Alexa Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Alexa Nedir ? Ne İşe Yarar ?

sola ok  İnternet

29.03.2016

4,556 Gösterim

Bu içeriği 5 dakikada okuyabilirsiniz.

Önerilen Video ▼



Alexa Nedir ?


Alexa, dünyada bulunan tüm web sitelerini farklı kriterlere göre analiz eder. Bu analizler sonucunda, web sitelerini dünyada ve ülkesinde kalite sıralamasına sokar. Web siteleri için farklı bir analiz ve ölçüm aracıdır. Alexa'nın resmi web sitesi, www.Alexa.com'dur. 1996 yılında kurulmuştur.

Alexa resmi olarak amazon.com şirketine aittir. Fakat en büyük hissedarı Microsoft'tur. Microsoft, "kişisel verileri topluyor" gibi söylemlerden uzak durmak için kendisini arka planda tutmaktadır. Windows işletim sistemini kullanan her bilgisayarda gizlenmiş şekilde Alexa'ya veri gönderen dosyalar bulunmaktadır.

Alexa Ne İşe Yarar ?


Alexa, çoğu kişinin yanlış bildiği gibi "en iyiler listesi" değildir. Web sitelerini aldıkları hitlere göre sıralamaz. Alexa, kendi geliştirdiği bir algoritma ile web sitelerini belirli kriterlere göre sıralandırır. Türkiye'de çok popüler sayılmaz fakat diğer ülkelerde, reklam alım-satımı, site satışları ve domain satışları gibi birçok web sitesi ticareti sektöründe Alexa'nın ölçütü önemli bir etkendir.

Televizyonda fazla kişinin izlemediği bir tv programı veya dizi, aldığı reytinge göre anlaşılır. Alexa'da bir nevi televizyonlardaki reyting verileri gibidir. Web sitelerinin izlenme kalitesi kısmende olsa Alexa sayesinde belli olur.

Alexa Rank


Alexa Sıralamayı Neye Göre Belirliyor ?


Alexa, web sitelerini "en iyiler listesi" düşüncesiyle sıralamaz. Alexa'nın dikkate aldığı belirli kriterler vardır. Bu kriterler birçok tecrübe sahibi otoriter kişilerin kabul ettiği şekilde aşağıda maddeler halinde özetlenmiştir.

1) Ziyaretçi Bağlılığı (Visitor loyalty): Bu kriter, bir web sitesine giren kişilerin bir süre sonra tekrar bu siteye giriş yapıp yapmamasıdır. Yani web sitesine girenlerin çoğunluğu hep aynı IP ile bağlanıyorsa, bu web sitesinin kullanıcı tarafından tercih edilen kaliteli bir site olduğu yönünde artı bir bilgidir. Alexa için belkide en önemli kalite kriterdir.

2) Ziyaretçilerin sitede durma süresi (Visits duration): Bir web sitesine giren ziyaretçi bu sitede ne kadar uzun süre kalırsa, bu süreç Alexa'ya sitenin kaliteli bir site olduğu yönünde bir uyarıdır. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; gereksiz sitelere giren insanlar anında veya birkaç saniye sonra siteden çıkarlar. Fakat kaliteli bir sitede insanlar genelde daha çok zaman geçirir. Yani sitede kalma süresi Alexa için çok önemli bir kriterdir.

3) Sayfa Görüntülenme kriteri: Bir web sitesinin sayfalarının çok görülmesi veya sayfalar arası gezintilerin sayısının yüksek olması, bu sitenin kaliteli bir site olduğuna işarettir. Siteye gelen ziyaretçiler siteden hemen çıkmadan site içi gezinti yapıyorsa, bu Alexa'nın siteyi kaliteli siteler arasında detaylandırması için önemli diğer kriterlerden birisidir. Bu bilgiyi bilenler genellikle sitelerine belirlenmiş süre içerisinde sayfayı tekrar yenilemesi için kod eklerler. Bu sayede siteye giren kullanıcı hiçbir şey yapmadan beklese dahi, aynı IP üzerinden belirlenen süre içinde sayfa tekrar tekrar yenileneceği için fazladan bir sayfa görüntüleme puanı alacaklardır. Bu taktiği bende uyguluyorum. Herhangi bir sayfada kaynak kodlarına bakarak görebilirsiniz.

4) Doğrudan adres / Yer imi kriteri (Bookmarking): Bu kriter, kullanıcının siteye direk tarayıcı üzerinden site alan adını yazarak mı yoksa arama motorları üzerinden mi geldiğini ölçer. Çünkü web sitesine direk site alan adını yazarak girenler önceden bu siteye giriş yapmış kişilerdir veya bu sitenin varlığından haberleri vardır. Bu da arama motorlarından şans eseri denk gelinen bir site olmadığını gösteren önemli etkenlerden biridir ve Alexa için önemlidir. Örneğin facebook Alexa gözünde en kaliteli sitelerin başında gelir. Çünkü facebook'a arama motorlarından aratarak giren kişi sayısı çok azdır. Bu kriter, alan adının bilinirliği diye de adlandırılabilir.

5) Tekil Hit kriteri: Alexa'yı kalite anlamında belki de en az etkileyen kriterdir. Bunun nedeni, web sitesine spam hit sağlayıp kısa süre içerisinde yüksek hitlere ulaşılabilir. Bu da web sitesinin kaliteli bir site olduğunu göstermez. Tekil hit grafiği sürekli olarak takip edilmektedir. Anlık bir hit patlamasıyla web sitesi Alexa'da yerinden bile oynamayacaktır. Hitler haftalık, aylık, 3 aylık ve 6 aylık gibi sürelerin sonunda web sitesinin rütbe değerine yansımaktadır.

Alexa web siteleri için kalite ölçüm merkezi denilebilir. Yalnızca hit ölçmeye dayanan bir sistem değildir. A sitesinin Alexa sıralaması, B sitesinin Alexa sıralamasından iyiyse, A sitesinin B sitesinden daha fazla ziyaretçisi var demek değildir. A sitesi, B sitesinden daha kaliteli ziyaretçilere sahiptir demektir.
Bu kriterler baz alındığında, Türkiyedeki en kaliteli siteler listesine bağlantıya tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Alexa


Alexa Rank'ın (Rütbe) Web Sitesine Faydası Var Mıdır ?


Webmasterlar için büyük fayda sağlar. Google, Alexa'dan aldığı veriler sonucunda kaliteli sitelere daha fazla örümcek gönderir. Google'ın en çok istediği şey de kaliteli siteler olduğu için, bu siteleri daha yukarıları taşıyacaktır.

Alexa rank (rütbe) değeri iyi olan web sitelerinin reklam gelirleri de zaman içinde artacaktır. Çünkü sayfaları çokça gezen kişilerin sitede bulunan reklamlara tıklama olasılığı, sitede çok gezinti yapmadan çıkan kişilere oranla daha yüksektir.

Alexa Rank'ı ne kadar iyiyse, arama motorlarının gözünde o site o kadar kalitelidir.


Alexa Toolbar Nedir ?


Alexa tarafından kullanıcılara sunulan, tüm web sitelerinin Alexa rankını gösteren bir webmaster aracıdır. Alexa Toolbar ile web sitelerinin Alexa üzerindeki sıralaması her an görülebilir ve ziyaret edilen sitelerin de sıralaması anında görülebilir. Ayrıca Alexa Toolbar kullanan webmasterların web siteleri Alexa'nın gözünde, Alexa Toolbar kullanmayanlara oranla daha öndedir. Bu da, doğal olarak Alexa rank'a etki etmektedir. Alexa toolbar yüklendiği zaman, tarayıcının sağ üst kısmına simge halinde gelir. Bu simgeye tıkladığınızda hangi sitede bulunuyorsanız o sitenin Alexa verilerini görebilirsiniz.

Alexa Toolbar'ı, www.Alexa.com/toolbar linkine tıklayıp, Alexa'nın resmi sitesinden yükleyebilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki kodu sitenize eklediğiniz takdirde, sitenizin Alexa sıralamasına olumlu yönde etki edecektir. (siteadi.com yazan yerlere kendi site adresinizi yazın.)

<a href="http://www.alexa.com/siteinfo/siteadi.com"><script type="text/javascript" src="http://xslt.alexa.com/site_stats/js/t/a?url=siteadi.com"></script></a>




Bu içeriği MasivaTurk.com sitesini kaynak göstererek kullanabilirsiniz. İçeriklerin; MasivaTurk.com sitesi kaynak gösterilmeden herhangi bir web sayfasında, sosyal medyada ve görsel basında yayınlanması yasaktır. Ayrıntılı bilgi için Kullanım Koşulları sayfasını okuyabilirsiniz.

29.03.2016

İçerik hakkında soru sorabilir veya yorumda bulunabilirsiniz.

İsim
Web Site
E-Posta
Mesaj

Yorumlar (11)

  1. Merhaba, lütfen cevaplar mısınız... Bir blogun veya sitenin alexa değeri Traffic Rank in Country No data şeklindeyse... bu site hiç ve ya çok az trafik alıyor diyebiliyor muyuz? Yoksa o sitenin kendi bilgilerini alexa tool bar kullanarak ibraz etmesimi gerekiyor... ? Teşekkürler

  2. Can

    Son 3 aydan beri Alexa büyük değişiklikler yaptı. Takip ettiğim birçok sitenin değerleri yükselmeye başladı.

  3. Aysenve Gül

    Alexa toolbar sitenin alexa değerinin hızla düşmesi için çok işe yarıyor tavsiye ederim.

  4. Sezgin

    Ben bu Alexa'nın mantığını bir türlü kavrayamadım. Benden çok daha kötü siteler benden daha yüksekteler.

  5. Selçuk Kalıp

    Kendi sitemi açalı 3 ay falan oldu. Her yerde duyuyordum bu alexa lafını. Nedir ne değildir öğrenmiş oldum sayenizde. Teşekkür ederim.

  6. Uğur

    Bende alexanın önemli olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü reklamcılar genelde alexa değerlerine dikkat ederler.

  7. Türker

    Reklam veren kişi ya da kurumların bir çoğu alexa verilerine bakıyor ve iyi alexa verileri de site sahiplerine istedikleri parayı kazanmalarında büyük rol oynuyor.

  8. Zekeriya

    Bence Alexa, hiç bir işe yaramayan fakat hepimizin bağımlısı olduğumuz yegane analiz aracıdır.

  9. Hocam benim web sitemin alexa sıralaması belli olmadı. 4 aylık bir site. Ne zaman benim sıralamam belli olur.

    • Furkan Kandemir

      Sitenizi "alexa.com"a ve "google.com/webmasters" a kaydedin. Bir süre sonra çıkacaktır.

  10. Sait Garip

    Alexa değerini anlamak cidden çok zor düşürmek icin elinden geleni yap bir anda tekrar yükselsin.

  11. Emre Pancar

    Bir kısım Alexa'ya önem vermiyor bir kısım da önem veriyor. Bana göre önemli bir kriter.


Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir...

Sosyal Ağların Profil Taslakları
28.12.2015
6,578 Gösterim

Sosyal Ağların Profil Taslakları

Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest, Instagram ve YouTube için profil görselleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken ölçüler.

Dünyaca Ünlü Türk Hackerlar
23.06.2016
34,103 Gösterim

Dünyaca Ünlü Türk Hackerlar

Teknoloji geliştikçe, internetin tüm dünyaya kolayca erişim sağlamasıyla siber savaş adı verilen yeni bir savaş türü ortaya çıktı.

Elon Musk'ın Gelecek ve Yapay Zeka Hakkındaki Korkunç Tahminleri
11.12.2017
3,613 Gösterim

Elon Musk'ın Gelecek ve Yapay Zeka Hakkındaki Korkunç Tahminleri

Gelecekte daha zeki yazılımlar, üstün donanım özellikleriyle birleşecektir. Elon Musk, gelecek ve yapay zeka hakkında korkutucu tahminlerde bulundu.

Windows 7 God Mode (Tanrı Modu)
05.12.2015
5,104 Gösterim

Windows 7 God Mode (Tanrı Modu)

Windows 7 God Mode, Türkçesiyle Tanrı Modu nedir, nasıl yapılır ? Windows Tanrı Modu hakkında her şey...

HTML Karakter Kodları
10.01.2016
14,727 Gösterim

HTML Karakter Kodları

Web sitesi oluştururken klavyeden yazılamayan bazı özel karakterler, simgeler ve semboller, bazı yöntemler sayesinde kullanılabilir.