Beynin Kamerası Olan Gözler Hakkında İnanılmaz Bilgiler

Beynin Kamerası Olan Gözler Hakkında İnanılmaz Bilgiler

sola ok  Bilim

06.12.2017

5,669 Gösterim

Bu içeriği 5 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Beynin Kamerası Olan Gözler Hakkında İnanılmaz Bilgiler




Işığı alıp beyne veri yollayan bir tür kamera, hatta kameradan çok daha işlevli bir şekilde hareket eden göz, vücudun en hayati organlarından biridir. Hatta beyinden sonra bedenin anlaşılması en zor ikinci yapısı olduğu tartışmaya açıktır ya da değildir. Bu inanılmaz organla ilgili ufuk açıcı bilgiler...

Bir insanın göz rengi değişebilir. İnsan gözü irisinde ya da oküler sıvı içinde mavi ve yeşil pigmentler her şartta bulunur. Bu nedenle içinde bulunulan ortamın ışık koşullarına göre özellikle açık renkli gözlerin rengi değişiklik gösterebilir. Yani gözün güneşli havada bal rengi veya ela olması çok olası bir durumdur. Ayrıca bazı yöntemler sayesinde gözün rengini kalıcı olarak değiştirmek de mümkündür. Buna Nazi döneminde, kişileri aryanlaştırmak için yapılan deneylerde çokça karşılaşılır.

Mavi gözlü bir kişinin, dünya üzerindeki herhangi başka bir mavi gözlü kişi ile ortak bir atası vardır. İlk mavi gözlü insan, yaklaşık 6,000-10,000 sene önce yaşadı. O tarihten önce herkes kahverengi gözlüydü.

Mavi gözlü kız

Göz kırpmak son derece önemli ve faydalı bir işlevdir. Göz kırpmak, göz yaşını, gözün tamamına dağıtarak göz yüzeyinde bulunan kiri temizlemeye yardımcı olur. Gözyaşı, gözü nemlendirmeye ve kayganlaştırmaya yardımcı olur ve ayrıca önemli anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Gözbebeği, ilgi çekici bir nesneye bakıldığında ya da kişi, bir olaya şahit olduğunda %45 oranında büyümektedir.

Gözlerde doğal olarak bulunan lens, herhangi bir kameranın lensinden çok daha hızlıdır.

Gözler, ışığa duyarlı 107 milyon hücre içermektedir. Bu hücrelerin 7 milyonu koni hücresi; renkleri ve detayları görmeye, 100 milyon çubuk hücre de siyah ile beyazı ayırt etmeye yardımcı olur. Yani aslında gözlerde bulunan hücrelerin onda birinden daha azı renkleri algılamaya yarar.

Bir kişi dakikada ortalama 17, günde 14,280 ve yılda 5,2 milyon kere göz kırpar. Ayrıca insan konuşurken, okurken olduğundan daha fazla göz kırpar.

Göz resmi

Göz kası vücuttaki en hızlı kastır. Hızlı gerçekleşen bir olay için "göz açıp kapayıncaya kadar" denilmesinin bir mantığı vardır. Bir göz kırpma 100-150 milisaniyelik bir süreçte gerçekleşir ve bir saniyede beş kere göz kırpmak mümkündür.

Vücutta bulunan diğer bazı organlarım üst potansiyellerine ulaşmaları zaman alırken, gözler her zaman aktiftir.

Gözler, optik sinirlerin bağlandığı retinanın gerisinde bulunan küçük birer kör noktaya sahiptir. Bu kör noktaları insanlar fark edemez çünkü gözler, bu eksiği kapatmak için (birbirlerinin kör noktalarını doldurmak için) birlikte hareket etmektedir.

İnsan gözü yalnızca yer değiştiren veya hareket eden bir nesneyi izlerken eksiksiz hareket edebilmektedir.

İnsanlar çoğunlukla, bilgisayar ekranından okudukları yazıları, kağıt üzerinde okudukları yazılara göre %25 daha yavaş okumaktadır.

İnsan nüfusunun yaklaşık %99'u için okuma gözlüğüne ihtiyaç duyma yaşı 43-50 yaş arasındadır. Çünkü göz lensleri yaşlanmayla birlikte odaklanma kabiliyetini yavaş yavaş kaybeder. Bu da herkesin yaşlandıkça okuma gözlüğüne ihtiyaç duyacak olması anlamına gelmektedir.

Gözlüklü kız

Gözler saatte 36,000 bit civarında bilgiyi işleyebilmektedir.

Yaşlandıkça her insan mutlaka katarakt olur. Kataraktın, yaşlandıkça saçların beyazlaması gibi normal bir şey olduğu düşünülebilir. Yani doğal gelişen bir durumdur. İnsanlarda kataraktın ortaya çıkma yaşı ortalama 70'tir.

Gözler, saniyede 50 şeye (kişi, nesne vs) birden odaklanabilmektedir.

Gözler, diğer tüm organlardan daha fazla bir şekilde beyinle işbirliği içerisindedir. Bu oran o kadar yüksektir ki; sadece gözler, beyin gücünün %65'inden yararlanmaktadır.

Beyin, gözler tarafından gönderilen sinyalleri yorumlamak zorundadır, aksi durumda görme olayı gerçekleşememektedir. Hatta internette çokça rastlanılan optik illüzyonların sebep olduğu şaşkınlık, beyin ve gözler uyuşamadığında ortaya çıkıyor.

Blue-Eyed Redhead Girl

Aslında gözler ile değil beyin ile görme işlemi gerçekleşir. Gözler ışığı yakalayıp beyne veri yollayan bir tür kamera gibi hareket etmektedir.

İnsanların iki adet göze sahip olmasının bir anlamı vardır: bu sayede insanlar, derinlik algısı yeteneğine sahiptir. İki görüntüyü karşılaştırmak, bir nesnenin ne kadar uzakta olduğunun belirlenmesine bu yetenek yardımcı olmaktadır.

Erkeklerin gözleri, ince baskıyı kadınlardan daha iyi okuyabilme yeteneğine sahiptir.

Gözler hızlı iyileşir. Düzgün bir bakım ile gözün kornea yırtığını onarması yalnızca 48 saat sürmektedir.

Yeni doğan bebekler hıçkırarak ağlamalarına rağmen, 4-13 haftalık oluncaya kadar gözyaşları olmaz.

Köpekbalığı korneaları insan gözü korneasına son derece benzerdir. Bu benzerlikten dolayı göz ameliyatlarında nakil için kullanılır.

Gözlüklü kız

Ortalama bir göz küresi 2,25 cm çapında ve 7 gr ağırlığındadır.

İki gözü de doğuştan farklı renklerde olan kişileri tanımlamak için kullanılan terim "heterokrom"dur.

Gözlerdeki kaslar, işlevlerini mükemmel olarak yerine getirebilmek için gerektiğinden 100 kez daha güçlüdür.

Neredeyse hemen herkesin bir gözü diğerinden az da olsa daha güçlüdür.

Uygun ışıklandırmanın bulunduğu bir ortamda, şartlar da el verirse, bir mumun ışığı 14 mil(22,5km) öteden görülebilir.






Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

06.12.2017

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj
Henüz yorum yapılmamış.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Ajanlarca Tercih Edilen ve Siyanürden 6000 Kat Daha Güçlü Bir Zehir: Risin
17.01.2018
14,436 Gösterim

Ajanlarca Tercih Edilen ve Siyanürden 6000 Kat Daha Güçlü Bir Zehir: Risin

Risin, Breaking Bad dizisinde Walter White'ın kullandığı ve keneotu tohumunun işlenmesiyle elde edilen güçlü bir zehirdir. Tohumları fasulyeye benzer.

Gelecekteki Tehlike: Yapay Zeka
02.01.2018
3,939 Gösterim

Gelecekteki Tehlike: Yapay Zeka

İnsanlığın ulaştığı ve hayalini kurduğu, öğrenebilen ve gelecekte insan zekasından bağımsız olarak hareket edebilecek bir teknoloji: yapay zeka.

Bakış Açısına Göre Değişen En İlginç Perspektif Gifler
20.01.2018
7,612 Gösterim

Bakış Açısına Göre Değişen En İlginç Perspektif Gifler

Perspektif, nesnelerin görünümünü 3 boyutlu olarak düz bir yüzeyde, yani 2 boyuta indirgeyerek, göstermeye yarayan bir iz düşüm tekniğidir.

HAARP Kıyamet Teknolojisi
11.04.2016
5,925 Gösterim

HAARP Kıyamet Teknolojisi

HAARP, ABD'li dahi Nikola Tesla'nın temellerini attığı bir teknolojidir. Tesla hayata veda ettikten sonra bu teknolojiye ABD hükümeti el koymuştur.

Philadelphia Deneyi
03.05.2016
7,892 Gösterim

Philadelphia Deneyi

Philadelphia Deneyi, 28 Ekim 1943'te, 1240 tonluk USS Eldridge gemisinin birkaç dakika içerisinde 640 km uzağa gidip, geldiği doğaüstü bir deneydir.