Bu içeriği 1 dakika okuyabilirsiniz.
Bir Resmin/Fotoğrafın Sahte Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
Sosyal medyada dolaşan bir çok resim/fotoğraf var. Bu görsellerin bazıları sahte, bazıları gerçek. Hangi görselin gerçek, hangisi görselin sahte olduğunu anlamak oldukça zor. Bazı kötü niyetli kişiler sosyal medyanın kitlesel gücünü kullanarak insanları yanlış yönlendirmek için internet üzerinde buldukları eski görsellerin üzerinde bir takın işlemler yapıyor ve hazırladığı bu yeni görseli sosyal medya üzerinde paylaşıyor. Paylaşılan bu görsel, güncel bir haber niteliği taşıyorsa, görselin yayılması çok hızlı bir hâl alıyor ve ardı arkası kesilmeyen, kitleleri, sorgusuz sualsiz gerçekliğine inandıran bir "popüler gerçeklik" haline dönüşüyor. Bu gibi durumlarda ilgili görselin gerçek bir görsel mi, yoksa sahte bir görsel mi olduğunu anlayabilirsiniz.
Bir görselin internet üzerinde farklı bir siteden alınmış sahte veya değiştirilmiş bir görsel olup olmadığını anlamanın 2 farklı yolu vardır:
"Google görsellerde ara" veya yeni adıyla "Google içinde resim ara"
İnternet'te, özellikle sosyal medya üzerinde dolaşan bir görselin sahte olup olmadığını anlamak için görselin üzerine mouse ile sağ tıklayıp "Google içinde resim ara" yazan yere tıklayın.
Bu işlem sonrasında google, benzer görselleri ekrana getirecektir. Bu şekilde ilgili görselin orjinal mi, yoksa sahte mi olduğunu rahatlıkla ayırt edilebilir. Ayrıca bu yöntemi, internette gördüğünüz ve hoşunuza giden bir resmi, orjinal boyutlarında bulmak için de kullanabilirsiniz.

Bu yöntemin diğer farklı bir yolu olan, images.google.com adresinden, bilgisayarınızda bulunan bir görseli yükleyerek aratabilirsiniz. Bu yöntemi aşağıdaki, Google'ın kendi hazırladığı kısa video üzerinden izleyebilirsiniz.
Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal
medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.
22.12.2015
Birçok photoshoplu fotoğraflar bariz belli oluyor ama bu işin profesyonelleri öyle bir photoshop yapıyor ki sahte denilse bile gerçek gibi duruyor.
Ben Google içinde resim ara seçeneğini fark edip de kullanmamıştım öğrenmiş oldum.
Güzel paylaşım olmuş fotoşop o kadar yaygın ki artık neyin gerçek neyin yanlış olduğunu kestiremez hale geldik.
Gerçekten yararlı bir bilgi. Günümüzde önlerine geleni fotoşopluyorlar, sonra bir sürü sazan inanıyor.
O Kadar bilgisayar başında oturuyorum, yemin ediyorum google da resim arandığını bilmiyordum. Ayıpladım kendimi.