünya, Güneş'e 1 Metre Daha Uzak veya Yakın Olsaydı Ölürdük Safsatası




Yıllardır herkesin inandığı, inandığımız bilim dışı bir söylemde, "Dünya'nın Güneş'e 1 metre dahi daha yakın olsa sıcaktan kavrulacağı veya 1 metre uzak olsa soğuktan donacağı" söylenir. Hatta bazıları bu söyleme, "Dünya Güneş'e 1 milimetre daha yakın olsaydı..." şeklinde daha da abartarak dile getirmektedir.

Konuya, bir milimetre yerine, daha zekice görünen bir metre kavramı üzerinden devam edelim.

Bu kahve ağzı söylemler gerçeğin tam tersidir. Bırakın 1 metre yakınlaşmayı, eliptik yörüngesi sebebiyle yıl içinde Dünya, Güneş'e birkaç milyon kilometre yakınlaşır ve tekrar uzaklaşır.

Her yıl kışın başlangıcında, Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı 147 milyon kilometre olurken yazın başında 152 milyon kilometre uzakta yer alır. Aradaki fark ise tam 5 milyon kilometredir.

Dünya'nın yörüngesi, mevsimlerin oluşumu

İşin aslı şudur: Her yıldızın parlaklığına ve kütlesine göre değişen, suyun yüzeyde sıvı halde kalmasının mümkün olduğu bir "Yaşanabilir Bölge" bulunur. Buna "Goldilocks Bölgesi" denilmektedir.

Güneş'in yaşanabilir bölgesi, kendine yaklaşık olarak 110 milyon kilometre uzaktaki bir yörüngeden başlayıp 250 milyon kilometreden biraz daha uzak bir yörüngeye kadar devam eder.

Yaklaşık 140 milyon kilometre genişliğe sahip bu yörünge aralığında, Dünya gibi uygun fiziksel ve kimyasal yapıya sahip gezegenler üzerinde yaşam için gerekli şartlar sağlanabilir.

Goldilocks Bölgesi

Bir gezegenin yüzey sıcaklığı, yıldızına olan yakınlığı kadar; gezegenin atmosferinin yıldızından aldığı ışığı nasıl koruduğu ve sakladığı ile de bağıntılıdır.

Dünya, Güneş'e olan şu anki uzaklığı ile gezegen genelinde ortalama 15° derecelik (ekvatorda yaklaşık +25°, kutuplarda -25° küsür derece civarı) bir sıcaklığı koruyabilecek atmosfer kalınlığına sahiptir.

Eğer Dünya'nın atmosferi biraz daha kalın olsaydı veya sera etkisi oluşturabilecek gazların miktarı daha fazla olsaydı, gezegenin ortalama sıcaklığı 15° değil, 25° dereceye hatta daha fazlasına yükselebilirdi.

Mevsimlerin oluşumu

Bu duruma benzer şekilde Mars gezegeni aslında ortalama 8-10° derecelik bir sıcaklığa sahip olabilecekken çok ince atmosferi sebebiyle ortalama yüzey sıcaklığı çok düşüktür. Mars şu an Dünya'nın bulunduğu yere geçse, yine ince atmosferinden dolayı yüzey sıcaklığı düşük kalmaya devam edecekti.

Mevsim değişiklikleri, yani Dünya'nın farklı bölgelerinde bir sene içerisinde yaşanan sıcaklık artış ve azalışlarının Güneş'e yaklaşıp uzaklaşmamızla ilgisi bulunmaz. Bu, tamamen Dünya'nın yörünge eğikliği (ekliptik) ile ilgilidir.

Bu eğimden dolayı, Dünya'nın yörüngesi boyunca kimi zaman kuzey yarımküre, kimi zaman da güney yarımküre Güneş'e doğru eğilir. Bu da, her iki yarımkürenin bir yıl içerisinde farklı miktarda Güneş ışığına maruz kalmasına yol açar. İşte mevsimler de böyle oluşmaktadır.

Dünya

Özetle anlatılmaya çalışılan şey şu: Dünya'yı alıp Güneş'den 50 milyon kilometre uzaklaştırsak da donmayız, 50 milyon kilometre yakınlaştırsak da yanmayız.

Ortalama sıcaklık biraz daha az veya çok olur, mevsimler biraz daha farklılaşır ancak donmayız veya yanmayız. Bu duruma da alışır ve yaşamaya devam ederiz.






Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

16.12.2017

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (1)

  1. Bu bilgi iyi oldu çok teşekkür ediyorum , mevsimlerin yörüngeyle bir alakası olmadığını biliyordum.Kaç kaynak gezdikten sonra doğru kaynağa ulaşabildim. Bize de ilkokul yıllarımızda mevsimlerin yörünge eğikliğinden kaynaklandığı söylenirdi ve bu güneşe 1 mt yaklaşmayla donarız , yanarız yalanına uyuşmuyordu.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Yıldız ile Gezegen Arasındaki Fark Nedir?
31.12.2017
29,777 Gösterim

Yıldız ile Gezegen Arasındaki Fark Nedir?

Dünya'dan 1321 kat daha büyük, 318 kat daha ağır olan Jüpiter neden bir yıldız değil de bir gezegendir? Yıldız ile gezegen arasındaki fark nedir?

Televizyonlardaki Karıncalanmanın Sebebi: Büyük Patlama
12.11.2016
12,948 Gösterim

Televizyonlardaki Karıncalanmanın Sebebi: Büyük Patlama

Televizyonlarda oluşan karıncalanma görüntüsünde, uzaydan ve elektronik aletlerden gelen parazitin dışında Büyük Patlama'nın kalıntıları da bulunur.

Mars'ta İnsan Kolonisi: Mars ONE Projesi
12.04.2016
5,695 Gösterim

Mars'ta İnsan Kolonisi: Mars ONE Projesi

Hollandalı bir işadamının girişimiyle oluşturulan MARS ONE adında bir proje ile Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi oluşturulacak.

Dünya'nın Merkezine Yolculuk Yapılırsa Neler Olur?
26.11.2017
7,382 Gösterim

Dünya'nın Merkezine Yolculuk Yapılırsa Neler Olur?

Yeterli ekipman ve teknolojiye sahip olursak Dünya'nın merkezine yolculuk yapmak mümkün mü?

Uzay Fotoğrafları Gerçek mi?
30.12.2017
10,944 Gösterim

Uzay Fotoğrafları Gerçek mi?

Devasa boyutlardaki alanları kapsayan uzay fotoğraflarının etkileyici, göz alıcı görselleri gerçek mi veya gerçeğe ne kadar yakın?