Atomun Gerçek Boyutları

Atomun Gerçek Boyutları

sola ok  Bilim

02.11.2016

6,661 Gösterim

Bu içeriği 1 dakika okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Atomun Gerçek Boyutları


Çevremizde görünen her şeyi; yıldızları, gezegenleri, ağaçları, kuşları ve insanları oluşturan şey, atomdur. Fazlasıyla küçük bir madde parçasıdır. Sadece çok küçük olmakla kalmayıp, aynı zamanda fazlasıyla ilginç özelliklere de sahiptir.

Bu özelliklerinden birisi de boyutlarıdır. Bir atomun nasıl olduğunu düşünebilmek için gerçek boyutlarında ele almaya çalışmak gerekiyor. Ders kitaplarında veya genel anlatımda atom, aşağıda bulunan görseldeki gibi çekirdeğinde proton ve nötron, etrafında ise elektronlar dolaşan ilginç bir yapıdır.

Atom

Aslında tam olarak öyle değil, yani en azından göründüğü gibi değil. Eğer bir atom, kitaplarda, gerçek oranlarıyla büyütülerek çizilmeye çalışılsaydı bu imkansız olurdu. Bu gördüğümüz görsel tamamen temsili ve hatalı bir gösterimdir.


Atomun Boyutu


Atomun gerçek yapısını anlamak için atomun çekirdeğini, sadece çekirdeğini, bir misket boyutunda düşünün. Bu durumda elektronları nereye koymak gerekir? Cevap sıra dışıdır: Misket, alınıp bir futbol sahasının ortasına konulursa, elektronlar, bu sahanın etrafında dolanırlar. Elektronlar ile atom çekirdeği arasında kalan mesafeler ise tamamen boşluktan oluşuyor. (Bu konu hakkında detaylı bilgi için Vücudumuzun %99,99'u Boşluktan Oluşuyor başlıklı konuyu okuyabilirsiniz.)

Atom Boyutu

Bu yüzden atomaltı dünyası, gerçek dünyadan bakıldığında oldukça sıradışı görünmektedir. Çünkü yaşantımızdaki hiçbir yapı, atom boyutlarına indiğimizde karşılaştığımız yapılara benzemez.

Aslında işlerin sıradışı olduğu kısımlar burada da bitmiyor. Atomun kütlesinin büyük bir bölümü atom çekirdeğine ait. Peki buradaki madde ne kadarlık bir alanda bulunuyor, yani atomun çekirdeği ne kadar yoğun?

Cevap, gündelik hayata uygulayana kadar normal bir sayıymış gibi okunacak bir miktartır; mt3 başına yaklaşık 1017 kg. Yani eğer 1 mt3 boyutunda ve atom çekirdeği yoğunluğunda bir küp olsaydı, 100 trilyon ton gelecekti. Bilim oldukça muazzam...






Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

02.11.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (3)

  1. Adem

    İnsanların, hayvanların, her şeyin yapı taşının atom olduğunu öğrendik sayende hocam.

  2. Orhun

    Evet atomlar konuda anlatıldığı gibi atomlar ile etrafında dönen elektronlar arasında çok büyük boşluklar vardır. Bide atom altı parçacıklar yani bozonlar vardır. Onun boyutlarını ise düşünemiyorum.

  3. Taci Su

    oldukca karışık gözüküyor bunu var olan ama görünmeyen boyutlar gibi algıladım


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Philadelphia Deneyi
03.05.2016
7,662 Gösterim

Philadelphia Deneyi

Philadelphia Deneyi, 28 Ekim 1943'te, 1240 tonluk USS Eldridge gemisinin birkaç dakika içerisinde 640 km uzağa gidip, geldiği doğaüstü bir deneydir.

Her Canlıda Bulunan Gizemli Ruh Molekülü DMT Hakkında Bilgiler
25.11.2017
8,175 Gösterim

Her Canlıda Bulunan Gizemli Ruh Molekülü DMT Hakkında Bilgiler

DMT, beyindeki epifiz bezi tarafından uyku dışında sadece ölüm ve doğum sırasında DMT maddesini salgılar. Bu yüzden ruh molekülü adını almıştır.

Nazi Teknolojisinin Zamanın Ötesinde Silahları
25.11.2016
7,919 Gösterim

Nazi Teknolojisinin Zamanın Ötesinde Silahları

II. Dünya Savaşı sırasında, Alman bilim adamlarının zekası ve Hitler'in hırsının birleşmesiyle ortaya çıkan çılgın silahlar.

HAARP Kıyamet Teknolojisi
11.04.2016
5,735 Gösterim

HAARP Kıyamet Teknolojisi

HAARP, ABD'li dahi Nikola Tesla'nın temellerini attığı bir teknolojidir. Tesla hayata veda ettikten sonra bu teknolojiye ABD hükümeti el koymuştur.

Bakış Açısına Göre Değişen En İlginç Perspektif Gifler
20.01.2018
7,334 Gösterim

Bakış Açısına Göre Değişen En İlginç Perspektif Gifler

Perspektif, nesnelerin görünümünü 3 boyutlu olarak düz bir yüzeyde, yani 2 boyuta indirgeyerek, göstermeye yarayan bir iz düşüm tekniğidir.