Bu içeriği 8 dakikada okuyabilirsiniz.
Deep Web - İnternetin Karanlık Kısmı
Deep Web'in diğer bir adı da Dark Web olarak geçmektedir. Deep Web veya Dark Web nedir ? Deep Web'e nasıl girilir ? Deep Web'te neler yapılabilir ? tarzında sorular çok sık sorulmaktadır. Son günlerde oldukça popülerleşen "Deep Web" terimini, üstü kapalı, ayrıntılı bir şekilde açıkladım.
İnternet diye adlandırılan sanal dünyayı kabaca özetlemek gerekirse; sunucular ve bu sunuculardan alınan verilerin web sayfalarına aktarılmasından oluşur. Web sitelerinin ne olduğunu herkes biliyor. Fakat Deep Web kavramı çok fazla kişi tarafından bilinmemektedir. Nedir bu Deep Web ? Türkçe anlamı "derin internet" olan Deep Web tek cümle ile açıklanırsa, internetin karanlık tarafı denilebilir. Deep web, popüler arama motorları Google, Yandex, Bing vs. tarafından içeriği listelenmeyen ve yine bilinen internet tarayıcıları Google Chrome, İnternet Explorer, Mozilla Firefox tarafından görüntülenmesi mümkün olmayan internet sitelerinin bulunduğu ortama verilen genel isim, bir anlamda internetin arka bahçesi diye adlandırılabilir. Surface Web, internetin günümüz dünyasında herkes tarafından kullanıldığı yüzeydeki kısmından çok çok daha fazla bir içeriğe sahip olduğu söylenmekte. Normal internetin %10 Deep Web'in ise %90'lık bir paya sahip olduğu düşünülmektedir. Buna buzdağının görünen ve görünmeyen kısımları örnek gösterilebilir.

Normal web siteleri sunucularını bir şirketten kiralar ve site dosyalarını hizmet aldıkları şirketin sunucularında barındırır. Oluşturmuş web siteleri ve içerikleri otomatik olarak arama motorları tarafından farkedilerek veri tabanlarına kaydedilir. Deep Web ise arama motorlarınca farkedilmez veya farkedilmek istenmez. Genel olarak bunun temel sebepleri, arama motorunun kendisinin ve kullanıcıların güvenliğini düşünmesi ve bunları görmezden gelmesi, burada bulunan içeriklerin yüksek çoğunluğunun yasa dışı olması ve Deep Web'te yer alan sitelerin çoğunluğunun iz bırakmama amacıyla kişisel sunuculardan oluşmasıdır. Deep Web veya Dark Web aslında zaten herkesin ulaşamaması için tasarlanmış ve ancak belirli kişiler ve belirli amaçlar için ulaşılabilir internet siteleri ve içeriklerinden oluşan sanal alandır.

Deep Web'te, normal internet kullanıcısı için çok işe yarar sayılabilecek çok az oranda içerik bulunmaktadır. Deep Web için kimsenin erişemediği ancak çok önemli ve faydalı bilgilerin bulunduğu bir dünya düşüncesi tamamen abartıdan ibarettir. Tüm web sitelerinin kişisel sunucularda bulunduğu bu dünyada herhangi bir denetim ve takip söz konusu dahi olmadığından dolayı akla dahi gelmeyecek uç nokta denilebilecek zararlı içeriklere sık rastlanır. Bu dijital ortam çoğunlukla hackerların, sıra dışı bilim adamlarının, uyuşturucu tüccarlarının, katillerin, ajanların, politik aktivistlerin, teröristlerin, polislerin, hırsızların, kaçakçıların, veri tüccarlarının, sapıkların ve bunun gibi birçok normal olmayan insanın barındığı bri yerdir ve böyle olması nedeniyle burada görebileceğiniz insanlık dışı vahşet içeren izletiler, organ ticareti, uyuşturucu ticareti, çocuk pornosu, kara para aklama işleri, kiralık katiller, bebeklerin alınıp satılabildiği ve insan ticareti yapılan siteler, çalıntı malların, silahların, bombaların satışı, patlayıcı madde imalatıyla ilgili malzeme ve belgeler, çalınmış kredi kartı bilgileri, sahte vize, pasaport ve ehliyet gibi belgelerin düzenlenmesi, hackerların paylaştığı belgeler ve daha akıllara gelebilecek her türlü yasa dışı faaliyetlerin yapıldığı ve yaptırıldığı bir ortamdır. Deep Web'in genel içeriğinin %99'u yasa dışıdır. Bu tür yasa dışı işlere ilgisi olmayan normal internet kullanıcıları, içerik olarak bu gibi zararlı şeylerden farklı çok büyük bir beklentisi olmamalıdır.
Deep Web'te çok az orandaki işe yarar sayılabilecek içeriğe ulaşmak içinde gerekli yönlendirme dizinlerinin bulunması çok zaman alabilmektedir. Bunun haricinde Deep Web içeriğinin oldukça büyük bir kısmının ingilizce olması sebebiyle, çok iyi derecede ingilizce bilmeyenlerin bu ortamda dolaşırken her an karşılaşmak istemeyebilecekleri içerik veya görüntülerle karşılaşması olasıdır. Giriş yapıldığı takdirde, giriş yapan bilgisayara virüs bulaşması kaçınılmazdır. Ayrıca paylaşımda bulunulması durumunda hackerlar, paylaşım yapanların IP adresleri üzerinden kişinin bilgilerini elde edebilir. Ayrıca Deep Web'te bulunan çok sayıdaki terör örgütleriyle de karşılaşma ihtimali de cabası.

Böyle yasa dışı bir ortamda alıcı/satıcı kılığındaki birçok polisin, FBI ajanlarının kurdukları tuzak siteler aracılığıyla meraklıları beklediğini söylemek yanlış olmaz.
Ayrıca Deep Web'e girmek için özel tarayıcıların kullanılması gerekmektedir. Tor ile bilinen yaygın dizinlere girilebilir. Kişi ve grupların sanal tüneller ile bağlantıların maskelenmesi ve IP numaraların sürekli değişmesi mantığıyla çalışan bir ağ olan Tor ve bu ağ ile bağlantı kurmayı sağlayan program olan Tor Browser ile Deep Web'in başlangıç seviyelerinde gezilebilir. Fakat bu şekilde erişim çok kısıtlı olacaktır. Bunun dışında Tor Browser sürekli IP değiştirdiğinden dolayı, sisteme girildiğinde, giren kişinin IP'si başka birisi tarafından, giren kişide başka birisinin IP'sini kullanıyor olacaktır. Yani Deep Web'e giren bir başkası herhangi bir içeriğe, başka birisinin üzerinden erişecek ve içeriğe başkasının üzerinden eriştiği kişi de bir nevi köprü görevi görecektir. Bu durum, Deeb Web'e giren kişinin IP numarasının suça ulaşmasına olanak sağlayabilir. Yani Tor Browser'ın sisteminden dolayı bir kişi, IP'sinin üzerinden neler yapıldığını hiçbir zaman bilemez.

Deep Web; .onion uzantılı sitelerin oluşturduğu, kendi içinde bir internettir denilebilir. Bu siteler standart domainler (alan adları), standart url'ler (linkler) yerine harf ve rakamların karışık olarak kullanıldığı adresler taşır. Site ismi olarak 16 karakterden oluşan karışık harf ve rakamlar, "asd123dfg.onion" gibi adresler görülmektedir. Normalde bilinen tarayıcılar tarafından açılmazlar. Çoğu site, gizliliklerini koruyabilmek adına sıklıkla adreslerini değiştirirler.
Deep Web'in görünün yüzü giriş kapısı Hidden Wiki'dir. Bu dünyayı merak edipte girmeye karar verenlerin ilk uğradığı nokta da burasıdır. Hidden Wiki'de yasal, yasa dışı akla gelebilecek her türlü şey bulunmaktadır. Daha çok yasa dışı diye tabir edilen şeylerin yapımı ve kullanımı hakkında hazırlanmış belgeler sunan site, aynı zamanda bazı Deep Web sitelerinin güncel URL adreslerinin listelendiği bir rehberdir. HiddenWiki, .onion uzantılı karmaşık ve sürekli değişen bir URL adresi kullanır.
Bugün dünyada kullanılan internet 10 farklı seviden oluşmaktadır. 1. seviye olan ve herkesin özel bir tarayıcı gerektirmeden kullanabildiği Surface Web, yani yüzeysel internetten sonra kademeler halinde Deep Web başlar. Bu kademeler içeriğin yasa dışılığı arttıkça değişir. Deep Web başlangıç seviyesi olarak adlandırılan 2. seviye, Bergie Web ile başlar. Ama asıl Deep Web 3. seviye sonrasıdır. Bu seviyeden sonrası proxy seviyesidir. Bunun da bir üst seviyesi olan 4. seviye Charter Web olarak adlandırılır. Buraya kadar bahsedilen kısma her internet kullanıcısı Tor Browser ile girebilir. Fakat bundan sonrasına erişim sağlamak için bir web tarayıcısına değil özel cihazlara ihtiyaç duyulan seviyeler bulunmaktadır. Farklı içerikler barındıran ve ancak farklı programlarla ulaşılabilecek olan 5., 6., 7. ve 8. seviyelerden sonraki seviye kapalı sistem olarak adlandırılan 9. seviyedir. Wikileaks belgeleri bu seviyeden çıkmıştır. Bu seviyeye giriş için özel işletim sistemine sahip cihazlara gerek vardır. Henüz ulaşılamamış olan 10. ve son seviye, adını dünyanın en derin noktası olan Mariana çukurundan almıştır. Bu düzey için birçok iddia vardır. Henüz ulaşılamamasının sebebi, günümüz bilgisayar teknolojisinin bunun için yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Kuantum ile çalışan bilgisayarlarla marianas web olarak adlandırılan bu alana girilebileceği söylenir.

Deep Web'te ticareti yapılan çoğunlukla yasa dışı işlemlerin karşılığında ödemeler ise özel para birimi olan bitcoin ile yapılır. Dijital para olarak adlandırılan bitcoin, dünyanın herhangi bir yerindeki, herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimidir.
Deep Web'e girmek, Deep Web kullanmak, Deep Web sitelerini ziyaret etmek veya Tor Browser kullanmak temel olarak suç değildir. Fakat bu sitelerin çoğunda uluslararası yasalarca suç kabul edilmiş içerikleri görüntülemek, bilgisayara indirmek, bu gibi içerikleri belirtilen sitelere yazmak, yüklemek veya bazı sitelerden yasadışı hizmet veya ürün alıp satmak suç sayılır.
Gerçek hayatta görmek istemediklerinizi görmek, bir arada olmak istemediklerinizle beraber bulunmak istemiyorsanız Deep Web'te de bulunmamalısınız. Ancak normal internet kullanıcısı, sırf merak ettiğinden dolayı Deep Web'e girmektedir. İnternetin derinliklerinde böyle bir dünya vardır. Bilmekten bir zarar gelmez. Fakat çokta fazla meraklı olup kurcalamamak gerek.
Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal
medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.
17.04.2016
demek şu an sadece % 10 kullanılan günlük internet. Derinlere dalacak kadar yüzme bilmiyorum :D
Görsellerle harika desteklenmiş bir yazı olmuş. Ancak bu kadar iyi anlatılır.
Daha önce deep web'i hiç duymamıştım, sayenizde öğrenmiş oldum.
Buralar sakıncalı yerler. Deep web'i genelde malum!!! kişiler kullanıyorlar.
Şu deep web den o kadar korkuyor ki bazı insanlar; bu tarz konuları bile okuyamıyor.
Sanal alemin gizli yüzü olarak da görülüyordu burası sanırım. Çok merak ediyorum, acaba burada neler dönüyor ? Kendim de girip bakmadan, merakımı giremeyeceğim sanırım.
Deepweb'te çok sıkıntılı yani dilimin varmadığı illegal olan içerikler yayınlanıyor ve bu içeriklerin müdavimleri hiç bir sıkıntı yaşamadan o içerikleri erişebiliyorlar.
İnternet diye adlandırılan sanal dünyayı kabaca özetlemek gerekirse; sunucular ve bu sunuculardan alınan verilerin web sayfalarına aktarılmasından oluşur. konu burada gayet güzel özetlenmiş.
Deep web terimini bende ilk defa duydum ama internet içindeki payını duyunca daha da şaşırdım.
Deep web dünyadaki en büyük para aklama merkezidir. Paralar vakıflara bağış yolu geçer bu bağışları vakıflar iş anlaşmalarında yardım satın alma olarak sahibine geri iade eder. Bitcoin kullanılması da bu yuzden çünkü hem bütün dünyada geçerli hemde takip edilemezdir. Para trafiği çoktur ve genelde dünyadaki ilk 5 ülkede aşırı gelir elde ettirilir. Bir nevi sus payıdır. Amerika her yıl aklanan paradan 50 milyar dolar kazanıyor. Ayrıca hiç bilgisi olmayan dark web e bulaşmasın bilgileri çalınır parası harcanır..
Merak edip Tor Browser ile deep web sitelerine giriş yapmıştım ama insanın psikolojisi bozulur öyle sitelerde.
Merhabalar araştırmanız gayet güzel okurken zevk aldım. Aynı zamanda şablon tasarımı oldukça etkileyici. Eğer sizin gibi işle uğraşan birinden tam not almak iyi bir şeyse benden tam not aldınız başarılarınızın devamını dilerim.
Makaleyi okuduğun ve değerlendirdiğin için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için değerlidir.